山东省枣庄市第三中学2021-2022学年高一10月检测英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
5 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 山东省枣庄市第三中学2021-2022学年高一10月检测英语试题 WORD版含解析 山东省 枣庄市 第三中学 2021 2022 学年 10 检测 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、枣庄三中20212022学年度高一年级10月质量检测考试英语试题本试卷分第卷(选择题)和第卷(非选择题)两部分,共150分,考试时间120分钟。第卷(选择题)第一部分:听力(共两节)做题时,先将答案划在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节 (共5小题)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从每题所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. What is Linda?A. A writer. B. A student. C. A teacher.2
2、. What is the man afraid of?A. Having an accident. B. Missing the interview. C. Saying something wrong.3. What does the woman want to do?A. To return a jacket. B. To change a jacket. C. To buy another jacket.4. Why does the man feel upset?A. A guy stole his clothes. B. He found his clothes ugly. C.
3、Someone said he was ugly.5. What does the woman mean?A. She disbelieves her son. B. She feels very sorry for her son. C. She wants her son to use a new key.第二节 (共15小题)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间,每段对话或独白读两遍听第6段材料,回答第6、7题。6
4、. Why isnt Jenny at the store?A. She left work early. B. Shes late for work. C. Shes been out of work.7. How does the man feel about Jenny?A. Angry. B. Curious. C. Concerned.听第7段材料,回答第8、9题。8. What is lying on the railway tracks?A. A man. B. A rock. C. A trunk.9. What are the speakers about to do?A.
5、To move the rock. B. To wave the T-shirt. C. To find something red.听第8段材料,回答第10至12题。10. What does the man want to talk about?A. Lucys poor health. B. Lucys school education. C. Lucys work performance.11. What did the customer at Table 4 do that annoyed Lucy?A. He praised her. B. He made a complaint.
6、 C. He ordered the special offer.12. Why is Lucy in low spirits?A. She hasnt made a plan. B. She hasnt realized her dream. C. She hasnt become a good waitress.听第9段材料,回答第13至16题。13. How does the woman think Mark feels?A. Anxious. B. Unhappy. C. Frightened.14. What was Catherine doing when the speakers
7、 got home?A. Reading her books. B. Playing with her friends. C. Chatting with the operator.15. What does the woman want to ensure?A. Mark can pass the exam. B. Mark can help people in need. C. Mark can apply what hes learned.16. What will the speakers do for Mark?A. Keep a record of his reactions. B
8、. Create an unexpected situation. C. Write down their own experiences.听第10段材料,回答第17至20题。17. When did the magician first perform professionally?A. In 1964. B. In 1968. C. In 1972.18. What made the magician world famous?A. His TV show. B. His global tours. C. His teaching job.19. Which does the magici
9、an think is his greatest achievement?A. Project Magic. B. Box office records. C. The Magic of ABC.20. How is the magician different from other magicians?A. He practices hard. B. He believes in wonder. C. He started his career early.第二部分:阅读(共两节)第一节 (共15小题)阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂
10、黑。AMost people have map apps on their phones that can show their location and guide them to where they want to go. But how do these apps know your location at any time or place? They find you by using satellite navigation(satnav)systems(卫星导航系统).A satnav system uses groups of satellites to find the u
11、sers location. This location information is then sent to a receiver, such as a smartphone.The first satnav system was the Global Positioning System(GPS),which belongs to the United States. First used in 1964, the system is the worlds leading satnav system. But Chinas satnav system, Beidou, has overt
