2021新高考英语(山东专用)二轮复习专题限时集训18 完形填空之夹叙夹议文 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
6 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 2021新高考英语山东专用二轮复习专题限时集训18完形填空之夹叙夹议文 WORD版含解析 2021 新高 英语 山东 专用 二轮 复习 专题 限时 集训 18 填空 夹叙夹议文 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、专题限时集训(十八)完形填空之夹叙夹议文A (2020辽宁五校协作体联考改编)Two years ago,with my friends birthday quickly 1 ,he came to me with an unusual 2 :instead of receiving presents,he wanted to do some acts of kindness.I was 3 with such an idea.Giving instead of taking for the birthday was really different.I asked him how he co
2、uld come up with such a 4 idea.He told me about a TED talk he had watched on generosity,which had 5 him.So we started to 6 creative things we could do.Our university employed some security guards to 7 its students.They have to work 8 ,keeping watch for every corner throughout the university.For the
3、most part its a thankless job as most people grow 9 to seeing the guards all around and eventually 10 notice their presence,let alone acknowledge their efforts.We decided to make a large pot of hot chocolate.We hired a car and asked the driver to take us around the campus where we knew the guards wo
4、uld be and we poured them each a cup of hot chocolate.The driver was 11 a bit doubtful about the entire plan but after a while he began helping us 12 the guards.We received many 13 and appreciative words.It was amazing to see a small act or even an intention of generosity can lift others spirits.I n
5、ow realize that the special energy is created when you choose to think bigger than yourself and act in the 14 of others.Youll find its actually the greatest 15 youve ever got,especially when its your birthday.【语篇解读】本文讲述了作者帮朋友庆祝了一个特别的生日给校园的保安送温暖。1Aending BpassingCadvancing DapproachingD根据空前的my friend
6、s birthday quickly和空后的instead of receiving presents可知,朋友的生日快到了,故选approaching。approach意为“(时间上)靠近;接近”。2Aorder BrequestCproblem DstoryB根据空后的instead of receiving presents, he wanted to do some acts of kindness可知,朋友提出了一个特别的请求,故选request。3Astruck BblessedCburdened DboredA根据下一句中的was really different和下文内容可知,
7、这个与众不同的请求打动了作者,故选struck。be struck with.意为“被打动”。4Acomplex BnovelCfamiliar DtraditionalB根据上一句中的Giving instead of taking for the birthday was really different.可知,作者认为朋友的这个请求与众不同,故选novel,意为“新颖的;新奇的”。5Acontrolled BsupportedCinspired DrewardedC根据空前的a TED talk he had watched on generosity并结合语境可知,是一个关于慷慨的TE
8、D演讲给了朋友灵感。故选inspired。6Aplan out Bknock downCwatch for Dhold backA根据上文可知,朋友提出了一个与众不同的请求;再结合空后的creative things we could do可知,此处表示作者帮助朋友开始周密地计划他们可以做的有创意的事情,故选plan out,意为“(周密地)计划”。knock down意为“拆毁”;watch for意为“密切注意;留意”;hold back意为“阻挡;抑制”。7Ajudge BhelpCmonitor DprotectD根据空前的some security guards并结合常识可知,保安人
9、员是来保护学生的,故选protect。8Astep by step Baround the clockCmore or less Dnow and thenB根据空后的keeping watch for every corner throughout the university可知,保安们要密切监视学校里的每个角落,因此他们需要二十四小时不间断地工作,故选around the clock,意为“昼夜不停地”。step by step意为“一步步地”;more or less意为“几乎;差不多”;now and then意为“有时”。9Aaddicted BdevotedCattached D
10、accustomedD根据空前的its a thankless job可知,保安是一份吃力不讨好的工作,因为大部分人对随处可见的保安都已习以为常,常常无视他们的存在,故选accustomed。10Abarely BjustCalways DgenerallyA根据空后的let alone acknowledge their efforts可知,人们往往不会肯定保安的辛苦付出,故可推测人们几乎不会注意到他们的存在,故选barely。11Afinally BinitiallyCoccasionally DfrequentlyB根据空后的but after a while he began help
11、ing us可知,司机后来开始帮助作者和朋友,故可推测起初他对作者和朋友的计划还是有所怀疑的。故选initially。12Aremind BtrackCspot DrecognizeC根据上文可知,作者和朋友是在校内寻找保安,所以此处指司机也在帮助他们寻找保安,故选spot,意为“发现;注意到”。13Afriends BdifficultiesCgreetings DsmilesD根据空后的and appreciative words可知,此处和“感恩的话”并列;结合选项可知,smiles符合语境,表示作者和朋友收获了很多笑脸。14Aservice BplaceCcharge DmemoryA
12、根据空前的think bigger than yourself可知,作者认识到不能只考虑到自己,而应该考虑更多,并且行动起来,服务他人,故选service。15Alesson BattentionCgift DcareC根据空后的youve ever got,especially when its your birthday并结合第一段中的instead of receiving presents和birthday可知,此处指你会发现这是你得到过的最好的礼物,特别是在你生日这天,故选gift。B (2020山西晋城一模改编)I am graduating from high school,ex
13、cited to enter college to study history further.I have been 16 enough in my life to have made several attractive trips.Three trips in particular 17 as my knowledge grows.When I was ten years old,I travelled from Alabama to Washington learning about the Westward Expansion.When I was thirteen,my famil
14、y and I spent several weeks in Mexico.Finally,at age sixteen,my family visited England to 18 my parents family backgrounds.My grandfather was very excited about the chance to teach me to 19 the West as he did.From St.Louis,Missouri,we followed the Oregon Trail.I 20 walking the Little BigHorn Battlef
15、ield National Monument,and climbing Independence Rock.These are also parts of the records I 21 in The Story of the West.My vacation in Mexico was a(n) 22 shock.At that time,I knew Mexico was not a very wealthy nation and its history was 23 by the MexicanAmerican War.However,the widespread 24 was alm
16、ost unimaginable.The 25 of education and modern facilities was obvious.I was 26 in learning more about their history,trying to understand why our two cultures were so 27 All I need to say about England is the British Museum.We spent four hours there.And I expect to return there this summer,in the 28
17、 of spending at least an entire day there.We did visit the industrial area of England where my mothers 29 originated.I have learned a lot about history by travelling.However,I will happily 30 from those people who have studied more than Ive done.【语篇解读】本文讲述了作者三次难忘的旅行经历,这些经历让作者了解了西部扩张的历史、见识了墨西哥的风土人情并领
18、略了大英博物馆的魅力。作者也十分热爱历史,会向更有研究的人不断学习。16Astrong BaccurateCrelieved DluckyD根据下文内容可知,作者介绍了三次最为出彩的旅行经历,由此可推知,此处表示作者认为自己足够幸运可以拥有一些愉快的旅行经历。故lucky符合语境。strong意为“强壮的;强烈的”;accurate意为“精确的;准确的”;relieved意为“感到宽慰的”。17Astand out Bbreak offCgo on Dstart offA根据空前的in particular及下文内容可知,作者重点列举了三次旅行经历,由此可推断这三次旅行经历是作者的所有经历中最
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-352100.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
