广东省仲元中学、中山一中等七校联合体2021届高三英语上学期第一次联考试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
8 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 广东省 中学 中山 一中 联合体 2021 届高三 英语 上学 第一次 联考 试题 解析
- 资源描述:
-
1、广东省仲元中学、中山一中等七校联合体2021届高三英语上学期第一次联考试题(含解析)本试卷共6页,满分120分,考试用时120分钟。说明:1. 请注意在对应的题号上填涂答题卡,误涂或错涂不得分;2. 请注意在对应的答题卷上作答,误填或错填不得分。第一部分阅读理解 (共两节,满分35分)第一节(共10小题;每小题2.5分,满分25分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中选出最佳选项。AIts surprising how much simple movements of the body can affect the way we think. Using expansive ge
2、stures with open arms makes us feel more powerful, crossing your arms makes you more determined and lying down can bring more insights(领悟).So if moving the body can have these effects, what about the clothes we wear? Were all well aware of how dressing up in different ways can make us feel more attr
3、active, sporty or professional, depending on the clothes we wear, but can the clothes actually change cognitive (认知的)performance or is it just a feeling?Adam and Galinsky tested the effect of simply wearing a white lab coat on peoples powers of attention. The idea is that white coats are associated
4、with scientists, who are in turn thought to have close attention to detail.What they found was that people wearing white coats performed better than those who werent. Indeed, they made only half as many errors as those wearing their own clothes on the StroopTest(one way of measuring attention). The
5、researchers call the effect enclothed cognition, suggesting that all manner of different clothes probably affect our cognition in many different ways.This opens the way for all sorts of clothes-based experiments. Is the writer who wears a fedora more creative? Is the psychologist wearing little roun
6、d glasses and smoking a cigar more insightful? Does a chefs hat make the resultant food taste better?From now on I will only be editing articles for PsyBlog while wearing a white coat to help keep the typing error count low. Hopefully you will be doing your part by reading PsyBlog in a cap and gown(
7、学位服).1. Adam and Galinskys experiment tested the effect of clothes on their wearers_.A. insightsB. attentionC. movementsD. appearance2. How does the author sound in the last paragraph?A. Humorous.B. Academic.C. Formal.D. Hopeful.3. What is the main idea of the text?A. Body movements change the way p
8、eople think.B. How people dress has an influence on their feelings.C. People doing different jobs should wear different clothes.D. What people wear can affect their cognitive performance.【答案】1. B 2. A 3. D【解析】这是一篇说明文。本文讲述了Adam和Galinsky所做的一个关于穿着白大褂人们注意力的实验。实验显示,穿白大褂的人表现更为出色,他们的错误率是穿普通衣服的人的一半。最终得出结论:着
9、装影响人的认知表现。【1题详解】细节理解题。根据第三段的Adam and Galinsky tested the effect of simply wearing a white lab coat on peoples powers of attention.(Adam和Galinsky测试了简单地穿着白大褂对人们注意力的影响)及第四段Indeed, they made only half as many errors as those wearing their own clothes on the StroopTest(one way of measuring attention).(事实
10、上,他们犯的错误只有那些穿着自己衣服的人的一半(一种测量注意力的方法)。)可知,Adam和Galinsky的实验是测试着装对人们注意力的影响。B. attention(注意力)符合以上说法,故选B项。【2题详解】推理判断题。根据最后一段From now on I will only be editing articles for PsyBlog while wearing a white coat to help keep the typing error count low. Hopefully you will be doing your part by reading PsyBlog i
11、n a cap and gown(学位服).可知,作者在讲述着装影响人的认知表现这一理论后说自己以后要穿白大褂上班编辑文章,以减少打字错误。他希望读者也能带上学士帽、穿上学位服阅读PsyBlog的文章。由此推断,作者是用一种幽默的语气调侃着装认知理论。A. Humorous.(幽默的)符合以上说法,故选A项。【3题详解】主旨大意题。根据文章的主要内容,尤其第二段的but can the clothes actually change cognitive performance or is it just a feeling(但是,衣服真的能改变认知表现吗?还是只是一种感觉)及下文所做的实验可知
12、,本文主要讲述着装对人认知表现的影响。D. What people wear can affect their cognitive performance.(着装对人认知表现的影响)符合以上说法,故选D项。BMy mother always said, You young men should explore your own country before stepping out into the world. It seemed like a tough task. But luckily for me, Via Rail Canada offered youths between the
13、 ages of 18 and 25 the chance to ride the train across Canada for the month of July in 2017. I jumped at the opportunity and secured an inexpensive ticket.Excitement was at its peak as I approached the train station on the morning when my 22-day adventure was to begin. I jumped on board the passenge
