广东省广州市天河区2022届高三毕业班综合测试(一)英语试题 Word版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
3 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 广东省广州市天河区2022届高三毕业班综合测试一英语试题 Word版含解析 广东省 广州市 天河 2022 届高三 毕业班 综合测试 英语试题 Word 解析
- 资源描述:
-
1、2022届天河区高三毕业班综合测试(一)英语本试卷共10页,满分120分。考试用时120分钟。注意事项:1. 答卷前,考生必须用黑色字迹的钢笔或签字笔将自己的姓名和考生号填写在答题卡相应的位置上。2. 选择题每小题选出答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑;如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案;不能答在试卷上。3. 非选择题必须用黑色字迹的钢笔或签字笔作答,答案必须写在答题卡各题目指定区域内的相应位置上;如需改动,先划掉原来的答案,然后再写上新的答案;不准使用铅笔或涂改液。不按以上要求作答的答案无效。4. 考生必须保证答题卡的整洁,考试结束后,将试卷和答题卡一并交回。第二部分
2、阅读理解(共两节,满分50分)第一节 (共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下面短文,从每题所给的A、B、C和D项中选出最佳选项。AHere are the newly published books. Have a look and meet your new love.The Legend of the Crimson Criket, the Golden Scorpion,and the Emerald Beetle Mary Montalvo www. xlibris. comHardback | Paperback | E - book$28.99 | $16.99 |
3、$3.99Three remarkable brothers born with me unique abilities save village by fighting a terrible and powerful warlord and his mad son.Miguel Jesus Corte Geald Skow www. authorhouse. com Hardback | Paperback | E-book$ 23.99 | $13.99 | $3.99This is the self-telling story of the author, a poor Ecuadori
4、an who moves from Gualaceo to the Orient as well as his dreams and struggles to make his life a little better.Remembering a Great American Hero Marian Anderson “The Lady from Philadelphia” Emile Henwood Hardback | Paperback | E-book$28.99 | $16.99 | $3.99It is a collection of shortened life stories
5、in time order, fully illustrated by engaging photos,which shares the teachable lessons of Andersons well-lived long life especially important today.Connie Gets More Than Her Backyard Patti Whitehead-Gill www. xlibris. comHardback | Paperback | E-book$34.99 | $ 26.99 | $3.99This tale centers on six-y
6、ear-old Connie who has recently moved to a town from the city. She learns shes adopted,meets her best friend and falls in love with an orphan(孤儿) dog.1. Which book can help you know about its writer?A. The Legend of the Crimson Cricket,the Golden Scorpion, and the Emerald BeetleB. Miguel Jesus Corte
7、C. Remembering a Great American Hero Marian Anderson “The Lady from Philadelpia”D. Connie Gets More Than Her Backyard2. How much should you pay buying a hardback book about a hero?A. $28.99.B. $26.99.C. $16.99.D. $13.99.3. Which section of the newspaper does the text belong to?A. Advertisement.B. Re
8、ader & Editor.C. Entertainment.D. Book Review.【答案】1. B 2. A 3. A【解析】【分析】这是一篇应用文。文章介绍了最新出版的4本书。【1题详解】细节理解题。根据Miguel Jesus Corte中“This is the self-telling story of the author (这是关于作者自述的故事)”可知,这本书是作者的自述,可以帮助我们了解作者。故选B项。【2题详解】细节理解题。根据Remembering a Great American Hero Marian Anderson “The Lady from Phila
9、delphia”中“Hardback|Paperback|E-book $28.99|$16.99|$3.99 (硬装本|平装本|电子书 $28.99|$16.99|$3.99)”可知,本书是关于一个美国英雄的书,它的硬装价格是$28.99。故选A项。【3题详解】推理判断题。根据第一段“Here are the newly published books. Have a look and meet your new love. (这些是新出版的书。看看并找到你的新欢吧。)”可知,本文主要介绍了四本最新出版的书籍,应该出现在报纸中的“广告”版块。故选A项。BMy brother, Michael
10、 and I are crazy about houses. On Aug 1, 2016, I was driving through the Northern Neck of Virginia with him. We had found an abandoned Italianate farmhouse with weeds up to our waist. When admiring the property my brother rolled up the unlocked garage door. “Holy smokes!” There sat this Mercedes. Se
11、eing the number 6.9 on its back, I immediately recognized this to be a rare and unique find.The cars door was unlocked and in the glovebox, I found insurance papers. It turned out that the owner was a dead country doctor.It took me a year to find his widows(寡妇的) address, in Richmond. Twice I made th
12、e two-hour drive just to knock on her door, striking out both times. On the third try her neighbor was outside and I was able to get the widows phone number.I logged approximately 25 voice mails,and still nothing.It was, I thought, just bad luck. I called one last time and heard a voice: “Hello?” Fr
