分享
分享赚钱 收藏 举报 版权申诉 / 12

类型23-2022年新高考英语挑战压轴题(阅读C 阅读D 语法填空 读后续写).docx

  • 上传人:a****
  • 文档编号:769814
  • 上传时间:2025-12-14
  • 格式:DOCX
  • 页数:12
  • 大小:194KB
  • 配套讲稿:

    如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。

    特殊限制:

    部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。

    关 键  词:
    23-2022年新高考英语挑战压轴题阅读C 阅读D 语法填空 读后续写 23 2022 新高 英语 挑战 压轴 阅读 语法 填空 后续
    资源描述:

    1、2022高考英语挑战压轴题 23挑战一:阅读理解C体裁难度建议时间正确率说明文7分钟_/4(2022海南嘉积中学模拟预测)The UK Space Agency (UKSA) has given more than 1 million towards tracking satellites and space junk in orbit.The money will be given to seven companies that are working on ways to develop new sensor technologies that spot objects in space,

    2、 working out what they are and track them.Finding better ways to monitor everything currently in orbit has become a big priority because, with more and more satellites being launched, there is growing concern about the possibility of collisions.Added to that are around 900,000 objectsmade up of old

    3、space equipment that no longer works, and junk like gloves and tool kits accidentally dropped by astronautsthat are still in orbit. The UK Space Agency is owned by the government and is responsible for strengthening the UKs position in the space sector (领域).Although some space junk is very small, on

    4、ly around 1 cm, it could do a lot of damage and even completely destroy a spacecraft if there was a high-speed collision. It is hoped that the new research can create something like an automated traffic management system in the future, which will keep functioning satellites out of harms way.Jacob Ge

    5、er from UKSA said, “Space tracking is one of the key things we can do to keep safe those satellites we rely on now, and to make sure certain orbits dont become obstructed for future generations because there is too much junk in them.”The Ministry of Defence and UKSA recently agreed to work together

    6、when it comes to space, with both having valuable satellites in orbit that they want to protect.The UK government is now part-owner of the OneWeb satellite broadband company, which has launched 74 satellites and has plans to put up thousands more.1Why has UKSAgiven a large amount of money to some co

    7、mpanies?ATo explore space.BTo help the seven companies.CTo spot new objects in space.DTo keep track of satellites and space junk.2What can we infer from paragraph 3?AThere is an urgent need to clear up the orbit in space.BSatellites may crash into each other if left unconcerned.CMore and more satell

    8、ites should be launched into space.DThere has been better ways to solve problems concerning space.3Which of the following can replace the underlined word “obstructed” in paragraph 6?AIncredible.BImpossible.CInaccessible.DUnavoidable.4What would be the best title for the text?AUKSA has launched more

    9、satellites.BUKSA has detected too much junk in space.CUKSA has found better ways to monitor space.DUKSA has offered financial support to protect satellites.D体裁难度建议时间正确率新闻报道8分钟_/4(2021上海中学一模)Chinas digital economy is expected to provide a strong boost to global economic recovery, but more efforts sho

    10、uld be made to bridge the digital divide and promote data flow, said industry experts and top company officials on Friday.“Chinas digital economy, which is indeed in the fast lane, has become a new growth driver of the countrys economic growth amid the COVID-19 pandemic. It has and will play an impo

    11、rtant role in driving economic recovery globally,” said Gong Ke, president of the World Federation of Engineering Organizations and executive director of the Chinese Institute for the New Generation Artificial Intelligence Development strategies.“While data is an important factor of digital economy,

    12、 more effort should be made to bridge the digital divide to benefit more user groups. To be specific, we need to improve infrastructure (基础设施) construction and the sharing of computing power from leading companies to smaller ones,” Gong said.He made the remarks at a sub-forum of the fourth Hongqiao

    13、International Economic Forum during the ongoing China International Import Expo in Shanghai.Liu Jun, president of Bank of Communications, said that a winner-takes-all phenomenon is happening during the development of the platform-based economy because the countrys digital economy has developed at an

