四川省乐山市高中2021届高三第一次调查研究考试英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
8 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 四川省乐山市高中2021届高三第一次调查研究考试英语试题 WORD版含解析 四川省 乐山市 高中 2021 届高三 第一次 调查研究 考试 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、乐山市高中2021届第一次调查研究考试英 语(本试卷共10页,满分150分。考试时间120分钟)注意事项:1.答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。2.作答时,务必将答案写在答题卡上,写在本试卷及草稿纸上无效。3.考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。第一部分 听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案 转涂到答题卡上。第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7. 5分)听下面5段对话。每段对话后面有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出 最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题
2、。每段 对话仅读一遍。例: How much is the shirt?A. 19. 15. B. 9. 15. C. 9. 18.答案是B。1. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What does the man do?A. He is a student.B. He is the president.C. He is a professor.【答案】A【解析】【原文】W: Have you heard? Our president is starting a new program.M: Oh, really? How will it benefit us? W: The presid
3、ent requires professors to take on students in their research project. Then we will have more chances of gathering research experience.2. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】Who is on the mans right?A. His aunt.B. His brother.C. His cousin.【答案】B【解析】【原文】W: Hey, is this your family picture?M: Yeah, it was taken when I
4、was six. W: You were a little fat then. M: Oh, no. Actually, its my brother. I was on his left. And those two sitting on the sofa were my cousin and my aunt.3. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What is the mans original salary per month?A. 6,000 yuan.B. 6,500 yuan.C. 7,000 yuan.【答案】A【解析】【原文】M: Honey, my monthly sal
5、ary will increase by 500 yuan.W: Wow, then that will be 6,500 yuan per month. Im so happy for you.4. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What will the man do tonight?A. Go to a concert.B. Fly to Shanghai.C. Work overtime.【答案】C【解析】【原文】W: I heard that you are coming back from Shanghai. How is it going?M: Great, but I h
6、ave to work overtime with my colleagues tonight. Say, do you have time on Friday night? I really want to go to the concert with you.5. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】How does the woman feel now?A. Excited.B. Desperate.C. Calm.【答案】B【解析】【原文】W: Everyone was invited, except me. When the last girl was invited, I was
7、at the end of rope.M: Calm down, Shirley. Ill take you out to see the movie youve looked forward to for a long time, OK?第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22. 5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个 选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个 小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查
8、看】6. What kind of room does the woman choose at last?A. A queen room.B. A double room.C. A single room.7. How much should the woman pay in total?A. $80.B. $160.C. $203.【答案】6. A 7. B【解析】【原文】W: Good morning, Im Rachael Lin. I booked a double room on the telephone yesterday.M: Just a minute please. Oh,
9、 yes, a single room for two nights, right?W: Thats right. But I prefer a double room to a single room if possible. M: Sorry, Ms. Lin. Were out of double rooms. How about a queen room?W: OK. Whats the room rate?M: Your room is 80 dollars a night. Heres your key. W: Thank you. M: Your room number is 2
10、03.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】8. Who is Molly?A. A patient.B. A nurse.C. A mother.9. What does Doctor Laver ask Molly to do?A. Comfort the baby.B. Wash the baby.C. Dress the baby.10. Whats Dr. Lavers attitude towards Molly?A. Grateful.B. Strict.C. Encouraging.【答案】8. B 9. A 10. C【解析】【原文】M: Yo
11、ure Molly, right? Alice asked me to look after you today.W: Thanks, Dr. Laver. Im not sure of what to do the first day at work. M: Dont worry. Now, Molly, lets get started right now. W: Right, doctor. Ive never had to look after such young babies before. Im quite nervous really. M: Nothing to it. Ju
12、st pick up a baby and have a nice little chat, to make it feel comfortable. W: Ah, hello there, Baby face! What have you been up to today?M: See? Youre a natural. Im sure youll make a lovely mother one day, Molly.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】11. When will the speakers meet on Saturday afternoo
13、n?A. At 3 HO.B. At 3: 20.C. At 3: 30.12. What kind of food does the man want to have?A. Italian food.B. French food.C. Chinese food.13. How will the man go to the stadium?A. By underground.B. By bike.C. By bus.【答案】11. B 12. C 13. A【解析】【原文】M: Would you like to go with me to watch the football match?
