山东省日照市第一中学2021届高三英语10月份第一次调研考试试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
3 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 山东省 日照市 第一 中学 2021 届高三 英语 10 月份 第一次 调研 考试 试题 解析
- 资源描述:
-
1、山东省日照市第一中学2021届高三英语10月份第一次调研考试试题(含解析)第I卷第一部分 听力(共两节,满分 30 分)第一节(共5小题;每小题1. 5分,满分7. 5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. What will the woman do this afternoon?A. Attend classes. B. Go shopping. C. Visit friends.2. What is the weather lik
2、e now? A. Sunny. B. Cloudy. C. Rainy.3. Where does the conversation probably take place? A. In a library. B. In a bookstore. C. In a classroom. 4. How does the man probably feel when hearing the news?A. Pleased. B. Nervous. C. Annoyed.5. What does the man advise the woman to do?A. Put her article in
3、 his office. B. Have her article improved. C. Have her article published.第二节(共15小题;每小题1. 5分,满分22. 5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. What was the woman doing around 4: 30 pm yesterday?A. Going to a hospital.
4、B. Driving on the street. C. Walking to a bus station.7. How many people got injured in the accident? A. 1. B. 2. C. 3. 听第7段材料,回答第8至10题。8. Whom will the woman write about? A. John F. Kennedy. B. Winston Churchill. C. Franklin Roosevelt.9. What will the speakers probably do right now?A. Go to lunch.
5、B. Go to the library. C. Write an article.10. What does the woman do?A. A student. B. A cook. C. A politician.听第8段材料,回答第11至13题。11. What did the man use to enjoy doing most?A.Watching movies. B. Going swimming. C. Riding a bike.12. How old is the man probably now?A. 12. B. 16. C. 14. 13. Whats the wo
6、man busy with recently?A. Painting. B. Writing. C. Gardening. 听第9段材料,回答第14至16题。14. What was Dr. Thomas report about? A. Benefits of learning a second language.B. Ways to find good jobs. C. Importance of visiting foreign countries.15. What is the characteristic of Mind Snacks?A. Being suitable for ad
7、ults. B. Combining learning and playing.C. Encouraging users to translate.16. What language will the womans son learn?A. French. B. German. C. Spanish.听第10段材料,回答第17至20题。17. Which months did the speaker like best as a child?A. September, October and November.B. December, January and February. C. June
8、, July and August.18. Which season in Australia attracts tourists most? A. Spring. B. Winter. C. Summer.19. Which place is famous for its theme parks?A. Gold Coast. B. Beachport. C. Sydney.20. What is the speaker mainly talking about?A. Time to visit Australia. B. The culture of Australia. C His lov
9、e for Australia.第二部分 阅读理解(共两节,满分50分)第一节(共15小题:每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。AThe Best Silk Road TourSilk Road, a business and trade route, originates from the ancient China and connects with the Asian. African and European countries. Our well-designed Silk Road tour p
10、ackage will never let you down.Departure City: ShanghaiGuide&Driver: English-speaking guide, experienced driver with an air-conditioned vehicleMeals:12 western buffet breakfasts, 6 lunches with some being a la carte (点菜)styleTour Highlights:Must-see sights in China-Terracotta Warriors Famen Temple,D
11、unhuang Mogao Caves, Maiji Caves, Jiayuguan Pass and Mutianyu Great WallTrace back to the Silk Road of 2,000 years ago& learn about the culture and historyMarvel at the art treasure- Mogao Caves&enjoy an exciting camel riding in the Gobi DesertWe Guarantee 100%No Shopping Stops!Tour PricesPrices are
12、 per person in US Dollars.Any parts of the tour length, activities or hotels can be tailored to your individual interestsAre you ready to follow the footsteps of the ancients to explore this mysterious land now?1. What will people do on the tour?A. Appreciate the ancient heritage.B. Ride on camels a
13、ll the way.C. Stay a few nights in caves.D. Do a lot of shopping.2. Which of the following is most likely to join the tour?A. A Beijing businessman good at golf.B. A Japanese model loving fashion.C. A Yunnan biologist interested in birds.D. An American student learning history.3. How much should a t
14、raveler pay for her family(with two sons)who want to live comfortably?A. $3479.B. $3749.C. $7498.D. $11247.【答案】1. A 2. D 3. D【解析】这是一篇应用文。文章是关于去丝绸之路旅行的广告。广告介绍了始发城市、景点、食宿和价格等。【1题详解】细节理解题。根据Tour Highlights:部分的Must-see sights in China-Terracotta Warriors, Famen Temple, Dunhuang Mogao Caves, Maiji Caves,
