山东省夏津第一中学2022届高三上学期9月入学考试英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
5 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 山东省夏津第一中学2022届高三上学期9月入学考试英语试题 WORD版含解析 山东省 夏津 第一 中学 2022 届高三 上学 入学考试 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、英语试题第一部分 听力(共两节,满分30分)第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)第一节 听下面 5 段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出 最佳选项。听完每段对话后,你都有 10 秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. Who is supposed to clean the house today?A. Jerry. B. Jason. C. Mom.2. How does the man plan to deal with the dog?A. Take it home. B. Call for help. C. Igno
2、re it.3. When will the woman come back to the shop?A. At 8:20 pm. B. At 8:40 pm. C. At 9:00 pm.4. What did Professor Minors think of the mans paper?A. Complex. B. Excellent. C. Ridiculous.5. What are the speakers talking about?A. The weather. B. The time. C. The plan.第二节 听第 6 段材料,回答第 6、7 题。6. What k
3、ind of room does the man want?A. A suite. B. A single room. C. A double room.7. How much money will the man pay?A. $190. B. $380. C. $570.听第 7 段材料,回答第 8 至 10 题。8. How did the woman have the first book? A. She borrowed it from the library.B. She received it as a present.C. She bought it at the bookst
4、ore.9. What does the man ask the woman to do with the first book?A. Give it to Tom. B. Read it herself. C. Have it returned10. When does the conversation most probably take place?A. In March. B. In July. C. In December.听第 8 段材料,回答第 11 至 13 题。11. Why will the airport be closed?A. Because of governmen
5、t orders. B. Because of heavy snow. C. Because of a storm.12. Why does the woman want a single room?A. She dislikes talking with others.B. She fears disturbing others. C. She is traveling alone.13. What is most probably the man?A. An airline worker. B. A hotel clerk. C. A driver.听第 9 段材料,回答第 14 至 16
6、 题。14. Why did the woman go to Spain?A. To visit her friends. B. To do business. C. To take a trip.15. How does the woman find Spanish people?A. Serious. B. Helpful. C. Humorous.16. Where did the woman stay while she was in Spain?A. At her friends home. B. At a beautiful hotel. C. At the landlords.听
7、第 10 段材料,回答第 17 至 20 题。17. What did Handys father want him to do?A. Start a musical career. B. Become a minister. C. Find a normal job.18. What did Handy do first?A. He worked as a band leader. B. He taught in a university. C. He played in a church.19. In which year did Handy write Mr. Crump for “Bo
8、ss” Ed Crump of Memphis? A. In 1909. B. In 1910. C. In 1911.20. How was Handys music in the 1930s?A. Well-known. B. Challenging. C. Disappointing.第二部分 阅读(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。ATikTok, an app dominated by Gen Z, is the place for a lot of things: You can
9、discover emerging designers, participate in dance challenges and even stream fashion shows. But theres another space on TikTok thats also taking offlets call it BookTok.Digital book clubs are increasing in popularity on the app. Various “bookfluencers” are creating content around their favorite book
10、s, and developing accounts that are strictly devoted to book talk. The power of BookTok is not to be underestimated: Some TikTok book accounts, like alifeofliterature, have featured old books and motivated them back onto best-seller lists, proving that Gen Zs appetite for books is very much alive.Su
11、rfing the app can be tiresome, but fear not: We have rounded up a selection of BookTok pages that are well worth a follow. Below are four bookfluencers to know.abbysbooksWhy to follow: This book devotee frequently offers her recommendations, and makes funny TikToks about trying to find comfortable p
12、ositions to read in and what happens after shes done with a novel.thebooksivelovedWhy to follow: This bookfluencers quick-fire book reviews are entertaining and honest. Shell take a book like Angeline Boulleys Firekeepers Daughter and attract you to pick it up. She also offers handy tips on how to s
13、ave money when buying books.24hourlibraryWhy to follow: This page works a bit like a 24-hour librarian whos always around to help with a suggestion. Plus, the user gives advice on how to read multiple books at once and how to get a copy of a book before its released. aymansbooksWhy to follow: Her pa