14、r vessel (车厢) like it was the train to Hogwarts in Harry Potter. The train headed west in search of our first destination the scenic town of Banff, Alberta. After just an hour on the train, desperation already came on me. The thought of three full days on those tracks broke my spirits. As I gazed ou
15、t towards Lake Superiors glistening (闪闪发亮) waves, I decided if I was to be stuck in here, I would need to enjoy my time.Those three days turned into a summer camp on rails. Real friendships with the crew were born within that train. Stops were made in small, remote railroad villages. A large group o
16、f strangers turned travelling companions would rush towards the villages to reward our endless patience with local cuisine. At night, we would walk to the glass-domed (玻璃穹顶) train car,which gave a scenic view of the night sky, untouched by light pollution.After three days, we arrived in Banff. Befor
17、e my adventure of taking the train across Canada, if I could have skipped the travel and arrived at the destination, I would have. But that is no longer true. Ive learned that the journey can be more enjoyable than the destination.4. What made the authors train trip possible?A. The attraction of the
18、 splendid scenery.B. A time-limited ticket offer for youths.C. The encouragement from his mother.D. His determination to face the tough tasks.5. Which of the following best describes the author as a young man?A. Considerate.B. Determined.C. Smart.D. Adaptable.6. What has the author learned from his
19、adventure?A. To enjoy travelling on his own.B. To skip to the final destination.C. To explore more in the process.D. To be content with train service.【答案】4. B 5. D 6. C【解析】本文是记叙文。文章讲述了作者的旅行经历,作者的心态从盼望快速到达目的地转变为关注旅途中的快乐。【4题详解】细节理解题。根据第一段的But luckily for me, Via Rail Canada offered youths between the
20、ages of 18 and 25 the chance to ride the train across Canada for the month of July in 2017. I jumped at the opportunity and secured an inexpensive ticket.(但我很幸运,加拿大的Via Rail为18到25岁的青年提供在2017年穿越加拿大的火车旅行。我听到这个机会很高兴,并且获得了一张便宜的车票)可知,加拿大Via Rail 为年轻人提供的限时低价车票让作者穿越加拿大的旅行成为可能。B. A time-limited ticket offer
21、 for youths.(一张为青年人提供的限时车票)符合以上说法,故选B项。【5题详解】推理判断题。根据第二段中的As I gazed out towards Lake Superiors glistening (闪闪发亮) waves, I decided if I was to be stuck in here, I would need to enjoy my time.(当我凝视苏必利尔湖畔闪闪发光的海浪时,我决定如果要呆在这里,我需要享受我的时间。)和第三段中的Those three days turned into a summer camp on rails. Real fri
22、endships with the crew were born within that train.( 那三天变成了铁轨上的夏令营。与乘务员的真正友谊源于那列火车。)可知,作者想办法度过在火车上的时间,使自己充满快乐。由此推测作者的适应性强。D. Adaptable.(有适应能力的)符合以上推测,故选D项。【6题详解】细节理解题。根据最后一段中的Ive learned that the journey can be more enjoyable than the destination.(我明白了关注旅途中的快乐比盼望到达目的地更有趣。)可知,作者明白了要在旅行中去探索更多的快乐。C. To
23、 explore more in the process.(要在过程中探索更多的快乐)符合以上说法,故选D项。CLife expectancy in the United States has been in decline for the first time in decades, and public health officials have identified a series of potential causes, including inaccessible health care, rising drug addiction and rates of mental heal
24、th disorders, and socio-economic factors. Now, a study led by the Yale School of Medicine has attempted to find out the relative impact of two factors most often linked to life expectancy race and education by looking at data about 5,114 black and white participants in four U.S. cities.The lives and
25、 deaths among this group of people who took part in the study approximately 30 years ago when they were in their early 20s show that the level of education, and not race, is the best predictor of who will live the longest.Among the 5,114 people followed in the study, 395 had died. These deaths were
26、occurring in working-age people, often with children, before the age of 60. The rates of death among participants in this group did clearly show racial differences, with approximately 9% of blacks dying at an early age compared to 6% of whites. There were also differences in causes of death by race.