15、 Jiayuguan Pass and Mutianyu Great Wall(中国必看景点:兵马俑,法门寺,敦煌莫高窟,麦积山石窟,嘉峪关和慕田峪长城)可知,在旅行过程中游客可以欣赏中国古代遗产。A. Appreciate the ancient heritage.(欣赏古代遗产)符合以上说法,故选A项。【2题详解】推理判断题。根据Tour Highlights:部分的Must-see sights in China-Terracotta Warriors, Famen Temple, Dunhuang Mogao Caves, Maiji Caves, Jiayuguan Pass and
16、 Mutianyu Great Wall(中国必看景点:兵马俑,法门寺,敦煌莫高窟,麦积山石窟,嘉峪关和慕田峪长城)可知,在旅行过程中游客可以欣赏中国古代遗产。由此推测,一个学历史的学生很有可能参加该旅行D. An American student learning history.(一个学历史的美国学生)符合以上推测,故选D项。【3题详解】细节理解题。根据表格内容可知,如果一个游客和家里的两个儿子要想住得舒适,要支付的费用是每人3749美元,$3749*3=$11247 。D. $11247.符合以上说法,故选D项。BNobody likes to fail. It makes people
17、 feel embarrassed and discouraged. Whats worse, it may cause major professional or personal trouble and lead to negativity. Basically, failure is no fun for most people. However, a vast body of research tells us that failure provides us with a chance to grow and develop, increases adaptability, and
18、helps protect against anxiety.Its hard to change the mindset (心态) of a lifetime. But even if we still cant get over the broken marriage or the failed College Entrance Examination or the work presentation that went fearfully wrong, it might not be too late for our kids.Christy Pennison, a professiona
19、l consultant, says she works with an increasing number of kids and teens who show significant anxiety around a fear of failure. She said, We want to protect our children, and we want them to live happy and meaningful lives, so we frequently tell them the harm of failure and ask them to avoid failure
20、. The children experiencing internal and sometimes extenal pressure think they shouldnt fail. Meanwhile, we always have high expectations of them. So when they dont live up to a certain standard, or things dont go according to the plans, they will feel upset and anxious.Pennison argues that failures
21、, are often the hidden learning chances that can help people develop positive qualities, like persistence, focus, flexibility, patience, and positive self-image.So what can parents do to help their children embrace (拥抱) failure instead of avoiding it at all costs? Pennison suggests directing praise
22、towards the effort, not the result. This allows children to build confidence in themselves, she explains. Acknowledging the effort can give children permission to try new things without a fear of failure. And the bigger picture is that the development of the mindset Id rather try and fail than not t
23、ry at all.helps them keep a belief in themselves, and expands their world of possibilities. As Pennison points out, we all fail, but how we get up after we fail is what matters.4. What aspect do most people focus on when thinking of failure?A. The great courage to face it.B. The efforts made to hand
24、le it.C. Unexpected benefits it brings.D. Unpleasant side effects it brings.5. What does the author intend to do in Paragraph 2?A. Bring up the main topic.B. List the challenges in our life.C. Add some background information.D. Stress the importance of the mindset6. What is mainly talked about in th
25、e third paragraph?A. The causes of childrens anxiety.B. Christy Pennisons comments on adolescents.C. The consequences of overprotecting children.D. Christy Pennisons experience in educating children.7. Which of the following advice can help parents encourage kids to face failure? Praise kids every a
26、chievement. Make kids embrace a bright mindset. Focus on the process of kids effort Expand kids knowledge about the world. Encourage kids to make new attempts.A. B. C. D. 【答案】4. D 5. A 6. A 7. C【解析】这是一篇议论文。文章论述了失败并不完全是一件坏事,它可以培养人们积极的品质,如坚持和耐心,并阐述了我们应该如何让儿童学会面对失败。【4题详解】细节理解题。根据第一段关键句“Nobody likes to
27、fail. It makes people feel embarrassed and discouraged.”和“Basically, failure is no fun for most people.”可知,没有人喜欢失败,它让人感到尴尬和气馁。基本上,失败对大多数人来说并不是一件有趣的事。由此可推断出,当想到失败时,大多数人会关注它所带来的不愉快的影响,例如,让人感到尴尬和气馁。故选D项。【5题详解】推理判断题。根据第二段关键句“But even if we still cant get over the broken marriage or the failed College En
28、trance Examination or the work presentation that went fearfully wrong, it might not be too late for our kids.”可知,即使我们仍然不能克服生活中的失败带来的恐惧,但对我们的孩子来说可能还不算太晚。根据下文内容可知,下文讲述了父母应该如何鼓励孩子面对失败。由此可推断出,作者想通过第二段的内容来引出文章主题,如何鼓励孩子面对失败。故选A项。【6题详解】主旨大意题。浏览第三段内容,根据第三段关键句“Meanwhile, we always have high expectations of t
29、hem. So when they dont live up to a certain standard, or things dont go according to the plans, they will feel upset and anxious.”可知,我们对孩子总是抱有很高的期望,所以当他们没有达到一定标准,或者事情没有按照计划进行时,他们就会感觉不安和焦虑。由此可推断出,第三段主要是告诉我们儿童焦虑的原因。故选A项。【7题详解】细节理解题。题目需要我们选择哪些建议可以帮助父母鼓励孩子面对失败。根据最后一段关键句“Pennison suggests directing prais
