广东省东莞市光明中学2021-2022学年高一上学期第一次月考英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
3 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 广东省东莞市光明中学2021-2022学年高一上学期第一次月考英语试题 WORD版含解析 广东省 东莞市 光明 中学 2021 2022 学年 上学 第一次 月考 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、2021-2022学年广东省东莞市光明中学高一上学期第一次月考英语试题满分 150 分,答题时间 120 分钟第一部分 听力(共两节,满分 20 分)第一节 听力理解(两段共 5 小题;每小题 2 分,满分 10 分) 听下面两段材料,每段材料后有几个小题,根据你所听到的内容,从题中所给的 A、B、C 三 个选项中选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。听第一段材料,回答第 12 题。Conversation 11. What will the man do this weekend?A. Take a trip to China. B. Go on a picnic. C. Study at
2、home.2. Whats the probable relationship between the two speakers?A. Friends. B. Mother and son. C. Brother and sister.听第二段材料,回答第 35 题。Conversation 23. Who will take the lessons?A. The womans son. B. Eva. C. Stanley.4. How long will the piano lesson last?A. An hour. B. An hour and a half. C. Two hour
3、s.5. How much do the lessons cost the woman each week?A. $15. B. $30. C. $60.第二节 听取信息(共 5 题,每小题 2 分,满分 10 分)听取下面一段独白,请根据题目要求,从所听到的内容中获取必要的信息。填入答题卡标号 为 610 的空格中。“My”daily routine on 6 _ daysIn the morning getting up at 6:30 am having _ from 7:00 am to 7:30 am having classes from 9:00 am till 11:45 am
4、 going to school by _In the afternoon having classes from 1:30 pm till 5:30 pmIn the evening having supper around 7:00 pm doing _ from 8:00 pm to 10:00 pm going to bed before _ 3pm第二部分 阅读理解(共两节,满分 50 分)第一节(共 15 小题;每小题 2.5 分,满分 37.5 分) 阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C、D)中,选出最佳选项。A4-Day Classic Beijing TourThe
5、 4-day classic Beijing tour is designed for tourists who come to visit China for the first time. It covers the most popular and typical places in Beijing, fully displaying the scenery, culture, history, local lifestyles and features, food and drinks, business, etc. to you.Day 1: Arrival in BeijingYo
6、ur guide meets you at Beijing Capital International Airport, and helps you check in at your hotel.Enjoy Peking duck as welcome dinner.Accommodation: Downtown BeijingDay 2: The Great Wall & the Summer PalaceStart your day at the most famous part of the Great Wall, the Badaling Great Wall. Leave the d
7、owntown for the Great Wall at 8 am. Since it is a long drive to the Great Wall (about 2 hours riding), have a break at the Beijing Bona Jade Museum on the way. Lunch will be enjoyed in a local restaurant. In the early afternoon come back to the city and have a sightseeing (观光) tour of the Summer Pal
8、ace.Suggested activity: Beijing opera shows (Liyuan Theatre, 19:30-20:30 every evening)Accommodation: Downtown BeijingDay 3: Beijing city sightseeing & the local experienceYour guide meets you at the hotel at 8 am and set out for the days touring: Tiananmen Square and the Forbidden City.After visiti
9、ng the two sites, have a break and get ready for lunch.Hutong visit: see some traditional arts of the old Beijing, such as paper cutting and kite making, and visit a local family.Accommodation: Downtown BeijingDay 4: Beijing Olympic sitesVisit the Olympic sites: the Birds Nest, the Water Cube and th
10、e Olympic Green, showing the fast developing modern China. Enjoy some free time after visiting the sites.After lunch, it is shopping time and then the tour is over.1. Whom is this advertisement aimed at?A. Experts who study history and cities.B. People who are interested in touring.C. Kids who were
11、born in other cities.D. Foreigners who are new to China.2. What should a tourist do if he wants to enjoy Beijing opera?A. Visit the Summer Palace on the first day.B. Go to Liyuan Theatre in the evening.C. Go sightseeing in a Beijing hutong.D. Live and eat downtown in Beijing.3. On which day can tour
12、ists enjoy the citys traditional arts and local lifestyles?A. Day 1.B. Day 2.C. Day 3.D. Day 4.【答案】1. D 2. B 3. C【解析】【分析】本文是一篇应用文, 介绍了北京的风景,文化,历史,当地人的生活方式和特点, 帮助更好的访问北京。【1题详解】推理判断题。根据第一段中的“The 4-day classic Beijing tour is designed for tourists who come to visit China for the first time”(4天经典北京游是专为第