14、ges tagline is“shut up and read”, and its TikToks give you everything you need to do so. She has highlighted books with Middle Eastern and Southern Asian representation.1. Why does the author mention “alifeofliterature” in paragraph 2?A. To predict the potential of TikTok.B. To explain what to expec
15、t of BookTok.C. To illustrate how influential BookTok is.D. To show the importance of bestseller lists.2. What can viewers do through the four bookfluencers?A. Sell eye-catching products.B. Vote for their favorite books.C. Download their literary picks.D. Learn more about book reading.3. Which bookf
16、luencer offers ways to enjoy a book in advance of its publication?A. abbysbooks.B. thebooksiveloved.C. 24hourlibrary.D. aymansbooks.【答案】1. C 2. D 3. C【解析】【分析】这是一篇应用文。文章主要介绍了BookTok上四个提供读书建议书迷账号。【1题详解】推理判断题。根据第二段中“The power of BookTok is not to be underestimated: Some TikTok book accounts, like alife
17、ofliterature, have featured old books and motivated them back onto best-seller lists, proving that Gen Zs appetite for books is very much alive.(BookTok的力量是不可低估的:像 alifeofliterature的一些TikTok图书账户以旧书为特色,并把它们重新推到了畅销书榜单上,这证明了Z一代对书籍的胃口仍然很旺盛)”可知,作者在第二段提到“ alifeofliterary”是为了说明BookTok的影响力。故选C。【2题详解】细节理解题。根
18、据第三段“Surfing the app can be tiresome, but fear not: We have rounded up a selection of BookTok pages that are well worth a follow. Below are four bookfluencers to know.(浏览这个应用程序可能很烦人,但不用担心:我们收集了一些BookTok的页面,它们非常值得一看。以下是需要了解的四名书迷账号)”结合文章主要介绍了BookTok上四个提供读书建议的书迷账号。可知,读者可以通过这四个书迷学习更多关于读书的知识。故选D。【3题详解】细节
19、理解题。根据倒数第二段中“Plus, the user gives advice on how to read multiple books at once and how to get a copy of a book before its released.(此外,用户还会给出一些建议,比如如何同时阅读多本书,以及如何在一本书出版前获得一份)”可知,24hourlibrary提供了在书出版前提供了欣赏书的方法。故选C。BBeing seventeen without money can be depressing. When the opportunity arrives to earn
20、some needed cash, it would be foolish to pass it up. It is for this reason that when the opportunity to referee elementary basketball came my way, I jumped at the chance. I thought it would be a fun way to earn some “easy money”.During the years I played on the court and watched the games, I often f
21、ound myself criticizing the referees. I was completely convinced that I could do a much better job because of my love for basketball and my familiarity of the game. How difficult could it be, especially with a bunch of third graders?I looked forward to my first night as a referee, but all of my fant
22、asies wore off from the beginning of the game. These sweet and innocent third grade boys immediately transformed into horrible creatures right before me. Never in my wildest dreams did I ever imagine the extent of competitiveness in the game. A battle was in progress on the court while the inhumane
23、bystanders cheered and yelled from the stands. My only companion, the whistle, suffered from a severe case of stage fear, filling my head with doubt every time I wished to blow it. My lack of action fueled the heartless crowd. Even on the rare occasions when my whistle gained enough courage to pause
24、 the fighting, the pitiless bystanders still couldnt calm. The sense of failure flooded every inch of my soul. With only five minutes remaining, Michael, another referee, came in time, saving me from losing my mind. In a flash, I passed my whistle and quickly ran to the safety of the stands.I realiz
25、ed just how difficult refereeing was. I could have let this heartbreaking evening ruin my future on the court, but instead it stimulated a sense of determination in me to do it better. I still hope to become a great referee someday. In order for this to become a reality, it will take many hours of p
26、ractice and hard work. No matter how much I wish the cash would be handed to me without requiring any effort, I learned from this experience that there is no such thing as “easy money”.4. What made the author accept the offer to serve as a basketball referee?A. His desire for money.B. His passion fo
27、r basketball.C. His poor family background.D. His academic qualifications.5. What did the author initially think of the third grade boys before refereeing the game?A. Lovely.B. Mature.C. Impolite.D. Competitive.6. What happened to the author during the game?A. He was too nervous to blow the whistle.