30、e towards the effort, not the result.”可知,父母的表扬应该指向努力的过程,而不是结果。表述与 Focus on the process of kids effort(关注孩子努力的过程)一致。再根据最后一段关键句“And the bigger picture is that the development of the mindset Id rather try and fail than not try at all.helps them keep a belief in themselves, and expands their world of po
31、ssibilities.”可知,父母应该发展孩子好的心态,宁愿尝试但失败了,也不要完全不尝试,拓展他们世界里的可能性。表述与 Make kids embrace a bright mindset.(让孩子拥有光明的心态)和 Encourage kids to make new attempts.(鼓励孩子们做出新的尝试)一致。故选C项。CPeople have different ways of dealing with a common cold. Some take over the counter medicines such as aspirin while others try po
32、pular home remedies(治疗) like herbal tea or chicken soup. Yet here is the tough truth about the common cold: nothing really cures it.So why do people sometimes believe that their remedies work? According to James Taylor, professor at the University of Washington, colds usually go away on their own in
33、 about a week, improving a little each day after symptoms peak, so its easy to believe its medicine rather than time that deserves the credit, USA Today reported.It still seems hard to believe that we can deal with more serious diseases yet are powerless against something so common as a cold. Recent
34、ly, scientists came closer to figure out why. To understand it, you first need to know how antiviral drugs work. They attack the virus by attaching to and changing the surface structures of the virus. To do that, the drug must fit and lock into the virus like the right piece of a jigsaw(拼图), which m
35、eans scientists have to identify the virus and build a 3D model to study its surface before they can design an antiviral drug that is effective enough.The two cold viruses that scientists had long known about were rhinovirus(鼻病毒) A and B. But they didnt find out about the existence of a third virus,
36、 rhinovirus C, until 2006. All three of them contribute to the common cold, but drugs that work well against rhinovirus A and B have little effect when used against rhinovirus C.This explains most of the previous failures of drug trials against rhinoviruses, study leader Professor Ann C. Palmenberg
37、at the University of Wiscons in Madison, US, told Science Daily.Now, more than 10 years after the discovery of rhinovirus C, scientists have finally built a highly detailed 3D model of the virus, showing that the surface of the virus is, as expected, different from that of other cold viruses.With th
38、e model in hand, hopefully a real cure for a common cold is on its way. Soon, we may no longer have to waste our money on medicines that dont really work.8. What does the author think of popular remedies for a common cold?A. They are quite effective.B. They are slightly helpful.C. They actually have
39、 no effect.D. They still need to be improved.9. How do antiviral drugs work?A. By breaking up cold viruses directly.B. By changing the surface structures of the cold viruses.C. By preventing colds from developing into serious diseases.D. By absorbing different kinds of cold viruses at the same time.
40、10. What can we infer from the passage?A. The surface of cold viruses looks quite similar.B. Scientists have already found a cure for the common cold.C. Scientists were not aware of the existence of rhinovirus C until recently.D. Knowing the structure of cold viruses is the key to developing an effe
41、ctive cure.11. What is the best title for this passage?A. Drugs against cold virusesB. Helpful home remediesC. No current cure for common coldD. Research on cold viruses【答案】8. C 9. B 10. D 11. C【解析】本文是一篇说明文。文章主要介绍了目前没有真正能治愈普通感冒的事实,解释了其科学原因,并且介绍了一种可能真正治愈普通感冒的模型。也许,人们很快就会有治愈感冒的方法。【8题详解】推理判断题。根据文章第一段的“
42、Yet here is the tough truth about the common cold: nothing really cures it.”可知,然而,关于普通感冒有一个残酷的事实:没有什么方法能真正治愈它。由此推测,作者认为普通感冒的流行疗法没有效果。C. They actually have no effect.(它们实际上没有什么效果)符合以上推测,故选C项。【9题详解】细节理解题。根据文章第三段的“They attack the virus by attaching to and changing the surface structures of the virus” 可
43、知,它们通过附着和改变病毒的表面结构来攻击病毒。由此可知,抗病毒药物通过改变感冒病毒的表面结构起作用。B. By changing the surface structures of the cold viruses.(通过改变感冒病毒的表面结构)符合以上说法,故选B项。【10题详解】推理判断题。根据文章第三段的“To do that, the drug must fit and lock into the virus like the right piece of a jigsaw (拼图), which means scientists have to identify the virus
