山东省青岛市2020届高三英语统一质量检测试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
4 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 山东省 青岛市 2020 届高三 英语 统一 质量 检测 试题 解析
- 资源描述:
-
1、山东省青岛市2020届高三英语统一质量检测试题(含解析)(考试时间:100分钟 试卷满分:120分)注意事项:1.答卷前,考生务必将自己的姓名、考生号等填写在答题卡上。2. 回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需 改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上,写在本试卷上无效。3.考试结束后,将答题卡交回。第一部分 阅读理解(共两节,满分50分)第一节:(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。AOur 3-day tour along the South
2、 Coast has it all!Stunning landscapes,the Golden Circle,ice caves, the Jokulsarlon Iceberg Lagoon and Northern Lights watching.On the way we see waterfalls, volcanoes,floating icebergs,cliffs,black sand beaches,geysers,hot springs and so much more.There are even options for a glacier hike or a visit
3、 to the Secret Lagoon,and during the summer months you can add a boat tour on Jokulsarlon Glacier Lagoon.Included:Reykjavik pick-up & drop-off,minibus tour,English guidance,2 nights accommodation,glacier-hiking/ice-caving equipment,super jeep ride for some km,specialized guideto ice caveentrance fee
4、s and northern lights(depending on conditions,visible from Sept-Apr).Not included:Food is not included on this tour except for breakfasts.The boat trip on the glacierlagoon is an optional extra(available in the summer months). This sells out very fast, so we recommend you book it when you arrange yo
5、ur tour.Bring with you:Warm outdoor clothing,waterproof jacket and pants,headwear and gloves.Good hiking boots are essential.Note:You can always rent strong hiking boots,waterproof jacket and pants in the booking process.Ice Cave information:Our main cave isCrystal Ice Cave,but if it is inaccessible
6、 we will visit another cave.During the summer months(Apr-Oct),we go to the Katla Ice Cave.If the ice cave is inaccessible,we do a glacier hike instead.Drop-off information:We drop you off at your hotel sometime between 16:00-19:00 on day three, depending on weather and road conditions.Contact us:If
7、you have a question about this tour you can use the contact form here below.If you have a general inquiry(cancellations,feedback,reschedule,etc.)please click here.1. What should you pay extra money for during the trip?A. Minibus tour.B. Glacier hiking.C. Entrance fees.D. Lunch.2. If you want to have
8、 a boat trip,you_A. can make it all year aroundB. dont need to pay extra moneyC. must buy waterproof jacketsD. had better book the tickets in advance3. Where does this text most probably come from?A. A health newspaper.B. A science fiction.C. A travel website.D. A project handbook.【答案】1. D 2. D 3. C
9、【解析】本文是一篇应用文。介绍了一个为期三天、沿着南部海岸的旅行,以及关于旅行安排的详细信息、注意事项和联系方式等。【1题详解】细节理解题。根据文章中的“Not included: Food is not included on this tour except for breakfasts.”(不包含项目:本次旅行不包含除了早餐之外的食物。)可知,午餐需要额外付钱。故选D。【2题详解】细节理解题。根据文章中“The boat trip on the glacier lagoon is an optional extra(available in the summer months). Thi
10、s sells out very fast, so we recommend you book it when you arrange your tour.”(冰川泻湖上的游船是可选择的额外项目,仅在夏季提供。这个项目销售很快,因此我们建议您在安排旅行时进行预定。)可知,如果想要体验游船,最好先提前订票。故选D。【3题详解】推理判断题。根据“Our 3-day tour along the South Coast has it all! Stunning landscapes, the Golden Circle, ice caves, the Jokulsarlon Iceberg Lago
11、on and Northern Lights watching.”(我们沿着南部海岸进行的为期3天的旅行应有尽有!令人惊叹的景观、金色的圆圈、冰洞、Jokulsarlon冰山泻湖和北极光。)及下文的关于旅行的信息,联系方式等,可知,本文是一个关于旅行的广告,因此最可能来自旅游网站。故选C。BIn recent years,stressed-out people living in cities have been seeking protection in green spaces for the proven positive impacts on physical and mental h