    14、 unparalleled speed with insufficient supervision over the past decade.“Therefore, it is necessary to break down the existing information barriers to promote the free flow of data. The value of data cannot be maximized if a certain company uses it exclusively. Data from various departments, fields a

    15、nd industries must be fully combined and correlated,” Liu said.Chinas digital economy reached $5.4 trillion last year in terms of market size, which grew 9.6 percent year-on-year, the fastest worldwide, said the China Academy of Information and Communications Technology a government think tank.Such

    16、rapid development of the digital economy has attracted companies from abroad to participate. They are also expected to explore more new opportunities in the Chinese market.To embrace the trend, Omron Healthcare said it will leverage its technological competence to develop more digital innovations fo

    17、r the Chinese market.The Japanese industrial automation giant displayed a series of digitalized products, including smart healthcare management terminals and glucose (葡萄糖) meters at the ongoing expo.“The rapid growth of Chinas trade, including digital trade, has produced a strong spillover effect fo

    18、r the world and it will enable Chinas economy to maintain a long-term positive trend and thus make a contribution to global economic growth, said Zhao Yao, general manager of Omron Healthcare China.The CAICT report also pointed out that China and the United States are leading global development of t

    19、he digital economy. The two economies also ranked first and second in terms of the market size of digital economy last year.5According to what Gong Ke said we may learn that _.AChinas digital economy takes full advantage of the COVID-19 pandemic.BGlobal economic recovery will benefit from Chinas dig

    20、ital economy the most.CDespite covid-19 China s digital economy pushes global economic growth ahead.DImproving infrastructure construction will benefit Chinese people more from the growth.6What can be done to break down the barriers on the way to a further development in digital economy?AAll tech co

    21、mpanies should be put under stricter supervision.BIt is necessary to stop the free flow of data, which is the existing information barrier.CTo maximize the value of data tends to be applied exclusively.DSharing and free flow of data should be guaranteed through efficient supervision.7What does the u

    22、nderlined word “leverage” mean?AdiscoverBemployCimproveDstudy8Whats the main idea of the passage?AChinas digital economy is now enhancing the worlds economic growth.BNothing can block Chinas digital economy development but over strict supervision.CBreaking information barriers with supervision can f

    23、urther Chinas digital economy healthily.DChinas fast development in digital economy attracts more international investments.挑战二:语法填空体裁难度建议时间正确率新闻报道7分钟_/10(2022四川遂宁三模)阅读下面材料,在空白处填入适当的内容(1个单词)或括号内单词的正确形式。The Beijing 2022 Winter Olympic Games concluded on February 20th _9_ most of the athletes and offi

    24、cials praising the event. The success of the Beijing Winter Games came as _10_ pleasant surprise to the world, not least because it _11_(hold) amid the COVID-19 pandemic.China has stuck to _12_(it) own anti-epidemic policies, _13_ have helped it host a “simple, safe and splendid” Winter Olympics. Th

    25、e pandemic was a test for Chinas dynamic zero-COVID-19 policy. But in the end, Chinas _14_(strong) have made it possible _15_(prove) its anti-pandemic approach is effective.In short,if the Beijing Summer Games 14 years ago were about showing the world _16_ a real China was like, the Winter Games are

    26、 about telling it what a _17_ (peaceful) rising China can do for the world despite _18_(face) multiple challenges.挑战三:读后续写话题难度建议时间得分生活故事20分钟_/2519(2022湖南师大附中二模)阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。Only Love Lasts ForeverYesterday after telling my brother, Rhys, and me to stop playing like wild anima

    27、ls in the house for what she said was the thousandth time, Mom went to take a bath. Thats when it happened. We were playing around, bopping each other with pillows, when one slipped from my brothers grasp and smashed the glass dome (圆顶) on the coffee table, shattering it into a zillion pieces!With h

    28、er supersonic hearing, my mom heard the big crash and then the sound of glass hitting the floor. Wasting no time, she came flying into the room to find out what had happened. I was sure my brother and I were dead meat and she was going to start yelling at us, but instead she just knelt by the pieces