13、一次来中国的游客设计的)可知,这则广告的目标人群是刚来中国的外国人。故选D。【2题详解】细节理解题。根据 Day 2: The Great Wall & the Summer Palace部分中的“Suggested activity: Beijing opera shows (Liyuan Theatre, 19:3020:30 every evening) ”可知, 每天晚上19:30到20:30在Liyuan Theatre有京剧表演。如果游客想要欣赏京剧就可以去Liyuan Theatre。故选B。【3题详解】细节理解题。根据Day 3: Beijing city sightseein
14、g & the local experience部分中的 “Hutong visit: see some traditional arts of the old Beijing, such as paper cutting and kite making, and visit a local family”(参观胡同:参观老北京的一些传统艺术,如剪纸、风筝制作,并拜访当地家庭)可知, 在第三天,游客可以欣赏北京的传统艺术,如剪纸、风筝,也可以深入当地家庭,了解当地人的生活方式。故选C。BWhen Armida Armatos daughter,Alexia,came home from sch
15、ool one day last year,keen to go on a school trip to Ecuador,Armato wasnt too sure how to feel. She was happy that her daughter could experience something she never did as a teen but was fearful of letting her travel to such a remote part of the world.Alexia was 16 at the time,a student at Westwood
16、High School. The school sponsored a humanitarian (人道主义的) trip for 26 students and two teachers to spend 18 days living in a mountain village to build a one-room school.Even though Armato trusted her daughter,the other students and the teachers,she was worried about the side effects from the travel v
17、accines,possible accidents,and medical care.Now that Alexia was home,Armato said she saw her daughters new maturity,greater confidence and independence. “This is the best thing I ever did,” Alexia said. “The experience was so eye-opening and life-changing. Youre with people who are not as lucky as y
18、ou are. They live in very poor conditions but theyre so happy and outgoing. You say,My God. Im taking everything for granted back home.”She said they built a one-room school from scratch with no mechanical cement mixers. They used their hands,shovels and basic tools. She and another student lived wi
19、th a local family in a small village about eight hours outside the capital,Quito. Despite the initial strangeness and knowing only basic Spanish,she said they grew very close and felt like a family.Every year,groups of students at Montreal High School like Alexia pack their bags and fly off with cla
20、ssmates and teachers to developing countries where they volunteer for a variety of projects.“Armatos worries are very common among parents,” says Bill Nevin,a teacher at St.Georges High School. He organises a humanitarian trip to India to the Sheela Bal Bhavan orphanage and says the three biggest fe
21、ars families have are health,security and contact.4. When hearing the news that her daughter would go on a school trip to Ecuador,Armato was _.A. proud and happyB. supportive but concernedC. fearful and nervousD. excited but puzzled5. According to the text,the humanitarian trip helped Alexia _.a.bro
22、aden her mindb.become independentc.change her living conditionsd.become confidentA. a,b,cB. a,b,dC. b,c,dD. a,c,d6. The underlined phrase “from scratch” in Paragraph 4 probably means “_”.A. having great helpB. using high technologyC. ending up in failureD. starting from the beginning7. It can be inf
23、erred from the text that _.A. Ecuador is a developed countryB. Alexia felt regretful about the trip to EcuadorC. people in Ecuador speak SpanishD. no teacher went to Ecuador with Alexia【答案】4. B 5. B 6. D 7. C【解析】【分析】本文是记叙文。女儿要去参加学校旅行,Armato心情很复杂。但是当女儿回来之后,她看到女儿变得更成熟、自信、独立,感到很宽慰。【4题详解】细节理解题。根据第一段中的“S
24、he was happy that her daughter could experience something she never did as a teen but was fearful of letting her travel to such a remote part of the world”( 她很高兴她的女儿能经历一些她十几岁时从未经历过的事情,但她害怕让她去这么偏远的地方旅行)及第二段中的“Even though Armato trusted her daughter,the other students and the teachers,she was worried
25、about the side effects from the travel vaccines,possible accidents,and medical care”( 虽然阿玛托相信女儿、其他学生和老师,但她担心旅行疫苗的副作用、可能发生的事故和医疗保健)可知,当得知自己的女儿要去参加学校旅行时她既支持又担心,故选B。【5题详解】细节理解题。根据第三段中的“Now that Alexia was home,Armato said she saw her daughters new maturity,greater confidence and independence”(阿玛托说,现在亚历
26、克西亚回家了,她看到了女儿新的成熟、更强的自信和独立)以及“The experience was so eye-opening and life-changing”( 这段经历让我大开眼界,改变了我的一生)等信息可知,Alexia通过旅行拓宽了视野,变得独立和自信了。故选B。【6题详解】词句猜测题。本段叙述了他们的活动内容,由“.built a one-room school”(建了一所只有一间教室的学校)以及“.with no mechanical cement mixers. They used their hands,shovels and basic tools.”(没有机械水泥搅拌机