12、ealth,but the benefits ofblue space-the sea and coastline,but also rivers,lakes,canals,waterfalls,even fountains-are less well advertised, yet the science has been consistent for at least a decade:being by water is good for body and mind.Many of the processes are exactly the same as with green space
13、-with some added benefits, says Dr Mathew White,a senior lecturer at the University of Exeter.White says there are three established pathways by which the presence of water is positively related to health and happiness.First,there are the beneficial environmental factors,such as less polluted air an
14、d more sunlight.Second,people who live by water tend to be more physically active. Third-and this is where blue space seems to have an advantage over other natural environments-water has a psychological recovery effect.When you are sailing,surfing or swimming,says White,youre really in step with nat
15、ural forces there.Catherine Kelly is a wellness practitioner who teaches classes inmindfulness by the sea”.She says the sea has a quality that can make people thoughtful.To go to the sea means letting gosays Kelly.It could be lying on a beach or somebody handing you a cocktail.For somebody else,it c
16、ould be a wild,empty coast.But there is this really human sense of:Oh, look,theres the sea-and the shoulders drop.4. Why are blue spaces less popular than green spaces?A. Because green spaces are good to peoples health.B. Because little research has been done on blue spaces.C. Because green spaces h
17、ave more benefits than blue spaces.D. Because the benefits of green spaces are better advertised.5. Where is blue space superior to other natural environments according to White?A. Where theres water,theres fresh air.B. People living near water are healthier.C. Water can help people restore mental h
18、ealth.D. The sea can make people lost in deep thought.6. What can we learn from the last paragraph?A. The sea will bring you loneliness.B. The sea will hurt your shoulder.C. The sea will put you at ease.D. The sea will make you feel down.7. What does the author mainly want to tell us?A. People in ci
19、ties prefer green spaces.B. Blue spaces help both physically and mentally.C. Green spaces have been out of date.D. Ways to keep us healthy.【答案】4. D 5. C 6. C 7. B【解析】这是一篇说明文。介绍了研究表明水对人的身体和精神健康好处以及具体有什么好处。【4题详解】细节理解题。根据第一段“stressed-out people living in cities have been seeking protection in green spa
20、ces for the proven positive impacts on physical and mental health, but the benefits of blue space are less well advertised”(生活在城市的压力大的人们一直在绿色空间寻求保护,因为其对身体和精神健康的积极影响已经被证明了,但是蓝色空间的好处没有被好好地宣传。)可知,蓝色空间没有绿色空间受欢迎的原因是没有宣传好。故选D。【5题详解】细节理解题。根据第三段“Third-and this is where blue space seems to have an advantage
21、over other natural environments-water has a psychological recovery effect.”(第三这似乎是蓝色空间比其他自热环境有优势水有精神治愈的作用。)可知,据White所说,蓝色空间比其他自然环境好在水能帮助人们恢复精神健康。故选C。【6题详解】推理判断题。根据最后一段内容和其中的关键句“To go to the sea means letting go”(去海边意味着放下。)可以推测,大海可以使你感到放松。故选C。【7题详解】主旨大意题。本文共五段,第一段引入话题:科学表明水对人的身体和精神有好处;后四段讲述两位学者的观点,具体
22、说明水(蓝色空间)对人的身体和精神健康哪些好处。故选B。CKevin Randall, a teacher,who teaches biology at Grandville High School,runs the environmental club at the high school,which has around 2,000 students.The club is known as the GHS Green Team,and it aims to raise awareness among students and teachers about sustainability(持
23、续性).It also works on projects to reduce the environmental footprint of the building itself.One of the clubs recent projects focused on reducing waste in the school cafeteria.Randall said their cafeteria supervisor told them that the school went through 54,000 plastic forks every year.The club applie