12、aken(超过)GPS in size, Japans Nikkei Asian Review reported.China sent Beidous first navigation satellite into space in 2000. China also became the third country to build a satnav system after the US and Russia, Peoples Daily reported. As of right now, over 30 countries in Africa and the Middle East ar
13、e using the Beidou system.With its world-leading technology, Beidou is leading Chinese citizens to a better life by playing significant(重要的)roles in different areas,according to Xinhua News Agency.For example, as of April, over 6.2 million vehicles(车辆)in China were using Beidou for navigation, accor
14、ding to a report on the Beidou systems construction(建造)and development.At the newly-built Beijing Daxing International Airport, Beidou has been used to keep track of(追踪)loading and unloading vehicles indoors and outdoors. When the airport fully opens, each baggage cart will have Beidou navigation eq
15、uipment to help passengers get their luggage faster.1. What do map apps depend on to find a users location?A. satellitesB. computersC. receiversD. smartphones2. Which country built the worlds second satnav system?A The US.B. Japan.C. China.D. Russia.3. What do we know about the Beidou system?A. Its
16、first group of satellites was sent into space in 2001.B. It offers services to other countries.C. The number of satellites it uses is the same as GPS.D. It has become the worlds best satnav system.4. What do the last two paragraphs tell us?A. Why most vehicles are using the Beidou system.B. How Beid
17、ou will improve service quality at airports.C. How the Beidou system is being used.D. Who will be interested in using Beidou.【答案】1. A 2. D 3. B 4. C【解析】【分析】本文是一篇说明文。文章介绍了中国在卫星导航系统上的发展和北斗给世界带来的便利。1题详解】细节理解题。根据第一段“But how do these apps know your location at any time or place? They find you by using sa
18、tellite navigation(satnav)systems(卫星导航系统).(但这些应用程序是如何知道你在任何时间或地点的位置的呢?他们通过卫星导航系统找到你。)”可知,地图应用程序依靠卫星来找到用户的位置。故选A。【2题详解】细节理解题。根据第四段“China also became the third country to build a satnav system after the US and Russia, Peoples Daily reported.(据人民日报报道,中国也成为继美国和俄罗斯之后第三个建立卫星导航系统的国家。)”可知,是俄罗斯建造了世界上第二个卫星导航系
19、统。故选D。【3题详解】细节理解题。根据第四段“As of right now, over 30 countries in Africa and the Middle East are using the Beidou system.(截至目前,非洲和中东地区已有30多个国家在使用北斗系统。)”可知,北斗系统向其他国家提供服务。故选B。【4题详解】主旨大意题。根据倒数第二段“With its world-leading technology, Beidou is leading Chinese citizens to a better life by playing significant(重
20、要的)roles in different areas,according to Xinhua News Agency.(据新华社报道,凭借其世界领先的技术,北斗正通过在不同领域发挥重要作用,引领中国公民过上更好的生活。)”以及最后一段说明了北斗在北京大兴国际机场的具体运用,可知,最后两段主要告诉我们北斗系统是如何被使用的。故选C。BHigh school was a hard time for Me in the beginning because I had just moved to a small town and knew basically no one. I loved to p
21、lay basketball but was afraid to go to tryout (选拔)for the schools team because I didnt know anyone. One day all that changed when I missed the bus home and decided to shoot baskets on the school playground to kill time. The coach Mr Colbath had been watching me make various baskets and was pretty im
22、pressed with my moves.He came up to me and asked me who had taught me to play like that. I told him that my dad had taught me how to play basketball. He asked me if he would see me at the tryout on Friday. but I said no and told him why. He told me to have a try because I played very well and would
23、maybe make some friends on the court. After thinking for a few minutes. I finally decided to have a try.On the day of the tryout, the coach came, found me and helped me practice before the tryout. He helped me a lot and I did very well at the tryout and many members of the team were quite impressed.