13、om that point on, we struck up a friendship.In July 2018, two years after finding the car, I was ready to buy it from her. We met in the middle somewhere around what a new Toyota might cost. Still,the night before, I called my brother and said, “I am getting cold feet.” What was I doing buying an ol
14、d Mercedes? He said, “You are buying that great car. And I promise you, the friendship you will make as a result will make this car worth every penny.” And he was right.4. Why did the author go to the Northern Neck?A. To visit his brother.B. To check the house.C. To buy the unique car.D. To enjoy th
15、e beautiful sights.5. What can we infer from the second and third paragraphs?A. The author had trouble finding the car owner.B. The car was the doctors only possession.C. The widow was unwilling to sell the car.D. The car was in bad conditions.6. What does the underlined sentence in the last paragra
16、ph mean?A. He was shocked by the price.B. He was hesitating to make the decision.C. He cared about money more than the car.D. The weather that day was quite cold.7. What did Michael think of buying the car?A. It was a waste of money.B. It would cost a great deal.C. Buying the car brought good friend
17、ship.D. His brother made a good bargain buying it.【答案】4. B 5. A 6. B 7. C【解析】【分析】这是一篇记叙文,作者讲述了自己是如何锲而不舍地买到了自己最喜欢的一辆稀有奔驰老爷车。【4题详解】细节理解题。根据第一段中“My brother, Michael and I are crazy about houses. On Aug 1, 2016, I was driving through the Northern Neck of Virginia with him. We had found an abandoned Ital
18、ianate farmhouse with weeds up to our waist.(我弟弟Michael和我都非常喜欢房子。2016年8月1日,我和他开车穿过弗吉尼亚州的北颈,我们发现了一个废弃的意大利式农舍,杂草齐腰深。)”可知,作者去那里是为了看房子。故选B项。【5题详解】推理判断题。根据第二段中“It took me a year to find his widows(寡妇的) address, in Richmond.(我花了一年的时间才找到他的遗孀的地址。)”及第三段中“I logged approximately 25 voice mails, and still nothi
19、ng.(我记录了大约25条语音留言,还是什么都没有。)”可以推断出,作者花了很长时间、费了很多精力才找到这辆车的主人,故选A项。6题详解】句意猜测题。从划线句上文的“I was ready to buy it from her. We met in the middlesomewhere around what a new Toyota might cost. Still,the night before, I called my brother(我准备好从她那里买。我们在购买一辆新丰田汽车的价格上达成了共识。但前一天晚上,我还是给弟弟打了电话)”可知,作者虽然决定购买这辆车,并且谈妥了价格,
20、但作者还是非常犹豫,以及句后的“What was I doing buying an old Mercedes?(我为什么要买一辆旧奔驰?)”可知,作者在买车前的一天又产生了犹豫的情绪,故选B项。【7题详解】推理判断题。根据最后一段“You are buying that great car. And I promise you, the friendships you will make as a result will make this car worth every penny.(你要买那辆很棒的车。我向你保证,你最终会交到的朋友会让这辆车物有所值。)”可知,Michael认为买下这辆
21、车所带来的友谊会让车价值倍增,故选C项。CDo you ever pull your phone out of your pocket, thinking it is vibrating (振动), only to find that it isnt?This phenomenon, which scientists call “phantom (幻觉的) phone vibration”, is very common.Around 80% of people surveyed say they have imagined their phones vibrating when they w
22、ere actually still.So, what leads to this universal behavior? According to the BBC, the explanation lies in your brains ability to discover signals from the outside world.When your phone is in your pocket, there are two possible states: It is either vibrating or not. Meanwhile, you also have two pos
23、sible states of mind: the judgment that the phone is brating, or that it isnt. Ideally, you match the four states correctly. However, sometimes your brain decides that the consequences of missing a call are more serious than a “false alarm”. Therefore, you become more sensitive to vibrations so that
24、 you dont miss anything.This is just like the fire alarm in your homeit can be annoying when it goes off in response to just a tiny bit of smoke. But thats a small price to pay compared to a fire really breaking out because the alarm fails to alert you. Now, you might still ask, why cant our brains
25、just make every judgment correctly without being too sensitive to false signals? The answer is that your brain bears a heavy burden every day. “You get a large amount of sensory information thats coining from your eyes, ears and skin, and you cant deal with all that information all the time,” Michae