28、B. He was at a loss how to announce the results.C. He couldnt avoid the bystanders physical attack.D. He couldnt handle the tough situation on the court.7. What can we learn from the authors experience?A. Lazy hands make for poverty.B. Money does not grow on trees.C. Hope for the best, prepare for t
29、he worst.D. Nothing is impossible to a willing heart.【答案】4. A 5. A 6. D 7. B【解析】【分析】这是一篇记叙文。讲述了作者17岁时有机会担任小学篮球裁判,作者想要赚钱所以接受了这个机会,以为是一种很有趣的“轻松赚钱”的方式。结果比赛时作者无法应付球场上的困难局面,意识到当裁判是多么困难,没有什么钱是好赚的道理。【4题详解】细节理解题。根据第一段中“When the opportunity arrives to earn some needed cash, it would be foolish to pass it up.
30、 It is for this reason that when the opportunity to referee elementary basketball came my way, I jumped at the chance. I thought it would be a fun way to earn some “easy money”.(当有机会赚到一些需要的钱时,放弃它是愚蠢的。正因为如此,当我有机会担任小学篮球裁判时,我欣然接受了这个机会。我认为这是一种很有趣的“轻松赚钱”的方式)”可知,对金钱的渴望让作者接受担任篮球裁判的邀请。故选A。【5题详解】细节理解题。根据第三段中
31、“These sweet and innocent third grade boys immediately transformed into horrible creatures right before me.(这些天真可爱的三年级男孩在我面前立刻变成了可怕的怪物)”可知,在裁判比赛之前,作者最初认为三年级的男孩可爱。故选A。【6题详解】细节理解题。根据第三段中“My lack of action fueled the heartless crowd. Even on the rare occasions when my whistle gained enough courage to p
32、ause the fighting, the pitiless bystanders still couldnt calm. The sense of failure flooded every inch of my soul. With only five minutes remaining, Michael, another referee, came in time, saving me from losing my mind.(我的缺乏行动助长了这群无情的人。即使在极少数情况下,当我的哨声鼓起勇气停止战斗时,那些冷酷的旁观者仍然不能平静下来。失败的感觉淹没了我灵魂的每一寸。比赛只剩下5
33、分钟时,另一位裁判迈克尔及时赶来,把我从精神错乱中救了出来)”可知,比赛中作者无法处理球场上的困难局面。故选D。【7题详解】推理判断题。根据最后一段中“No matter how much I wish the cash would be handed to me without requiring any effort, I learned from this experience that there is no such thing as “easy money”.(无论我多么希望钱能不费力气就到手,但这次经历让我明白了,世上根本就没有“好赚的钱”这回事)”可推知,我们能从作者的经历中学
34、到“钱不容易赚”的道理。故选B。CExercise and a healthy diet in childhood leads to adults with bigger brains and lower levels of anxiety, according to a new research in mice.Though diet and exercise are consistently recommended as ways to promote health, this study is the first to examine the long-lasting, combined
35、 effects of both factors when they are experienced early in life.The researchers determined that early-life exercise generally reduced anxious behaviors in adults. It also led to an increase in adult muscle and brain mass. When fed “Western” style diets high in fat and sugar, the mice not only becam
36、e fatter, but also grew into adults that preferred unhealthy foods.These findings have recently been published in the journal Physiology and Behavior. To obtain them, the researchers divided the young mice into four groups - those with access to exercise, those without access, those fed a standard,
37、healthy diet and those that ate a Western diet.Mice started on their diets immediately after weaning (断奶), and continued on them for three weeks, until they reached physical maturity. After an additional eight weeks of “washout”, during which all mice were housed without motion and on the healthy di
38、et, the researchers did behavioral analysis and various measurements.One of those they measured, leptin, is produced by fat cells. It helps control body weight primarily by lowering the sensation of hunger and also by increasing energy consumption. Early-life exercise increased adult leptin levels a