27、。他们用手、铲子和基本工具)可知,此处指建学校,故from scratch应是“从零开始,从头开始”。故选D。【7题详解】推理判断题。根据第五段中的“Every year,groups of students at Montreal High School like Alexia pack their bags and fly off with classmates and teachers to developing countries where they volunteer for a variety of projects”( 每年,蒙特利尔高中(Montreal High Schoo
28、l)的学生们,比如亚历克西亚(Alexia),都会打包行李,与同学和老师一起飞往发展中国家,在那里志愿开展各种项目)可知Alexia是和同学、老师一起到发展中国家去,故排除A、D两项;再由第三段中的“This is the best thing I ever did”( 这是我做过的最好的事)可知,她到Ecuador去并不感到后悔,故B项也应排除; 根据第四段中的“Despite the initial strangeness and knowing only basic Spanish,she said they grew very close and felt like a family”
29、( 她说,尽管一开始他们很陌生,只知道基本的西班牙语,但他们变得非常亲密,感觉就像一家人)可以推知,那里的人讲西班牙语。故选C。CIn the United States when one becomes rich, he wants people to know it. And even if he does not become very rich, he wants people to think that he is. That is what “keeping up with the Joneses” is about. It is the story of someone who
30、tried to look as rich as his neighbors.The expression was first used in 1913 by a young American called Arthur Momand. He told this story about himself. He began earning $ 125 a week at the age of 23. That was a lot of money in those days. He got married and moved with his wife to a very wealthy nei
31、ghborhood outside New York City. When he saw that rich people rode horses, Momand went horseback riding every day. When he saw that rich people had servants, Momand and his wife also hired a servant and gave big parties for their new neighbors.It was like a race, but one could never finish his race
32、because one was always trying to keep up. The race ended for Momand and his wife when they could no longer pay for their new way of life. They moved back to an apartment in New York City.Momand looked around him and noticed that many people do things just to keep up with rich lifestyle of their neig
33、hbors. He saw the funny side of it and started to write a series of short stories. He called it “Keeping up with the Joneses” because “Jones” is a very common name in the United States. “Keeping up with the Joneses” came to mean keeping up with rich lifestyle of the people around you. Momands series
34、 appeared in different newspapers across the country for over 28 years.People never seem to get tired of keeping up with the Joneses. And there are “Joneses” in every city of the world. But one must get tired of trying to keep up with the Joneses because no matter what one does, Mr. Jones always see
35、ms to be ahead.8. Some people want to keep up with the Joneses because they _.A. want to be as rich as their neighborsB. want to be happyC. dont want others to know they are richD. want others to know or to think that they are rich9. It can be inferred from the story that rich people like to _.A. li
36、ve in New York CityB. live outside New York CityC. live in apartmentsD. have many neighbors10. Arthur Momand used the name “Jones” in his series of short stories because “Jones” is _.A. an important nameB. a popular name in the United StatesC. his neighbors nameD. not a good name11. According to the
37、 writer, it is _ to keep up with the Joneses.A. impossibleB. interestingC. correctD. good【答案】8. D 9. B 10. B 11. A【解析】【分析】这是一篇夹叙夹议的文章。在美国,当一个人变得富有,他想让人们知道。即使他不会变得非常富有,他希望人们认为他是富有的。这就是“跟上邻居”。人们似乎从不厌倦跟上邻居,但这没有必要,因为邻居“琼斯先生”似乎总是领先。【8题详解】细节理解题。根据第一段的“when one becomes rich, he wants people to know it. And
38、 even if he does not become very rich, he wants people to think that he is. That is what “keeping up with the Joneses” is about.”(当一个人变得富有,他想让人们知道。即使他不会变得非常富有,他希望人们认为他是富有的。这种情况就是 “跟上琼斯”。)可知,一些人想要跟上“琼斯”,是因为他们想让别人知道或认为他们很富有。故选D。【9题详解】推理判断题。根据第二段的“He got married and moved with his wife to a very wealth
39、y neighborhood outside New York City.”(他结婚,和他的妻子搬到纽约市外,那有一个非常富有的邻居。)可推知,富人都喜欢住在纽约郊外。故选B【10题详解】细节理解题。根据第四段的“He called it “Keeping up with the Joneses” because “Jones” is a very common name in the United States. ”(他把他的系列故事叫做“跟上琼斯”,因为“琼斯”在美国是一个非常常见的名词)可知, “琼斯”这个名字在美国很常见。故选B【11题详解】细节理解题。根据最后一段的“But one