27、 For instance, black men were significantly more likely to die of murder and white men from AIDS. The most common causes of death across all groups over time were cardiovascular disease and cancer.But there were also obvious differences in rates of death by education level. Approximately 13% of part
28、icipants with a high school degree or less education died compared with only approximately 5% of college graduates.Strikingly, when looking at race and education at the same time, the researchers found that differences related to race almost disappeared: 13.5% of black subjects and 13.2% of white su
29、bjects with a high school degree or less died during the course of the study. By contrast, 5.9% of black subjects and 4.3% of whites with college degrees had died.Therefore, improving overall quality of education is something tangible that can help reverse (扭转)this troubling trend in reduction of li
30、fe expectancy among middle-aged adults.7. What can we learn about the participants in the study?A. The whites are more aggressive.B. The whites got higher education.C. More blacks than whites died young.D. More whites than blacks died of cancer.8. Compared with education, the influence of race on de
31、ath rates is .A. significantB. unnoticeableC. growingD. long-lasting9. What does the underlined word “tangible” probably mean?A. Realistic.B. Creative.C. Challenging.D. Temporary.10. What can be inferred from the research findings?A. People can get smart through learning.B. One should not discrimina
32、te other races.C. People dont enjoy equal rights for education.D One can live longer by getting more education.【答案】7. C 8. B 9. A 10. D【解析】【分析】本文是说明文。研究表明教育水平,而不是种族,是预测谁会活得最久的最好指标。提高整体教育质量能够帮助扭转令人担忧的中年人预期寿命下降的趋势。【7题详解】推理判断题。根据第三段The rates of death among participants in this group did clearly show ra
33、cial differences, with approximately 9% of blacks dying at an early age compared to 6% of whites.这一组参与者的死亡率确实清楚地显示了种族差异,大约9%的黑人在早期死亡,而白人的死亡率为6%,由此可知年轻时死亡的黑人比白人多,故选C。【8题详解】推理判断题。根据第二段The lives and deaths among this group of peopleshow that the level of education, and not race, is the best predictor o
34、f who will live the longest.最后一段Therefore, improving overall quality of education is something tangible that can help reverse (扭转)this troubling trend in reduction of life expectancy among middle-aged adults.和文中的数据比较可知研究表明教育水平,而不是种族,是预测谁会活得最久的最好指标。提高整体教育质量能够帮助扭转令人担忧的中年人预期寿命下降的趋势。所以相对于教育对寿命的影响来说,种族的因
35、素是不明显的。故选B。【9题详解】猜测词义题。根据上文内容可知,教育水平是预测谁会活得最久的最好指标。根据句中improving overall quality of education和can help reverse (扭转)this troubling trend in reduction of life expectancy among middle-aged adults.可知全面提高教育质量能够帮助扭转令人担忧的中年人预期寿命下降的趋势,也就是说全面提高教育质量是“具体的,切实的”的措施。tangible和realistic同义,故选A。【10题详解】推理判断题。根据倒数第二段13
36、.5% of black subjects and 13.2% of white subjects with a high school degree or less died during the course of the study. By contrast, 5.9% of black subjects and 4.3% of whites with college degrees had died.和文章内容可知教育水平是预测谁会活得最久的最好指标。由此推知一个人可以通过接受更多的教育而活得更久,故选D。【点睛】细节理解题需要我们认真读文,从文章中找到正确依据,然后比较分析答案。比如
37、第1小题,根据第三段For instance, black men were significantly more likely to die of murder and white men from AIDS. 可知黑人男性死于谋杀的可能性明显高于白人男性死于艾滋病的可能性,A项The whites are more aggressive.表达错误。根据The most common causes of death across all groups over time were cardiovascular disease and cancer.可知所有人群最常见的死亡原因是心血管疾病和癌
38、症。并没有说白人比黑人多,D项More whites than blacks died of cancer.错误。B项文中没有涉及。根据The rates of death among participants in this group did clearly show racial differences, with approximately 9% of blacks dying at an early age compared to 6% of whites.这一组参与者的死亡率确实清楚地显示了种族差异,大约9%的黑人在早期死亡,而白人的死亡率为6%,由此可知年轻时死亡的黑人比白人多,