44、 and build a 3-D model to study its surface before they can design an antiviral drug that is effective enough.”可知,要做到这一点,这种药物必须像拼图游戏的正确部分一样与病毒相匹配并锁定病毒,这意味着科学家必须先识别病毒并建立一个三维模型来研究它的表面,然后才能设计出足够有效的抗病毒药物。由此可知,了解感冒病毒的结构是开发有效治疗方法的关键。D. Knowing the structure of cold viruses is the key to developing an effe
45、ctive cure.(了解感冒病毒的结构是开发有效治愈方法的关键)符合以上说法,故选D项。【11题详解】主旨大意题。根据文章的主要内容,尤其第一段的“Yet here is the tough truth about the common cold: nothing really cures it”(然而,关于普通感冒有一个残酷的事实:没有什么方法能真正治愈它。)可知,文章主要介绍了目前没有真正能治愈普通感冒的事实,解释了其科学原因,并且介绍了一种可能真正治愈普通感冒的模型。也许,人们很快就会有治愈感冒的方法。C. No current cure for common cold(目前还没有治
46、愈普通感冒的方法)可以作为本文标题,对文章进行概括,故选C项。DAs Internet users become more dependent on the Internet to store information, are people remember less? If you know your computer will save information, why store it in your own personal memory, your brain? Experts are wondering if the Internet is changing what we rem
47、ember and how.In a recent study, Professor Betsy Sparrow conducted some experiments. She and her research team wanted to know the Internet is changing memory. In the first experiment, they gave people 40 unimportant facts to type into a computer. The first group of people understood that the compute
48、r would save the information. The second group understood that the computer would not save it. Later, the second group remembered the information better. People in the first group knew they could find the information again, so they did not try to remember it.In another experiment, the researchers ga
49、ve people facts to remember, and told them where to find the information on the Internet. The information was in a specific computer folder (文件夹). Surprisingly, people later remember the folder location (位置) better than the facts. When people use the Internet, they do not remember the information. R
50、ather, they remember how to find it. This is called “transactive memory (交互记忆)”According to Sparrow, we are not becoming people with poor memories as a result of the Internet. Instead, computer users are developing stronger transactive memories; that is, people are learning how to organize huge quan
51、tities of information so that they are able to access it at a later date. This doesnt mean we are becoming either more or less intelligent, but there is no doubt that the way we use memory is changing.12. The passage begins with two questions to _.A. introduce the main topicB. show the authors attit
52、udeC. describe how to use the InternetD. explain how to store information13. What can we learn about the first experiment?A. Sparrows team typed the information into a computer.B. The two groups remembered the information equally well.C. The first group did not try to remember the formation.D. The s
53、econd group did not understand the information.14. In transactive memory, people _.A. keep the information in mindB. change the quantity of informationC. organize information like a computerD. remember how to find the information15. What is the effect of the Internet according to Sparrows research?A
54、. We are using memory differently.B. We are becoming more intelligent.C. We have poorer memories than before.D. We need a better way to access information.【答案】12. A 13. C 14. D 15. A【解析】本文是议论文。文章主要讲的是互联网给人类的记忆带来的影响。互联网使用者越来越依赖互联网来储存信息,人们这样做是否会丧失记忆事物的能力呢?专家怀疑互联网可能正在改变人们的记忆内容和方式。【12题详解】推理判断题。根据第一段“Exp
55、erts are wondering if the Internet is changing what we remember and how.”专家们想知道,互联网是否正在改变我们的记忆,以及如何改变我们的记忆?这是本文的中心话题。因此推断,作者使用两个问句是为了引出要讨论的话题。故选A。【13题详解】 细节理解题。根据第二段“People in the first group knew they could find the information again, so they did not try to remember it.”可知第一组没有试着记住信息。故选C。【14题详解】 细节
56、理解题。根据倒数第二段“Rather, they remember how to find it. This is called transactive memory (交互记忆)”可知,在交互记忆里,人们记得怎样找到信息。故选D。【15题详解】 细节理解题。根据最后一段“but there is no doubt that the way we use memory is changing”可知,互联网对人们的记忆产生的影响是它改变了我们使用记忆力的方式。第二节 (共5小题,每小题2.5分,满分12.5分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项,选项中有两项为多余选项。Mi
57、nd YourQs”Both IQ and EQ are considered important to our career success._16_Enter adaptability quotient(AQ),a subjective set of qualities loosely defined as the ability to thrive(提高) in an environment of fast and frequent change.Every profession will require adaptability and flexibility.Say you are
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