    29、 and began to cry.This made Rhys and me feel pretty awful-We went over and put our arms around her, and she explained to us why she was so upset. Under the shattered glass dome was a white porcelain (瓷的) rose. Dad had given it to her on their first wedding anniversary. He had said that if he ever fo

    30、rgot to bring flowers for an anniversary in the future, Mom was to look at that one. It was like their loveit would last a lifetime.Now it lay chipped on the floor, one petal (花瓣) gone. We began crying too and offered to glue it for her. She said that wouldnt really fix it. Now that it had been brok

    31、en, the value of the “limited edition” had lessened. We got our piggy banks out to pay for it, but Mom replied that to her the rose represented Dads love and could never truly be restored.As Mom slowly began to pick up the mess, we tried everything we could think of to cheer her up, but even our bes

    32、t funny faces didnt work. Mom just looked away. The tears kept coming down her cheeks.注意:1.续写词数应为150左右;2.请按如下格式在答题卡的相应位置作答。After everything was picked up and Mom was on her way back to the bath, I stopped her._Mom hugged me very tightly then and finally smiled._参考答案:1D2B3C4D【解析】本文是一篇说明文。文章讲述了英国航天局(U

    33、KSA)为跟踪轨道上的卫星和太空垃圾提供了100多万英镑,并且介绍了这笔钱的用途和清理太空垃圾对保护卫星的价值。1细节理解题。根据文章第一段“The UK Space Agency (UKSA) has given more than 1 million towards tracking satellites and space junk in orbit.(英国航天局(UKSA)为跟踪轨道上的卫星和太空垃圾提供了100多万英镑。)”,可知 UKSA 向一些公司提供了大量资金是为了跟踪卫星和太空垃圾。故选D。2推理判断题。根据文章第三段“Finding better ways to monit

    34、or everything currently in orbit has become a big priority because, with more and more satellites being launched, there is growing concern about the possibility of collisions.(寻找更好的方法来监测目前在轨道上的一切已经成为一个重要的优先事项,因为随着越来越多的卫星被发射,人们越来越担心发生碰撞的可能性。)”,可知我们能从第3段中推断出如果置之不理,卫星可能会相互碰撞。故选B。3词句猜测题。根据第六段划线词所在句子“Spa

    35、ce tracking is one of the key things we can do to keep safe those satellites we rely on now, and to make sure certain orbits dont become obstructed for future generations because there is too much junk in them.(太空跟踪是我们可以做的关键事情之一,以确保我们现在所依赖的卫星的安全,并确保某些轨道不会因为其中有太多垃圾在未来变得 obstructed。)”,可知划线词可用 C选项“Inac

    36、cessible.(无法接近的)”来替换,说明垃圾太多导致某些轨道无法接近。故选C。4主旨大意题。根据文章第一段“The UK Space Agency (UKSA) has given more than 1 million towards tracking satellites and space junk in orbit.(英国航天局(UKSA)为跟踪轨道上的卫星和太空垃圾提供了100多万英镑。)”和倒数第二段“The Ministry of Defence and UKSA recently agreed to work together when it comes to space

    37、, with both having valuable satellites in orbit that they want to protect.(国防部和UKSA最近同意在太空领域进行合作,双方都希望在轨道上保护有价值的卫星。)”并结合全文可知,文章介绍了UKSA提供的钱的用途和清理太空垃圾对保护卫星的价值。可知D选项“UKSA has offered financial support to protect satellites.(UKSA已经为保护卫星提供了财政支持。)”符合标题的要求。故选D。5C6D7B8C【解析】本文是一篇新闻报道。主要讲述了尽管新冠肺炎疫情发生,但中国的数字经济

    38、推动了世界经济的增长,但在消除数字鸿沟和促进数据流动方面,需要通过监管打破信息壁垒,以促进中国数字经济的健康发展。5细节理解题。根据文章第二段“Chinas digital economy, which is indeed in the fast lane, has become a new growth driver of the countrys economic growth amid the COVID-19 pandemic. It has and will play an important role in driving economic recovery globally”(进