14、I have two tickets.W: Thanks. Id love to. What time is it?M: Its at 3:30 on Saturday afternoon at the National Olympic Stadium. W: Sounds great! So would you like to have dinner after the match? My treat. M: Perfect. Thanks. W: OK. Lets meet at the stadium ten minutes before the match. Then after th
15、e match, what kind of food do you like, Italian food, French food or Chinese food?M: Um, Chinese food. W: Great. Ill take a bus to get there. How about you?M: Well, Ill take the subway to avoid the terrible traffic jams. After the dinner, we can enjoy the mobike ride to go home.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可
16、播放相关音频,请去附件查看】14. What is the girl doing?A. Buying herself a wallet.B. Choosing a present.C. Making a complaint.15. Why does the girl dislike the brown wallet?A. Its too big and heavy.B. She doesnt like the color.C There isnt a place to put pictures.16. How did the girl get the money?A. By doing a p
17、art-time job.B. By saving her allowance.C. By helping with the housework.17. How much should the girl pay?A. $5.B. $10.C. $13.【答案】14. B 15. C 16. C 17. A【解析】【原文】M: Hi, young lady! How may I help you?W: Well yeah. Im looking for a Fathers Day gift. M: Okay. How about getting your father a new wallet?
18、W: Hmm. How much is that black wallet?M: Its only $40.95. W: Huh? Thats too expensive for me. Do you have a cheaper one?M: Hmm. How about this brown leather one?W: UmmI dont think my father will like it. It is kind of small and doesnt have a place to put pictures. How much is it anyway?M: Its $25.99
19、. W: Humm. I dont have that much money. M: Okay. How much money do you have?W: Well, about ten dollars. Ive been helping my mom around the house for the past week to earn some money. This is all I have. M: Hmm. How about this tie?W: Thats really pretty, but the price tag says $13, and I know I dont
20、have that much money. M: Well, lets just say the tie went on sale. How about $5. 00? What do you say?W: Oh, thanks. Ill take it.听下面一段独白,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】18. What does the GO Group do?A. Offer support to businesses.B. Promote peace in the world.C. Do research on education in the UK.19. What m
21、ay the “Big Freeze mean to others?A. A broad smile.B. A quick smile.C. A false smile.20. How can one make a good impression according to the research?A. Smile widely.B. Smile naturally.C. Smile readily.【答案】18. A 19. C 20. B【解析】【原文】W: Hello, everyone. My topic today is about the power of a smile. The
22、re are a number of sayings about the power of a smilePeace begins with a smile. A smile means Welcome everywhere. Life is short, but a smile only takes a second. All good advice, but it may not be as simple as that. According to a new research, if you want to make a good impression when you meet peo
23、ple, its not just that you smile; its how you smile. The study was carried out by the GO group, a business support organization in Scotland, in the UK. They looked at peoples responses to different smiles. They found that the responses differ greatly. Through this study, they say people should avoid
24、 three types of smiles. The first is the Top Fanvery wide, all teeth showingpossible evidence that you can have too much of a good thing. Then there is the Big Freezea fixed smile that looks practiced and insincere. Finally comes The Robota small, thin smile lacking in warmth. The group also warns a
25、gainst smiling too quickly, saying it can make you look false. The best smile, they say, is slowerand flows naturally across the whole face.第二部分 阅读理解(共两节,满分40分)第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项。ALooking around your city, it may be hard to imagine that there might be a time whe
26、n it will disappear. But thats exactly what happened to these communities.Hashima Island, JapanHashima Island was formerly one of the most populated cities in the world. The 6 hectare island provided jobs to more than 5000 people, many of whom made their living at the islands underwater coal mines.