26、l Rothberg, a researcher at Baystate Medical Center in Springfield, US, told Live Science.For example, the rustling (沙沙声) of clothing or the growling (咕咕声youre your stomach may both lead your brain to believe that they come from the vibration of your phoneit is like trying to hear your name being ca
27、lled in a noisy room.So, perhaps you should just check your phone whenever you think its vibrating, lt isnt too much trouble to do that, is it?8. According to this passage, phantom phone vibration _.A. is common among people with mental problemsB. happens when our brains react too sensitivelyC. can
28、measure peoples ability to collect informationD. helps our brains to make decisions quickly and accurately9. Why did the author use the example of fire alarm in this passage?A. To help us understand the cause of phantom phone vibration better.B. To tell us the phone vibration usually happens when a
29、fire breaks out.C. To show us the fire alarm is as sensitive as the phone vibration.D. To convince us its important to check our phones like checking a fire alarm.10. According to Michael Rothberg, which mainly accounts for phantom phone vibration?A. A lack of much attention.B. A noisy background.C.
30、 An overflow of sensory information.D. A heavy burden every day.11. What does the author suggest we do about phantom phone vibration?A. We should always fully believe our own sense of hearing.B. We should just check our phones when we think theyre vibrating.C. We should ignore the vibration botherin
31、g when our phones are actually still.D. We should think of the vibration carefully before we make correct judgments.【答案】8. B 9. A 10. C 11. B【解析】【分析】本文为说明文。文章介绍了人们产生手机振动的幻觉的原因,并给出了解决办法。【8题详解】细节理解题。根据第四段中的“However,sometimes your brain decides that the results of missing a call are more serious than a
32、 “false alarmTherefore,you become more sensitive(敏感的) to vibrations so that you dont miss anything(然而,有时你的大脑会认为错过一个电话的后果比“误报”更严重。所以,你对振动变得更加敏感,因此你不会错过任何事情)”可知,当我们的大脑对错误的信号做出敏感的反应时,电话振动幻觉就会发生。故选B项正确。【9题详解】推理判断题。根据第五段中的“This is just like the fire alarm in your homeit can be annoying when it goes off i
33、n response to just a tiny bit of smoke.(这就像你家里的火警一样,一点点烟雾就会响,很烦人)”this指的电话振动幻觉,由此可推知,这个例子是为帮助我们更好地了解手机振动幻觉的原因。故选择A项。【10题详解】细节理解题。根据第五段中的“The answer is that your brain bears a heavy burden every dayYou get a large amount of sensory(感觉的) information thats coming from your eyes,ears and skin,and you ca
34、nt deal with all that information all the time,(答案是你的大脑每天都承受着沉重的负担。你的眼睛、耳朵和皮肤会产生大量的感觉信息,你不可能一直处理所有这些信息)”可知,每天脑袋接受信息和处理信息的负荷很重,这是产生手机振动幻觉的主要原因。此题易误选D,D表达的是生活压力大。故选择C项。【11题详解】细节理解题。根据最后一段中的“So,perhaps you should just check your phone whenever you think its vibrating(所以,当你认为手机在振动的时候也许你应该检查你的手机)”可知,当我们感
35、觉手机在振动时,我们应该检查我们的手机。故选择B项。DVisual language is a form of communication that uses visual elements (元素) as opposed to formal written language to convey meaning or an idea. Graphicacy, the ability to communicate visually, is considered as important as literacy and numeracy, the abilities to read and cou
36、nt. Some people are visual thinkers, using that part of the brain that is emotional and creative to process and give meaning to information. Visual communication can find expression in paintings, drawings, symbols, or simply lines and shapes arranged for a specific effect.Art is an example of visual
37、 language. A painting or sculpture can convey ideas or arouse specific kinds of emotional responses. It may also express ideas about historical events, abstract concepts, or simply be about the way certain shapes or forms “work” together or create a certain effect on the mind. Some researchers belie
38、ve that different parts of the brain respond in unique ways to colors and shapes.Pictograms (象形文字) and ideograms (表意文字) are types of visual language. Pictograms are pictures that are similar to what they represent. They are still used today to communicate information. Many people around the world ar