    39、入快车道的中国数字经济,在新型冠状病毒感染症(COVID-19)疫情的背景下,成为了新的经济增长动力。它已经并将在推动全球经济复苏方面发挥重要作用)可知尽管新冠肺炎疫情发生,但中国的数字经济推动了世界经济的增长。故选C。6细节理解题。根据文章第五段“a winner-takes-all phenomenon is happening during the development of the platform-based economy because the countrys digital economy has developed at an unparalleled speed wit

    40、h insufficient supervision over the past decade.”(在平台经济的发展过程中,正出现一种赢者通吃的现象,因为在过去十年中,我国的数字经济在监管不足的情况下以前所未有的速度发展。)第六段“Therefore, it is necessary to break down the existing information barriers to promote the free flow of data.The value of data cannot be maximized if a certain company uses it exclusive

    41、ly. Data from various departments, fields and industries must be fully combined and correlated,”(因此,有必要打破现有的信息壁垒,促进数据的自由流动。如果某一公司独占使用数据,数据的价值就无法最大化。来自各个部门、领域和行业的数据必须充分结合并相互关联。”)可知要打破阻碍数字经济进一步发展的障碍,需要通过有效的监督,保证数据的共享和自由流动。故选D。7词义猜测题。根据后句“ its technological competence to develop more digital innovation

    42、s for the Chinese market.”(其技术能力,为中国市场开发更多的数字创新。)可知是利用其技术能力,才能达到为中国市场开发更多的数字创新的目的。B项employ(雇用、使用、利用)合乎题意,故选B。8主旨大意题。根据文章主题段第一段“Chinas digital economy is expected to provide a strong boost to global economic recovery, but more efforts should be made to bridge the digital divide and promote data flow,

    43、 said industry experts and top company officials on Friday.”(中国的数字经济有望为全球经济复苏提供强有力的推动力,但在消除数字鸿沟和促进数据流动方面,应该做出更多努力)以及“Therefore, it is necessary to break down the existing information barriers to promote the free flow of data”(因此,有必要打破现有的信息壁垒,促进数据的自由流动)可知文章主要讲解的是通过监管打破信息壁垒,促进中国数字经济的健康发展。故选C。9with10a1

    44、1was held12its13which14strengths15to prove16what17peacefully18facing【解析】本文为一篇新闻报道。在新型冠状病毒流行的情况下,北京冬奥会的成功举办给世界带来了惊喜,同时向世界展示了一个和平崛起的中国可以为世界带来的贡献。9考查介词。句意:北京2022年冬奥会于2月20日闭幕,大多数运动员和官员都对这一活动表示赞赏。分析句子可知,空处缺少介词,与本句后文构成状语,用with构成复合结构。故填with。10考查冠词。句意:尤其在新型冠状病毒流行的情况下,北京冬奥会的成功举办给世界带来了惊喜。surprise(令人惊奇的事情)为可数名

    45、词,此处表示“一个惊喜”用不定冠词表示泛指,pleasant以辅音音素开始发音,不定冠词用a。故填a。11考查动词时态语态。句意同上。空处缺少because引导的从句的谓语,it指代冬奥会,与hold构成逻辑上的被动关系,且根据came可知,句子为一般过去时,此处用一般过去时的被动语态。故填was held。12考查代词。句意:中国坚持自己的抗疫政策,成功举办了一届“简单、安全、精彩”的冬奥会。it为人称代词,此处限定后文的政策,表示“中国的”,用its(它的)作定语。故填its。13考查定语从句。句意同上。分析句子可知,空处缺少关系词引导非限制性定语从句,先行词为前一句的内容,作从句的主语,

    46、且表示事物,用关系代词which引导。故填which。14考查名词。句意:但最终,中国的优势证明了中国抗疫的方法是有效的。空处作句子的主语,根据have可知,主语为复数,strengths(优势)符合题意。故填strengths。 15考查非谓语动词。句意同上。观察句子可知,made后的it为形式宾语,空处和下文为句子真正的宾语,此处用不定式作宾语。故填to prove。16考查名词性从句。句意:简而言之,如果说14年前的北京夏季奥运会是为了向世界展示一个真实的中国,那么冬奥会则是为了告诉世界,尽管面临多重挑战,一个和平崛起的中国可以为世界做些什么。分析句子可知,空处缺少连接词引导宾语从句,从