39、s well as fat mass in adult mice, regardless of the diet they ate.Previously, the research team found that eating too much fat and sugar as a child can change the microbiome (肠道菌群) for life, even if they later eat more healthily. Going forward, the team plans to investigate whether fat or sugar is m
40、ore responsible for the negative effects they measured in Western-diet-fed mice.Together, both studies offer critical opportunities for health interventions in childhood habits. The findings may be relevant for understanding the potential effects of activity reductions and dietary changes associated
41、 with fatness.8. What is unique about the new study?A. It involves adults eating behavior.B. It shows key elements for a long life.C. It stresses separate impacts of exercise and diet.D. It highlights joint effects of early exercise and diet.9. How did the researchers get the study results?A. By tri
42、al and error.B. By previous experience.C. By experimenting on grouped mice.D. By comparing mice with human beings.10. What is the main function of leptin?A. It forms fat cells.B. It brings down appetite.C. It stimulates hunger.D. It limits energy consumption.11 How does the author look at health int
43、erventions in early-life habits?A. Favorably.B. Critically.C. Indifferently.D. Doubtfully.【答案】8. D 9. C 10. B 11. A【解析】【分析】这是一篇说明文。文章主要讲述了研究发现儿童时期的锻炼和健康饮食可以使其成年后拥有更大的大脑和更低的焦虑水平。【8题详解】细节理解题。根据第二段的“Though diet and exercise are consistently recommended as ways to promote health, this study is the first
44、 to examine the long-lasting, combined effects of both factors when they are experienced early in life.(尽管饮食和运动一直被推荐为促进健康的方法,但这项研究首次关注了这两种因素在生命早期被经历后从而产生的长期综合影响。)”可知,这项新研究的独特之处在于它强调了早期运动和饮食的共同影响。故选D。【9题详解】细节理解题。根据第四段的“To obtain them, the researchers divided the young mice into four groups - those wi
45、th access to exercise, those without access, those fed a standard, healthy diet and those that ate a Western diet. (为了获得它们,研究人员将幼鼠分成四组:可以锻炼的组、没有锻炼的组、吃标准健康饮食的组和吃西方饮食的组。)”可知,研究人员通过对老鼠进行分组实验得到研究结果。故选C。【10题详解】细节理解题。根据倒数第三段的“It helps control body weight primarily by lowering the sensation of hunger and a
46、lso by increasing energy consumption.(它主要通过降低饥饿感和增加能量消耗来帮助控制体重。)”可知, 瘦身素的主要功能是降低食欲。故选B。【11题详解】推理判断题。根据最后一段的“Together, both studies offer critical opportunities for health interventions in childhood habits. The findings may be relevant for understanding the potential effects of activity reductions an
47、d dietary changes associated with fatness.(两项研究共同为儿童习惯的健康干预提供了重要机会。这些发现可能与了解与肥胖相关的活动减少和饮食变化的潜在影响有关。)”可知,作者对早期生活习惯的健康干预持支持态度。故选A。DHow can having a childlike view of the world help the environment? Danish eco-artist Thomas Dambo combines a talent for recycling with a fairy-tale imagination to bring pe
48、ople worldwide closer to nature.For the “Guardians of the Seeds” exhibition, Danish eco-artist Thomas Dambo built five trolls from discarded wood materials, which were appointed by Coastal Maine Botanical Gardens (CMBG) for its splendid riverside woodland.The exhibition composed of the five trolls a
49、ims to give visitors an emotional connection with nature that will encourage them to become keepers of it. For the exhibition, Thomas came up with a story that a family of trolls hid 10 golden seeds to protect the old forest. Using a map thats provided, visitors follow clues to find where the seeds