27、When the mines were closed, Hashima Island was abandoned.Consonno, ItalyConsonno was a tiny town with a population of less than 300 and roots dating back to the middle ages. Then Mario Bagno came along and decided to turn the area into the Las Vegas of Italy. He knocked down nearly every building. T
28、hen landslide struck, burying the access road and the project was never finished. Today, Consonno has been abandoned.Eastern Settlement, GreenlandEastern Settlement in Greenland isnt just an abandoned city, its also a mystery. Once the most populated area in Greenland, the area was abandoned and no
29、one knows why. The last known writings from the area applied to a wedding in 1408 and offered no clues. It remains one of many ancient mysteries researchers can,t explain.Troy, TurkeyTroy was regarded immortal (不朽的)in Homers epic poem, The Iliad. For many years, the Troy of Ancient Greece was merely
30、 the stuff of legend but in the 1800s its location was discovered in what is now Turkey. The site contains layers of ruins archaeologists are still studying.21. What do the four communities have in common?A. They were deserted.B. They were capital cities.C. They were tourist spots.D. They were thick
31、ly populated.22. Which community suffered from a natural disaster?A. Hashima Island.B. Consonno.C. Eastern Settlement.D. Troy.23. What do we know about Eastern Settlement?A. It disappeared for no obvious reason.B. Its a place where weddings were held.C. Its a place for visitors to experience history
32、.D. It existed as one of the oldest towns in Greenland.【答案】21. A 22. B 23. A【解析】【分析】这是一篇说明文。文章介绍了四个消失的古城。【详解】1.细节理解题。根据Hashima Island, Japan部分最后一句“When the mines were closed, Hashima Island was abandoned.”(矿场关闭后,军舰岛就被废弃了。),Consonno, Italy部分最后一句“Today, Consonno has been abandoned.”(如今,Consonno已被废弃。),
33、Eastern Settlement, Greenland部分第二句“Once the most populated area in Greenland, the area was abandoned and no one knows why.”(这里曾经是格陵兰岛人口最多的地区,现在却被遗弃了,没有人知道原因。)和Troy, Turkey部分最后一句“The site contains layers of ruins archaeologists are still studying.”(考古学家们还在对遗址进行研究。)可知,这四个社区的共同点是它们都被废弃了。故选A。2.细节理解题。根据C
34、onsonno, Italy部分倒第二句“Then landslide struck, burying the access road and the project was never finished. ”(然后发生了山体滑坡,掩埋了道路,工程一直没有完成。)可知,Consonno遭受过自然灾害。故选B。3.细节理解题。根据Eastern Settlement, Greenland部分第二句“Once the most populated area in Greenland, the area was abandoned and no one knows why. ”(这里曾经是格陵兰岛人
35、口最多的地区,现在却被遗弃了,没有人知道原因。)可知,Eastern Settlement毫无缘由地消失了。故选A。BEarth Day is the name given to two different annual activities that are intended to raise awareness about a wide range of environmental issues and problems and to inspire people to take personal action to address them. Except for that genera
36、l goal, the two events are unrelated, even though both were founded about a month apart in 1970 and both have gained wide acceptance and popularity ever since.In the United States, Earth Day is celebrated by most people on April 22, but there is another celebration that predates that one by about a
37、month and is celebrated internationally.The first Earth Day celebration took place on March 21, 1970, the vernal equinox that year. It was the brainchild of John McConnell, a newspaper publisher and influential community activist who proposed the idea of a global holiday called Earth Day at a UNESCO
38、 Conference on the Environment in 1969. McConnell suggested the day to remind people of their shared responsibility of environmental protection. He chose the vernal equinoxthe first day of spring in the northern hemisphere and the first day of autumn in the southern hemispherebecause it is a day of
39、renewal.At the vernal equinox (always March 20 or March 21), night and day are the same lengths everywhere on Earth. McConnell believed that Earth Day should be a time of equilibrium when people could put aside their differences and recognize their common need to protect Earths resources. On Februar
40、y 26, 1971, the United Nations announced that it would celebrate Earth Day annually on the vernal equinox, thereby officially establishing the March date as the international Earth Day.24. Which of the following is probably NOT included in Earth Days issues?A. Climate changes.B. Green travel.C. Worl
41、d peace.D. Industrial pollution.25. The reason why the first Earth Day was celebrated on March 21 is that A. it was proposed by a famous person who had wide influences in publicB. people usually share responsibilities of environmental protection on that dayC. it is a day that indicates spring or aut
42、umn is going to come inD. it inspires peoples common concern for protecting Earths resources26. What does the underlined word “equilibrium “in paragraph 4 probably mean?A. Celebration.B. Equipment.C. Definition.D. Balance.27. What is the common feature of the two Earth Days?A. They are both celebrat