    47、句部分like后缺少宾语,用连接代词what引导。故填what。17考查副词。句意同上。空处修饰rising,用副词peacefully作状语。故填peacefully。18考查非谓语动词。句意同上。despite(尽管)为介词,空处用动名词facing作宾语。故填facing。19参考范文After everything was picked up and Mom was on her way back to the bath, I stopped her. I whispered to her that I had something important to tell her. She

    48、tried to go around me, replying “Not now.” but I wouldnt let her by. I told her, “I want to say something very important; its a rule of God.” I put both hands on her shoulders and told her, “All things can be broken, Mom; everything breaks sometime. The only thing that isnt like that is love. Its th

    49、e only thing that can never be broken.”Mom hugged me very tightly then and finally smiled. She said that I was pretty wise and understood some things that even much older people didnt! After dinner that night, we had a family meeting. We discussed mistakes and the importance of learning from them. M

    50、om glued the petal back onto the rose. The tiny petal now had a thin almost invisible line of glue. Then Mom softly said, “Even though other people have limited edition roses, mine is truly unique. Its tiny flaw reminds me of something more important: the realization that only love lasts forever.”【解

    51、析】本文以人物为线索展开,讲述了作者和哥哥在家里像野兽一样地玩耍,在妈妈去洗澡后,作者和哥哥用枕头互相拍打,把放在咖啡桌上的玻璃圆顶打到了地上,摔碎了,妈妈很生气,也很伤心,因为那是作者爸爸送给妈妈的结婚周年礼物,妈妈觉得即使粘上也无法真正恢复它的价值,妈妈很伤心,眼泪流了下来。【详解】1.段落续写:由第一段首句内容“东西都收拾好了,妈妈在回浴室的路上,我拦住了她。”可知,第一段可描写作者安慰妈妈。由第二段首句内容“妈妈紧紧地拥抱了我,最后笑了。”可知,第二段可描写作者的安慰给妈妈带来的影响。2.续写线索:安慰妈妈的想法检讨修复感悟3.词汇激活行为类告诉:tell sb./say something to sb.明白:understand sth./be clear about sth.讨论:discuss/talk over情绪类爱:love/affection温柔地:softly/gently【点睛】高分句型1 I whispered to her that I had something important to tell her. (由that引导的宾语从句,作whisper的宾语)高分句型2 The only thing that isnt like that is love. (由关系代词that引导的限制性定语从句)