24、 I did make the team and over the next few years the coach helped me both on and off the court. He helped me do my math which I had such a difficult time with and he even taught me how to live independently.I will never forget Mr Colbath. He really inspired me and changed my life. I would not be the
25、 person that I am today if he had not taken such an interest in me when I was in high school.5. Why did the writer shoot baskets on the school playground?A. Because he was preparing for the tryout for the schools team.B. Because he wanted to show off his moves to the coach.C. Because he missed the b
26、us and had nothing to do.D. Because he wanted to make new friends while playing.6. What is the most probably reason for which the writer wouldnt go to the tryout?A. He should study very hard.B. He didnt think he played well.C. He knew no one in the school.D. His class teacher told him not to.7. What
27、 does the underlined phrase “make the team” most probably mean in Paragraph 3?A. Join the team.B. Leave the team.C. Organize the teamD. Lead the team8. What does the writer mainly talk about in this passage?A. His tryout at school.B. His present life.C. His basketball coach.D. His high school life.【
28、答案】5. C 6. C 7. A 8. C【解析】【分析】这是一篇记叙文。作者主要是通过一些具体事例向我们介绍了曾经给予他许多帮助的一名中学篮球教练。【5题详解】细节理解题。根据第一段中One day all that changed when I missed the bus home and decided to shoot baskets on the school playground to kill time.(有一天,一切都改变了,我错过了回家的巴士,决定在学校操场上投篮来消磨时间。)可知因为作者错过了公共汽车,所以用投篮来消磨时间。故选C。【6题详解】细节理解题。根据第一段中I
29、 loved to play basketball but was afraid to go to tryout (选拔)for the schools team because I didnt know anyone.(我喜欢打篮球,但不敢参加校队的选拔,因为我一个人都不认识。)可知作者不参加选拔赛最有可能的原因是他在学校里一个人也不认识。故选C。【7题详解】词义猜测题。根据下文and over the next few years the coach helped me both on and off the court.可知接下来的几年里,无论是场内还是场外,教练给予我许多帮助。可推知作
30、者加入了校篮球队。故划线短语意思为“加入篮球队”。故选A。【8题详解】主旨大意题。根据最后一段I will never forget Mr Colbath. He really inspired me and changed my life. I would not be the person that I am today if he had not taken such an interest in me when I was in high school.(我永远不会忘记科尔巴斯先生。他真的鼓舞了我,改变了我的生活。如果他在我上高中的时候对我没有那么大的兴趣,我就不会成为今天的我。)以及
31、文章主要内容可知,作者主要是通过一些具体事例向我们介绍了曾经给予他许多帮助的一名中学篮球教练。故选C。【点睛】主旨大意题的做题技巧。1) 主旨大意题属于归纳概括题。如有标题,标题中蕴含的信息往往是关键信息。2) 找准文章的主题句是关键。“主题句定位法”是一种行之有效的方法。在答题时,我们可以:读首句抓大意;读尾句抓大意;读首尾段抓大意。3.) 无明显主题句时高频信息词,任一篇文章都是围绕某个主题展开的,因此,有的文章中最明显的特点之一是有一个反复出现的中心词,即高频词,也叫做主题词。抓住了它,便容易抓住文章的中心。如第四小题,根据最后一段I will never forget Mr Colba
32、th. He really inspired me and changed my life. I would not be the person that I am today if he had not taken such an interest in me when I was in high school.(我永远不会忘记科尔巴斯先生。他真的鼓舞了我,改变了我的生活。如果他在我上高中的时候对我没有那么大的兴趣,我就不会成为今天的我。)以及文章主要内容可知,作者主要是通过一些具体事例向我们介绍了曾经给予他许多帮助的一名中学篮球教练。故选C。CEnglish is fast becomin
33、g the language of science around the world, but what is its future among everyday speakers? One expert points out that the percentage(比率)of native English speakers is declining(降低)globally while the languages of other rapidly growing regions are being spoken by increasing numbers of people. But Engl
34、ish will continue to remain widespread and important.However, British language scholar David Graddol says English will probably drop in dominance(主导)by the middle of this century to rank, after Chinese, about equally with Arabic, Hindi, and Urdu. “The number of people speaking English as a first lan
35、guage continues to rise, but it isnt rising nearly as fast as the numbers of many other languages around the world, simply because the main population group has been largely in the less developed countries where languages other than English have been spoken,” he says.In a recent article in the journ
36、al Science, Mr. Graddol noted that three languages that are not near the top of the list of the most widely spoken now might be there soon. These are Bengali, Tamil, and Malay, spoken in south and Southeast Asia.David Crystal, the author of the Cambridge Encyclopedia of the English Language, says ab
37、out 1.5 billion of the worlds six billion people speak it as a second tongue compared to the 400 million native speakers. But another expert on the English language says Mr. Graddol underestimates(低估)the future of its dominance.“Nobody quite knows whats going to happen because no language has been i
38、n this position before. But all the evidence(证据)suggests that the English language snowball is rolling down a hill and is getting faster,” he said.9. In David Graddols opinion, English will _.A. remain widespread and importantB. be more important than any other languageC lose its dominant positionD.
