2021届高考英语二轮创新复习 专题强化练(五)—阅读理解之主旨大意题练习(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
7 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 2021届高考英语二轮创新复习 专题强化练五阅读理解之主旨大意题练习含解析 2021 高考 英语 二轮 创新 复习 专题 强化 阅读 理解 主旨 大意 练习 解析
- 资源描述:
-
1、专题强化练(五)阅读理解之主旨大意题(限时25分钟)对应学生用书(单独成册)第113页A(2020郑州第二次质检)Something strange has been happening to me lately: Women in the street have been telling me Im brave.My act of courage isnt muchI just stopped coloring my hair.I had brown hair that started going gray when I was 30.So,like a lot of women,I sta
2、rted dyeing(染)it.It was expensive and timeconsuming.And my hair grows fast,so I needed to go back to the hair salon(美发厅)every 5 weeks.Many people seem to enjoy holding onto their youth for as long as possible,giving others the impression that they dont have much wisdom or many accomplishments.But ou
3、r hair starts to turn gray and suddenly we start spending $500 or more a year to cover something our male colleagues dont need to cover.Of course,people should do what they want to do with their own bodymy mother is 91 and still has“blonde” hair,and why not?I just wish more of us would feel that it
4、is OK to be ourselves,because going gray has done more for me than saving me time and money.I like my natural hair,just as it is.I like how it has got curly again.It is recovering after years of being damaged by chemicals.I also like that it has given me some needed attitude in a society that makes
5、youth seem so important,while being against maturity.It reminds me that Im not a kid anymore and this isnt a bad thing.Not being a kid anymore means I read the books I want,and not the books I feel I should read.It means not wasting my time at events I dont need to attend when Id rather be with my f
6、amily and friends.When I see my hair in the mirror,its a reminder that my time is limited,and I should spend it doing what matters.Theres nothing shameful about growing older.And pretending its not happening is a way of giving up our power.I see my gray hair as a little act of rebellion(反叛)against t
7、he idea that people lose value as they age,instead of gaining it.I see gray hair as my “flag” and Im letting it fly proudly.语篇解读在文章开头,作者叙述了自己虽然头发变白但不再染发,从而受到别人的好评的经历,接着表达了自己对变老的看法。作者认为染发浪费金钱和时间,追求自然、重视因年龄增长而带来的智慧才是重要的。1How does the author feel about coloring hair?AIt shows peoples great courage.BIt
8、is a good way to hold onto youth.CIt shows wisdom and accomplishments.DIt costs much money and it takes much time to do that.解析:细节理解题。根据第二段,尤其是该段中的“It was expensive and timeconsuming.”可知,作者认为染发花费很多时间和金钱。答案:D2What should we do when we grow old according to the author?AGive up our power.BPretend to be
9、 still young.CAccept it and act positively.DRead as many books as possible.解析:推理判断题。根据第四段,尤其是最后一句“I just wish more of us would feel that it is OK to be ourselves,because going gray has done more for me than saving me time and money.”和第六段中的“I should spend it doing what matters”以及第七段的最后一句可推知,根据作者的观点,当
10、我们变老时我们应该接受它并采取积极的行动。答案:C3What is the authors main purpose in writing this passage?ATo explain why youth is valued.BTo share her opinion on growing older.CTo stress the importance of different attitudes.DTo analyze the advantages and disadvantages of aging.解析:写作意图题。本文作者首先叙述自己虽然头发变白但不再染发,从而受到别人的好评的经历
11、,然后表达自己对变老的看法染发浪费金钱和时间,追求自然、重视因年龄增长而带来的智慧才是重要的。由此可推知,作者写本文的目的是分享她对变老的看法。答案:B4Which can be the best title for the passage?AHolding onto YouthBDyeing Your HairCGaining Value with AgeDValuing Wisdom of Age解析:标题归纳题。根据全文的内容,尤其是最后一段第一句“I see my gray hair as a little act of rebellion against the idea that
12、people lose value as they age,instead of gaining it.”可知,D项“重视因年龄增长而带来的智慧”最适合作文章标题。答案:D词汇积累:Para.2:timeconsuming adj.耗时间的;费时的Para.3:hold onto抓紧,不放开Para.5:maturity n成熟熟词生义:Para.2:color常用义:n.颜色How did they know the color of my house?他们是怎么知道我的房子的颜色的?文章义:v.为着色How long have you been coloring your hair?你染发
13、有多长时间了?Para.7:age 常用义:n.年龄She needs more friends of her own age.她需要更多的同龄朋友。文章义:v.变老As he aged,his memory got worse.随着年事增高,他的记忆力就变差了。B(2020山东省济南市第二次模考)The Walt Disney Company has built a room that can wirelessly power and charge any devices inside.Wireless charging usually only works when a device is
14、 touching a power source.But researchers say they have found a way to provide wireless power and charging capability to large areas.A scientific team from Disney Research recently demonstrated the technology.Alanson Sample is the lead researcher at Disney Research.He explained the goal of the projec
15、t in a video. “What we really want is a threedimensional charging experience where you walk into your living room or office and your cell phone is charged simply by walking in.”The process uses magnetic fields to send power to specially designed receivers.Researchers built a 54cubicmeter room in whi
16、ch the walls,floor and ceiling were covered with metal panels.They placed a long metal pipe in the middle of the room.Electrical currents travel up and down this pole about 1.3 million times per second.These currents also move through the ceiling,walls and floor,before flowing again up the pole.Smal
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-361853.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