40、must get tired of trying to keep up with the Joneses because no matter what one does, Mr. Jones always seems to be ahead.”(但一个必须对更上琼斯感到厌烦,因为无论一个人做什么,琼斯先生似乎总是领先)可知,作者认为追上 “琼斯”是不可能的。故选A。DI watched my Dad close the door. It was a really cold night in dead silence and I was all alone at home. My parents
41、 left because they had been running fever for several days and they were showing other symptoms of COVID-19. It was the 9th day of Wuhan lockdown (封锁) starting on January 23.The virus we now know as COVID-19 is somehow frightening partly because it seems that it may infect anyone. But that is only p
42、artly true. All the proof suggests that it can be cruel to older people, so I was wondering whether my parents would make it and whether we would ever take family photos, which my parents and I had talked about during the Spring Festival holiday.On their second day away my parents called and asked m
43、e how I was. We talked using FaceTime and the moment I saw mom lying there with an oxygen mask (氧气罩) and my dad could not talk without breathing heavily, I realized that I had to live on my own.But two weeks later, I had a fever and had to go into quarantine (隔离) and be put under medical observation
44、s for 14 days. Fortunately, my illness turned out to be due to a bacterial infections (感染) but not COVID-19.The doctors and nurses would work a whole day preparing for new patients and seemed extremely sorry for not having everything that was needed. Most of the patients were really understanding, b
45、ut of course there were those who were not, and complained loudly, but all the doctors and nurses tried their best to deal with it in a calming way. And they are all from other cities like Shanghai and Guangzhou, and some of them are just three or four years older than me.When the quarantine was ove
46、r, every patient thanked the workers for what they had done, but the answer they received was exactly the same: “Thats what were here for.”12. When did the authors parents leave her for the hospital?A. January 23B. January 30C. February 1D. January 3113. Which of the following statements is true?A.
47、COVID-19 is terrible because all the people will be infected.B. Whether his parents could survive COVID-19 worried the author greatly.C. The doctors and nurses didnt seem extremely sorry for not having everything that was needed.D. Some patients complained because the doctors didnt work calmly.14. F
48、rom paragraph 4, we know_.A. The author had a fever and had to stay at home for quarantine.B. The author was once infected with COVID-19.C. The author was ill because of bacterial infections.D. The author went into quarantine for seven days.15. What may the author think of the medical workers accord
49、ing to the passage?A. admirableB. outgoingC. impatientD. grateful【答案】12. D 13. B 14. C 15. A【解析】【分析】这是一篇记叙文。作者讲述了武汉封城第9天父母感染了新冠肺炎入院治疗了,家中只留下了孤独的自己。作者很担心父母能否挺过去,自己也因细菌感染病了。最后作者很感谢医护人员辛勤的工作。【12题详解】细节理解题。根据第一段中“My parents left because they had been running fever for several days and they were showing o
50、ther symptoms of COVID-19. It was the 9th day of Wuhan lockdown (封锁) starting on January 23. (我的父母离开了,因为他们已经发烧好几天了,而且他们出现了新冠肺炎的其他症状。这是自1月23日开始的武汉封城第9天)”可知,1月23日过9天是1月31日,因此作者的父母 是在1月31日离开她去医院的。故选D项。【13题详解】细节理解题。根据第二段中“All the proof suggests that it can be cruel to older people, so I was wondering wh
51、ether my parents would make it and whether we would ever take family photos, which my parents and I had talked about during the Spring Festival holiday. (所有的证据都表明,这对老年人来说是很残酷的,所以我想知道我的父母是否能挺过去,我们是否能拍全家福,拍全家福是我和父母在春节期间讨论过的)”可知,作者的父母能否在新冠肺炎疫情中幸存,让他非常担心。故选B项。【14题详解】细节理解题。根据第四段中“Fortunately, my illness
52、turned out to be due to a bacterial infections (感染) but not COVID-19. (幸运的是,我的病是由细菌感染引起的,而不是新冠肺炎)”可知,作者是因为细菌感染病了。故选C项。【15题详解】推理判断题。根据倒数第二段中“but all the doctors and nurses tried their best to deal with it in a calming way. And they are all from other cities like Shanghai and Guangzhou, and some of th
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-381365.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
2022中考语文 第三部分 现代文阅读 课题十六 名著阅读 8红岩课件.pptx