39、 die away in the near future10. The underlined sentence in the last paragraph implies that _.A. snowballs will roll down faster than language ballsB. the English language snowball is rolling down faster than any time in the pastC. English language will soon drop in dominanceD. more and more language
40、 users will choose English11. What should be the best title for the passage?A. English Remaining the Dominant PositionB. There Future of English? Who Knows?C. Opinions from Different ExpertsD. The English Language Snowball Rolling Down【答案】9. C 10. D 11. B【解析】【分析】本文是一篇议论文。文章对于英语语言未来的学习发展进行了讨论。【9题详解】细
41、节理解题。根据第二段“However, British language scholar David Graddol says English will probably drop in dominance(主导)by the middle of this century to rank, after Chinese, about equally with Arabic, Hindi, and Urdu.(然而,英国语言学者大卫葛拉多尔(David Graddol)表示,到本世纪中叶,英语的主导地位可能会下降,排在汉语之后,与阿拉伯语、印地语和乌尔都语大致相当。)”可知,在大卫葛拉多尔看来,英
42、语将失去其统治地位。故选C。【10题详解】句意理解题。根据倒数第二段“But another expert on the English language says Mr. Graddol underestimates the future of its dominance.(但另一位英语专家表示,葛拉多尔低估了英语主导地位的未来。)”可猜测,这位英语专家认为英语还会继续是世界第一语言。所以划线句意为:越来越多的语言使用者会选择英语。故选D。【11题详解】主旨大意题。根据第一段“English is fast becoming the language of science around th
43、e world, but what is its future among everyday speakers?(英语正迅速成为全世界的科学语言,但在日常使用中,它的未来会是怎样的呢?)”及全文可知,文章对于英语在未来的使用的发展进行两个方面的讨论,不同的人表达了不同的观点。所以“There Future of English? Who Knows?( 英语的未来?谁知道呢?)”作为文章标题最为合适。故选B。DA person can use all five senses while spending time with dolphins. We can see them play in t
44、he waves, hear them call, and feel their skin. Dolphins can sense you, too, but not in all the same ways. They have good eyesight, for example, but no sense of smell. Sensory biologists try to understand connections between animal behaviors and the senses. One team of these scientists recently made
45、an unexpected discovery about certain dolphins.The researchers found that Guiana dolphins can detect electric fields, an ability that may help them find fish to eat. The secret to this newly found sense, say the scientists, is hidden in the dolphins snouts (口鼻部)“We were really surprised to find this
46、 in the dolphin. Nobody had expected it,” said Wolf Hanke, who led the new dolphin study.Hanke and his team suspected the dolphins electrosense might have something to do with small dimples (酒窝) on the animals snout. “We thought they must have some functions,” Hank said. To find out for certain, his
47、 team studied two Guiana dolphins.The scientists first studied the dimples of a 29yearold dolphin that had died of natural causes. Under a microscope, the dimples looked familiar: they were similar to the sensors used by other animals to detect electric fields.Next, Hanke and his team tested a live
48、dolphin, a 28yearold named Paco, to see if he could recognize an electric field. They taught Paco to swim close to a device that could create a weak electric field in the water. Then the team taught Paco to swim away from the device if he detected any changes. When the scientists created an electric
49、 field, Paco swam awayshowing that he knew something had changed. When there was no electric field, Paco stayed there. When Pacos snout was covered in plastic, he didnt react to the electric field.Pacos behavior told the scientists that the dolphin used his snout to detect the tiny electric field. “
50、This is a major breakthrough,” Peter Madsen, a sensory biologist, said.12. From the passage we learn that_A. the ability to detect electric fields helps Guiana dolphins surviveB. Guiana dolphins can create electric fieldsC. dolphins dont have the same senses as humansD. the sensors to detect electri
51、c fields are hidden in the dolphins eyes13. The underlined word “detect” can be replaced by “_”A. createB. declareC. attractD. find14. In the process of testing Pacos electrosense, the scientists_A. employed a device to produce a electric fieldB. used a device made of plasticC. taught Paco how to ch
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-371177.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