39、C项正确。第二节(共5小题;每小题2分,满分10分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Much of the work in todays world is accomplished(完成) in teams. Most people believe the best way to build a great team is to gather a group of the most talented individuals. _11_Companies spend millions hiring top business people. Is
40、their money well spent?_12_They focused on football, basketball and baseball. The results are mixed. For football and basketball, adding talented players to a team proves a good method, but only up to the point where 70% of the players are top talent; above that level, the teams performance begins t
41、o decline. Interestingly, this trend isnt evident in baseball, where additional individual talent keeps improving the teams performance.To explain this phenomenon, the researchers explored the degree to which a good performance by a team requires its members to coordinate(协调) their actions. _13_In b
42、aseball, the performance of individual players is less dependent on teammates. They conclude that when task interdependence is high, team performance will suffer when there is too much talent, while individual talent will have positive effects on team performance when task interdependence is lower.
43、If a basketball star is, for example, trying to gain a high personal point total, he may take a shot himself when it would be better to pass the ball to a teammate, affecting the teams performance. Young children learning to play team sports are often told, “There is no I in TEAM.” _14_Another possi
44、bility is that when there is a lot of talent on a team, some players may make less effort. Just as in a game of tug-of-war(拔河比赛), whenever a person is added, everyone else pulls the rope with less force._15_ An A-team may require a balance-not just A players, but a few generous B players as well.A.
45、Its not a simple matter to determine the nature of talent.B. Sports team owners spend millions of dollars attracting top talent.C The group interaction and its effect drew the researchers attention.D. Stars apparently do not follow this basic principle of sportsmanship.E. Several recent studies exam
46、ined the role of talent in the sports world.F. Building up a dream team is more complex than simply hiring the best talent.G. This task interdependence distinguishes baseball from football and basketball.【答案】11. B 12. E 13. G 14. D 15. F【解析】这是一篇夹叙夹议文章。文章主要讲了建立一支最佳阵容球队比简单地雇佣最优秀的人才要复杂得多。一支一流球队可能需要一种平衡
47、不仅仅是最好球员,也需要一些有雅量的普通球员。【11题详解】上文说“大多数人相信建立一个伟大团队的最好方法就是聚集一群最有天赋的个人”。下文说“公司花费数百万雇佣顶级商业人士。”该空承上启下,也是在举例,B选项“运动队老板花费数百万美元吸引顶尖人才。”切题,故选B。【12题详解】下文说“他们专注于足球、篮球和棒球。结果有好有坏。”这些都属于体育方面,该空引出下文,E选项“最近的几项研究调查了体育世界中人才的作用。”切题,故选E。【13题详解】上文说“为了解释这一现象,研究人员探索了一场好的表现要求队员们协调他们行动的程度”,下文说明了研究结果,该空承上启下,G选项“这项任务的相互依赖性使棒球区
48、别于足球和篮球。”切题,故选G。【14题详解】上文说了“一个球星为了个人得分,而影响团队的表现”,该空承接上文,D选项“球星显然没有遵守运动员精神的基本原则”切题,故选D。【15题详解】下文说“一支一流球队可能需要一种平衡不仅仅是最好球员,也需要一些有雅量的普通球员。”该空引出下文,F选项“建立一支最佳阵容球队比简单地雇佣最优秀的人才要复杂得多。”切题,故选F。第二部分 语言运用(共两节,满分45分)第一节完形填空(共20小题;每小题1.5分,满分30分)阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C和D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳答案,并在答题卡上将该选项涂黑。It was late,
49、about 10:15 p.m., when Janice Esposito arrived at the Bellport train station; she jumped into her Honda Odyssey and began the 20-minute drive home to her husband and seven-year-old son. Shed just returned from visiting her mother and had traveled the route many times before. She practically _16_ on
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-386865.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