43、ed worldwide.B. They are related with each other closely.C. They cover many environmental issues.D. The United Nations admitted them officially.【答案】24. C 25. D 26. D 27. C【解析】这是一篇说明文。文章主要介绍了地球日,地球日是两个不同的年度活动的名称,旨在提高人们对各种环境问题和问题的意识,并激励人们采取个人行动来解决这些问题。还介绍了地球日设立日期背后的寓意等信息。【24题详解】细节理解题。根据第一段中“Earth Day
44、is the name given to two different annual activities that are intended to raise awareness about a wide range of environmental issues and problems and to inspire people to take personal action to address them.(地球日是两个不同的年度活动的名称,旨在提高人们对各种环境问题的意识,并激励人们采取个人行动来解决这些问题)”可推知,A“气候变化”、B“绿色出行”和D“工业污染”都属于地球日的议题,
45、除了C选项“世界和平”不包括在地球日的议题中。故选C。【25题详解】细节理解题。根据第三段中“The first Earth Day celebration took place on March 21, 1970, the vernal equinox that year. It was the brainchild of John McConnell, a newspaper publisher and influential community activist who proposed the idea of a global holiday called Earth Day at a
46、 UNESCO Conference on the Environment in 1969. McConnell suggested the day to remind people of their shared responsibility of environmental protection.( 第一个地球日庆祝活动发生在1970年3月21日,那一年的春分。这是报纸出版商、有影响力的社区活动人士约翰麦康奈尔的想法。1969年,麦康奈尔在联合国教科文组织关于环境的一次会议上提出了“地球日”这个全球节日的想法。麦康奈尔建议设立这一天,提醒人们要承担共同的环境保护责任)”以及最后一段中“Mc
47、Connell believed that Earth Day should be a time of equilibrium when people could put aside their differences and recognize their common need to protect Earths resources. (麦康奈尔认为,地球日应该是一个平衡的日子,人们可以抛开分歧,认识到保护地球资源的共同需求)”可知,将3月21日定为第一个地球日的原因是,它激发了人们对保护地球资源的共同关注。故选D。【26题详解】词义猜测题。根据画线词上文“At the vernal eq
48、uinox (always March 20 or March 21), night and day are the same lengths everywhere on Earth.(春分通常是3月20日或3月21日,地球上任何地方的昼夜长度都是一样的)”以及后文“when people could put aside their differences and recognize their common need to protect Earths resources”可知,麦康奈尔把春分作为地球日,是因为他认为,地球日应该是一个平衡的日子,人们可以抛开分歧,认识到保护地球资源的共同需求
49、。画线词意思为“平衡”。A. Celebration.庆祝;B. Equipment.装备;C. Definition.定义;D. Balance.平衡。故选D。【27题详解】细节理解题。根据第一段中“Earth Day is the name given to two different annual activities that are intended to raise awareness about a wide range of environmental issues and problems and to inspire people to take personal acti
50、on to address them. Except for that general goal, the two events are unrelated(地球日是两个不同的年度活动的名称,旨在提高人们对各种环境问题的意识,并激励人们采取个人行动来解决这些问题。除了这个总体目标之外,这两个事件是不相关的)”可知,两个地球日的共同特点是它们涵盖了许多环境问题。故选C。CHuman illumination (照明)of the planet is growing in range and intensity by about 2% a year, creating a problem that
51、 can be compared to climate change, according to a team of biologists from the University of Exeter.Hormone (激素)levels, breeding cycles and activity patterns are being affected across a broad range of species. In all the animal species examined, they found reduced levels of melatonin一 a hormone that
52、 regulates sleep cycles 一 as a result of artificial light at night. Behavioural patterns were also disturbed. Rodents, which mostly search for food at night, were active for a shorter period? while birds started singing and searching for worms earlier in the day.The outcomes were not purely negative
53、. The scientists said certain species in certain locations benefited from night-time light:some plants grew faster and some types of bats thrived (兴旺). But they said the overall effect was catastrophic, particularly to the insects drawn to fast-moving car lamps.Satellite images of the Earth at night
54、 show how rapidly the problem is expanding geographically, but lights are also becoming more intense as expensive soft amber bulbs are replaced by greater numbers of cheap bright white LEDs. This is biologically problematic because the white light has a wider range, like sunlight.Unlike the climate
55、crisis, however, the lead author, Kevin Gaston said solving the lighting problem would save rather than cost money. But it would require a change of mindset. At the heart of this is a deep-rooted human need to light up the night. We are still in a sense afraid of the dark,“ he said. The ability to t
56、urn the night-time into something like the daytime is something we have pursued far beyond the necessity of doing so. ”28. What is paragraph 2 mainly about?A. The wide use of artificial light.B. The bad effects of artificial light.C. The abnormal behaviour of species.D. The biological diversity of s
57、pecies.29. What do the underlined words “the problem“ in paragraph 4 refer to?A. The amount of lighting.B. The change of sunlight.C. The range of white LEDs.D. The pressure of climate change.30. What can we learn from Kevin Gastons words?A. It takes time to get the problem solved.B. To light up the
58、night sky is not necessary.C. It costs money to solve the lighting problem.D. The problem is deeply rooted in the history.31. What does the author try to convey through this passage?A. We should protect our environment in a scientific way.B. We should solve climate crisis with a biological approach.