50、are hidden.Besides using carefully selected recycling materials to produce his works, to challenge himself creatively, the artist allowed for a degree of production on-site. He gave a skinny troll named Birk a beard made from the roots of fallen trees. The fur of another troll Roskva is made from ba
51、rk. Also, Gro, sitting with her eyes closed in a yoga pose, has a tongue made out of a nearby deserted planter.“Thomas wants people to interact with them,” says Gretchen, president of CMBG. “He wants it to be a journey of discovery where youre walking along and all of a sudden this big magical being
52、 appears in front of you. These are friendly, happy trolls. Theyre not scary, mean trolls.”Thomas hopes that “Guardians of the Seeds” gives viewers the same joy he gets from an occupation that he compares to a hobby. He says too many people lose their playfulness in their adult life. The key quality
53、 of his work is just its playfulness. One of his trolls sits on a real car on a hillside, appearing to cheerfully ride it. He wants to reactivate a childlike imagination in adults so they begin to see trash as objects that can be repurposed in practical and even picturesque ways. And he loves to ent
54、ertain kids, too.Nowadays, Mr. Dambo gets a kick out of seeking waste everywhere, hoping to find more stuff he could refashion into something amazing.12. What does the underlined word “discarded” mean in paragraph 2?A. Given-out.B. Thrown-away.C. High-priced.D. Randomly-chosen.13. Whats the purpose
55、of launching the exhibition?A. To set off visitors curiosity.B. To get back the 10 golden seeds.C. To promote the popularity of CMBG.D. To boost the bond between visitors and nature.14. What do the examples in paragraph 4 mainly demonstrate about Thomas?A. His environmental awareness.B. His creativi
56、ty and artistic gift.C. His working efficiency and skill.D. His sense of social responsibility.15. Which of the following can be the best title for the text?A. Thomas Massive Troll SculpturesB. Let Us Turn Trashed Wood into Elegant ArtC. Artist Preserves Imagination and Nature with Huge TrollsD. Wel
57、come to the Magic “Guardians of the Seeds” Exhibition【答案】12. B 13. D 14. B 15. C【解析】【分析】这是一篇说明文。主要介绍了丹麦生态艺术家Thomas Dambo用废弃的木材材料建造了五个巨怪,这些巨怪被滨海缅因植物园指定为其美丽的河边林地。介绍了这项展览的目的以及人们和Thomas对这一行为的看法。【12题详解】词句猜测题。根据第一段中“Danish eco-artist Thomas Dambo combines a talent for recycling with a fairy-tale imaginati
58、on to bring people worldwide closer to nature.”可知,丹麦生态艺术家Thomas Dambo将回收利用的才能与童话般的想象力结合起来,让世界各地的人们更接近大自然,即Thomas是用人们丢弃的木材材料建造了五个巨怪的,故画线词意思是“丢弃的”。A. Given-out.分发出去的;B. Thrown-away.丢弃的;C. High-priced.高价的;D. Randomly-chosen.随机选择的。故选B。【13题详解】细节理解题。根据第三段中“The exhibition composed of the five trolls aims t
59、o give visitors an emotional connection with nature that will encourage them to become keepers of it.(由这五个巨怪组成的展览旨在让游客与自然建立一种情感联系,鼓励他们成为自然的守护者)”可知,举办展览的目的是促进游客和自然之间的联系。故选D。【14题详解】推理判断题。根据第四段“Besides using carefully selected recycling materials to produce his works, to challenge: himself creatively,
60、the artist allowed for a degree of production on-site. He gave a skinny troll named Birk a beard made from the roots of fallen trees. The fur of another troll Rskva is made from bark. Also, Gro, sitting with her eyes closed in a yoga pose, has a tongue made out of a nearby deserted planter.(除了使用精心挑选
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-366085.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