    展开阅读全文
    提示  课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
    关于本文
    本文标题:23-2022年新高考英语挑战压轴题(阅读C 阅读D 语法填空 读后续写).docx
    链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-769814.html
    相关资源 更多
  • 人教版九年级数学上册第二十四章圆章节测试试题(解析卷).docx人教版九年级数学上册第二十四章圆章节测试试题(解析卷).docx
  • 人教版九年级数学上册第二十四章圆章节测试试卷(附答案详解).docx人教版九年级数学上册第二十四章圆章节测试试卷(附答案详解).docx
  • 人教版九年级数学上册第二十四章圆章节测试试卷(含答案详解版).docx人教版九年级数学上册第二十四章圆章节测试试卷(含答案详解版).docx
  • 人教版九年级数学上册第二十四章圆必考点解析试题(含答案解析).docx人教版九年级数学上册第二十四章圆必考点解析试题(含答案解析).docx
  • 人教版九年级数学上册第二十四章圆必考点解析试卷(含答案详解).docx人教版九年级数学上册第二十四章圆必考点解析试卷(含答案详解).docx
  • 人教版九年级数学上册第二十四章圆定向训练试卷(详解版).docx人教版九年级数学上册第二十四章圆定向训练试卷(详解版).docx
  • 人教版九年级数学上册第二十四章圆定向训练练习题.docx人教版九年级数学上册第二十四章圆定向训练练习题.docx
  • 人教版九年级数学上册第二十四章圆定向练习试题(解析卷).docx人教版九年级数学上册第二十四章圆定向练习试题(解析卷).docx
  • 人教版九年级数学上册第二十四章圆定向练习试卷(含答案详解版).docx人教版九年级数学上册第二十四章圆定向练习试卷(含答案详解版).docx
  • 人教版九年级数学上册第二十四章圆定向测试试题(详解版).docx人教版九年级数学上册第二十四章圆定向测试试题(详解版).docx
  • 人教版九年级数学上册第二十四章圆定向测试试卷(详解版).docx人教版九年级数学上册第二十四章圆定向测试试卷(详解版).docx
  • 人教版九年级数学上册第二十四章圆定向测试试卷(含答案详解版).docx人教版九年级数学上册第二十四章圆定向测试试卷(含答案详解版).docx
  • 人教版九年级数学上册第二十四章圆定向测评试题(含答案解析版).docx人教版九年级数学上册第二十四章圆定向测评试题(含答案解析版).docx
  • 人教版九年级数学上册第二十四章圆同步训练试题(详解版).docx人教版九年级数学上册第二十四章圆同步训练试题(详解版).docx
  • 人教版九年级数学上册第二十四章圆同步练习试题(含详解).docx人教版九年级数学上册第二十四章圆同步练习试题(含详解).docx
  • 人教版九年级数学上册第二十四章圆同步练习试卷(含答案详解).docx人教版九年级数学上册第二十四章圆同步练习试卷(含答案详解).docx
  • 人教版九年级数学上册第二十四章圆同步练习练习题(详解).docx人教版九年级数学上册第二十四章圆同步练习练习题(详解).docx
  • 人教版九年级数学上册第二十四章圆单元测试试题(含详解).docx人教版九年级数学上册第二十四章圆单元测试试题(含详解).docx
  • 人教版九年级数学上册第二十四章圆单元测试试题(含详细解析).docx人教版九年级数学上册第二十四章圆单元测试试题(含详细解析).docx
  • 人教版九年级数学上册第二十四章圆单元测试练习题(含答案详解).docx人教版九年级数学上册第二十四章圆单元测试练习题(含答案详解).docx
  • 人教版九年级数学上册第二十四章圆专题训练试卷(解析版含答案).docx人教版九年级数学上册第二十四章圆专题训练试卷(解析版含答案).docx
  • 人教版九年级数学上册第二十四章圆专题训练练习题(详解).docx人教版九年级数学上册第二十四章圆专题训练练习题(详解).docx
  • 人教版九年级数学上册第二十四章圆专题练习试题(详解).docx人教版九年级数学上册第二十四章圆专题练习试题(详解).docx
  • 人教版九年级数学上册第二十四章圆专题练习试题(含详细解析).docx人教版九年级数学上册第二十四章圆专题练习试题(含详细解析).docx
  • 人教版九年级数学上册第二十四章圆专题练习练习题(含答案解析).docx人教版九年级数学上册第二十四章圆专题练习练习题(含答案解析).docx
  • 人教版九年级数学上册第二十四章圆专题攻克试题(详解版).docx人教版九年级数学上册第二十四章圆专题攻克试题(详解版).docx
  • 人教版九年级数学上册第二十四章圆专项训练试题(含详细解析).docx人教版九年级数学上册第二十四章圆专项训练试题(含详细解析).docx
  • 人教版九年级数学上册第二十四章圆专项训练试卷.docx人教版九年级数学上册第二十四章圆专项训练试卷.docx
  • 人教版九年级数学上册第二十四章圆专项练习试题(解析卷).docx人教版九年级数学上册第二十四章圆专项练习试题(解析卷).docx
  • 关于我们 - 联系我们 - 加入我们 - 常用工具与软件 - 公益活动

    copyright@ 2020-2024 www.ketangku.com网站版权所有

    黑ICP备2024021605号-1