59、C. We should conserve our nature with maximum effort.D. We should treat artificial light like other forms of pollution.【答案】28. B 29. A 30. B 31. D【解析】本文是说明文。一项研究表明人类照明在范围和强度上每年增长约2%,造成了一个可以与气候变化相比较的问题,对动物等造成不良影响。【28题详解】主旨大意题。根据第二段的“Hormone (激素)levels, breeding cycles and activity patterns are being
60、affected across a broad range of species.( 各种各样的物种的激素水平、繁殖周期和活动模式正受到影响。)”和“Rodents, which mostly search for food at night, were active for a shorter period? while birds started singing and searching for worms earlier in the day.(主要在夜间寻找食物的啮齿动物活动时间较短? 而鸟儿在一天的早些时候就开始唱歌和寻找蠕虫。)”可推断,本段主要讲述了人工灯光的不良影响。故选B。
61、【29题详解】词句猜测题。根据下文“but lights are also becoming more intense as expensive soft amber bulbs are replaced by greater numbers of cheap bright white LEDs.( 但随着昂贵的软琥珀灯泡被更多的廉价明亮的白色LED所取代,灯光也变得越来越强烈)”可推断,划线词所在部分“how rapidly the problem is expanding geographically(这个问题在地理上扩展得有多快)”所说的the problem指的是灯光的数量,变得越来越
62、多。故选A。【30题详解】推理判断题。根据最后一段的Kevin Gaston 说的话“The ability to turn the night-time into something like the daytime is something we have pursued far beyond the necessity of doing so.(把夜间变成白天的能力是我们所追求的东西,远远超出了这样做的必要性)”可推断,从Kevin Gaston的话我们可以推断照亮夜空是不必要的。故选B。【31题详解】推理判断题。根据第一段的“Human illumination (照明)of the
63、planet is growing in range and intensity by about 2% a year, creating a problem that can be compared to climate change, according to a team of biologists from the University of Exeter.( 埃克塞特大学的一个生物学家小组说,地球的人类照明在范围和强度上每年增长约2%,这造成了一个可以与气候变化相比较的问题)”以及下文的分析和最后提到的“far beyond the necessity of doing so(远远超
64、出了这样做的必要性)”可推断,本文的写作目的是我们应该像对待其他形式的污染一样对待人工光。故选D。DMost online fraud (诈骗)involves identity theft. Passwords help. But many can be guessed. Newer phones, tablets, laptops and desktop computers often have strengthened security with fingerprint and facial recognition. But these can be imitated. That is
65、why a new approach, behavioural biometrics (生物统计学),is gaining ground.It relies on the wealth of measurements made by todays devices. These include data from sensors that reveal how people hold their phones when using them, how they carry them and even the way they walk. Touchscreens, keyboards and m
66、ice can be monitored to show the distinctive ways in which someones fingers and hands move. These features can then be used to determine whether someone attempting to make a transaction (交易)is likely to be the devices habitual user.Behavioural biometrics make it possible to identify an individuals u
67、nique motion fingerprint,says John Whaley, head of Unifyid, a firm in Silicon Valley that is involved in the field. When coupled with information about a users finger pressure and speed on the touchscreen, as well as a devices regular places of useas revealed by its GPS unit一that users identity can
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