24、d for a financial help,built recycling centers for the cafeteria,and purchased metal silverware.And now every student uses a durable metal fork or a spoon instead of disposables.(一次性用品),“and thats just one way were trying to capture the low-hanging fruit,if you will,Randall said.The efforts of Randa
25、ll and his students have earned Grandville High School the Michigan Green School certification from the state.In addition to their work reducing waste in the cafeteria, the GHS Green Team has also built a garden with flowers and vegetables on campus,and leads cleanups on site and out in the communit
26、y.Over the years,Randall and his students have also been working on raising money to install solar panels(太阳能板) on the roof of the high school.Randall said he was motivated to take the lead on environmental issues for his school because he wanted his students to have someone to turn to in the buildi
27、ng who understands whats at stake(利害攸关)when it comes to climate change.And I also felt like I needed to do more in my life for my own two children at home, Randall added,They need to know that their dad is working as hard as he can to reduce the effects of climate change,and to spread the word,and t
28、o make sure that other students out there are learning about this just the way they are at home.8. What is the purpose of the GHS Green Team club?A. To inspire students love for biology.B. To finish the projects assigned by school.C. To prepare students for their future jobs.D. To promote environmen
29、tal protection.9. Whats the result of the project on school cafeteria?A It has changed the outlook of the cafeteria.B. Students can have more fruits in the cafeteria.C. Plastic forks are no longer used in the cafeteria.D. The school has become famous nationwide.10. Whats the fourth paragraph mainly
30、about?A. The classification of the projects.B. The characteristics of the club.C. The activities organized by the club.D. The future of the club.11. What was Randalls aim by doing the work on environmental issues?.A. To educate the young.B. To get material rewards.C. To amuse his children.D. To make
31、 himself famous.【答案】8. D 9. C 10. C 11. A【解析】这是一篇记叙文。讲述了Kevin Randall老师在学校组织了一个环保俱乐部,带领学生进行环境保护相关的活动及成就,提高学生环境保护意识的故事。【8题详解】推理判断题。根据第一段“it aims to raise awareness among students and teachers about sustainability(持续性).It also works on projects to reduce the environmental footprint of the building its
32、elf.”(它旨在增强学生们和老师们关于可持续发展的意识。它也致力于减少建筑本身的环境面积的项目。)可知,the GHS Green Team club的目的在于促进环境保护。故选D。【9题详解】细节理解题。根据第三段“And now every student uses a durable metal fork or a spoon instead of disposables.(一次性用品),”(现在每个学生都使用耐用的金属餐叉或勺子,而不是一次性餐具。)可知,学校餐厅项目的结果是餐厅不再使用塑料餐具。故选C。【10题详解】主旨大意题。根据第四段内容,“In addition to the
33、ir work reducing waste in the cafeteria,”、(除了他们减少餐厅废物的垃圾的工作,)“the GHS Green Team has also built a garden with flowers and vegetables on campus,”、(the GHS Green Team还在校园里建立了有鲜花和蔬菜的花园)“Randall and his students have also been working on raising money to install solar panels(太阳能板) on the roof of the hig
34、h school”,(兰德尔和他的学生也一直在筹集资金为了在高中屋顶安装太阳能电池板)可知第四段的主要介绍了这个俱乐部组织的活动有哪些。故选C。【11题详解】推理判断题。根据倒数第二段“because he wanted his students to have someone to turn to in the building who understands whats at stake(利害攸关)when it comes to climate change.”(因为他想要让他教学楼里的学生能够变成理解气候变化的利害相关的人。)可知,Randall的目的在于教育年轻人。故选A。DHybr
35、id cars are cars that run on both petrol and electricity.They have a small standard petrol engine and a battery and electric motor to provide electric power.There are some differences between different models of hybrid cars,but the general principle is that the car runs on petrol,and the electric mo