39、e familiar with the pictograms indicating such things as airports, public facilities, and non-smoking areas indicated by a cigarette in a circle with a line across it. Ideograms are pictures that represent ideas and can often be understood without the aid of written language. Some scholars track mod
40、ern alphabets to pictures. Letters are actually ancient pictures, and words are a series of pictures. Modern alphabet letters are not only phonetic (语音的) symbols but are based on ancient religious images and symbols.Musivisual communication is also a part of visual language. The term refers to music
41、 created specifically to improve the visual experience of film. It corresponds to the images being seen on the screen, and the music arouses a sense of terror, fear, or other emotions. Most movie goers understand the language of musical clues showing that something dramatic or important is about to
42、happen.12. What is Visual language according to the text?A. An idea conveyed by artists.B. An ability to read and count.C. A system used to arouse emotions.D. A way of processing and expressing information.13. What may be the origin of the modern alphabet letters?A. Public facilities.B. Imaginary li
43、nes.C. Living conditions.D. Religious images.14. What can we learn about the music of a film from the last paragraph?A. A visual thinker can make it better.B. It can help the audience predict the plot.C. It often changes without the audiences notice.D. It makes the film more emotional and complex.15
44、. What can be the best title for the text?A. What Is Visual Language?B. What Is the Origin of Language?C. How can We Learn Visual Language?D. How does Visual Language Affect Life?【答案】12. D 13. D 14. B 15. A【解析】【分析】这是一篇说明文。主要介绍了什么是视觉语言及它的用途。【12题详解】细节理解题。根据第一段关键句“Visual language is a form of communica
45、tion that uses visual elements (元素) as opposed to formal written language to convey meaning or an idea.”(视觉语言是一种交流形式,它使用视觉元素而不是正式的书面语言来传达意义或想法。)可知,视觉语言是一种交流形式,它使用视觉元素来传达意义或想法,由此可知,视觉语言是一种处理和表达信息的方式。故选D项。【13题详解】细节理解题。根据第三段关键句“Modern alphabet letters are not only phonetic (语音的) symbols but are based o
46、n ancient religious images and symbols.”(现代字母表的字母不仅是语音符号,而且是基于古老的宗教形象和符号。)可知,现代字母表的字母是基于古老的宗教形象和符号而产生的,由此可知,现代字母表的字母的起源可能是宗教形象。故选D项。【14题详解】推理判断题。根据最后一段关键句“Most movie goers understand the language of musical clues showing that something dramatic or important is about to happen.”(大多数电影观众都能理解音乐的语言,这些音乐
47、暗示着一些戏剧性或重要的事情即将发生。)可知,电影里的音乐暗示着一些戏剧性或重要的事情即将发生,由此可推断出,电影音乐可以帮助观众预测接下来即将发生的情节。故选B项。【15题详解】主旨大意题。通读文章,结合第一段关键句“Visual language is a form of communication that uses visual elements (元素) as opposed to formal written language to convey meaning or an idea.”(视觉语言是一种交流形式,它使用视觉元素而不是正式的书面语言来传达意义或想法。)可知,文章主要介
48、绍了什么是视觉语言,并在后文分别介绍了“pictograms”、“ideograms”和“musivisual communication”等不同种类的视觉语言,“What Is Visual Language?”意为“什么是视觉语言?”能够概括文章主要内容。故选A项。第二节(共5小题,每小题2.5分,满分12.5分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项,选项中有两项为多余选项。What Can We See in a Logo?We see hundreds of logos on signs, vehicles, websites, and even on the cl
49、othes we wear. All of these logos are designed to attract our attention. _16_ However, recently research supports the idea that remembering what a logo looks like is a very difficult task.Researchers gave 85 students a simple assignment to draw the Apple logo purely from memory. Surprisingly, only o
50、ne student in the study could accurately draw the logo from memory. _17_ Researchers have developed a theory that they think might help to explain this blind spot in our memories.Logos are typically designed to be simple and easy to recognize with a quick glance. Yet the frequent exposure to these l
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-380346.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