36、tor kicks in when additional power is required,for example when going uphill or accelerating.In some hybrid cars the petrol engine turns itself off when not needed,for example when the car has stopped at traffic lights,keeping only the electric engine running.Conventional cars have large engines to
37、cope with driving uphill and accelerating.Most of the time,this high engine capacity is not needed,but the engine continues burning up fuel.Hybrid cars have much smaller petrol engines,boosted by electric motors when needed,so they use less petrol.Hybrid cars are also lighter and aerodynamically(空气动
38、力学的) designed for greater fuel efficiency.Another way that fuel consumption is cut is by a system ofregenerative braking(刹车)。The electric motor is used to slow down the car,rather than conventional brakes.The energy produced by the slowing car is transformed into electrical power,which is automatica
39、lly stored in the battery.In effect,the battery recharges when you brake.In conventional cars the energy produced when braking is wasted.Car manufacturers and engineers have been experimenting with electric and hybrid cars since the late 19th century.In 1928 Ferdinand Porsche built an experimental h
40、ybrid car that used both an internal burning engine and electric motors.The first mass-produced hybrid car,the Toyota Prius,came out in Japan at the end of 1997.However,Hybrid cars became available in the USA only in 1999,when the Honda Insight went on sale.As they use less fuel,hybrid cars are chea
41、per to run.There are also many initiatives in place to encourage people to buy them.In some countries,hybrid car owners pay a lower rate of tax,and dont have to pay on certain toll roads(收费公路)。In some cities around the world,hybrid cars are allowed to park for free.12. What can we learn from paragra
42、ph 2?A. Hybrid cars dont need petrol any more.B. Petrol engine and electric motor work all the way.C. Hybrid cars mainly depend on electric power to run.,D. Some hybrid car petrol engines will quit when unnecessary.13. Which is NOT the reason why hybrid cars consume less energy?A. Smaller petrol eng
43、ines.B. Scientific design.C. Conventional brakes.D. Energy storage.14. What can we infer from the last paragraph?A. Hybrid cars are cheaper to buy.B. Hybrid car owners dont have to pay tax.C. Hybrid car owners dont need to pay parking fee.D. Hybrid cars will have a bright future.;15. Whats the autho
44、rs purpose of writing the passage?A. To advertise hybrid cars.B. To introduce hybrid cars.C. To compare conventional cars and hybrid cars.D. To inform the development of hybrid cars.【答案】12. D 13. C 14. D 15. B【解析】这是一篇说明文。介绍了混合动力车的概念,优势,发展历史,以及各地一些关于混合动力车的政策。【12题详解】细节理解题。根据第二段“In some hybrid cars the
45、 petrol engine turns itself off when not needed,”(在一些混合动力中,汽油发动机在不需要的时候会自己关闭。)可知,一些混合动力车汽油发动机在不必要的时候会停止运行。故选D。【13题详解】细节理解题。根据“Another way that fuel consumption is cut is by a system of “regenerative braking(刹车) ”。The electric motor is used to slow down the car, rather than conventional brakes.”(另一种减
46、少燃料消耗的方式是通过“再生制动”系统。这个电动机是用来使车减速,而不是传统的刹车。)可知,传统的刹车不是混合动力车消耗较少的原因。故选C。【14题详解】推理判断题。根据最后一段内容:混合动力车使用起来花费更便宜因为它们使用更少的燃料。很多地方发出了鼓励人们购买混合动力车的倡议。在某些国家,混合动力车缴纳更少的税,并且在一些收费公路上不必支付费用。在世界各地的一些城市中,混合动力车允许免费停车。可知混合动力车有一个光明的未来。故选D。【15题详解】推理判断题。本篇文章主要介绍了混合动力车的概念,优势,发展历史,以及各地一些关于混合动力车的政策,可推测作者写这篇文章的目的是为了向我们介绍混合动力
47、车。故选B。第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。One truth about modern life is that nobody has any time._16_So lets try a simple thought experiment.Imagine that you came into possession of a magical new set of technologies that could automate or promote every single part of y
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
