山东省济南市2019-2020学年高二英语下学期期末考试试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
4 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 山东省 济南市 2019 2020 学年 英语 学期 期末考试 试题 解析
- 资源描述:
-
1、山东省济南市2019-2020学年高二英语下学期期末考试试题(含解析)本试卷共12页。满分150分。考试用时120分钟。注意事项:1.答卷前,考生务必用0.5毫米黑色签字笔将自己的姓名、座号、考号填写在答题卡规定的位置。2.选择题每小题选出答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑;如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。3.非选择题必须用0.5毫米黑色签字笔作答,答案必须写在答题卡各题目指定区域内相应的位置,不能写在试卷上;如需改动,先划掉原来的答案,然后再写上新的答案;不能使用涂改液、胶带纸、修正带。不按以上要求作答的答案无效。第一部分 听力(共两节,满分30分)该部分分为第
2、一、第二两节。注意:回答听力部分时,请先将答案标在试卷上。听力部分结束前,你将有两分钟的时间将你的答案转涂到答题卡上。第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. What will the man do after dinner?A. See a movie.B. Take a walk.C. Visit a restaurant.2. Where will the speakers go aft
3、er visiting Britain?A. Switzerland. B. Spain. C. France.3. What is the womans new habit?A. Cooking at home.B. Biking to work.C. Taking the bus.4. What will the girl do next?A. Brush her hair.B. Get in the car.C. Put on her shoes.5. Where are probably the speakers?A. In a library.B. On a ship.C. In a
4、 theatre.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. How many people are there in the mans group?A. 3. B. 5. C. 6.7. What does the man care most about the room?A. Price. B. Comfort.
5、C. Food.听第7段材料,回答第8至10题。8. How old is the mans father?A. 60 years old. B. 62 years old. C. 65 years old.9. What is the mans father now?A. An editor. B. A reporter. C. A secretary.10. What does the man say about his father?A. He is serious.B. He is nice.C. He is humorous.听第8段材料,回答第11至13题。11. What wil
6、l the man drink?A. Tea. B. Coffee. C. Juice.12. What kind of person is the woman?A. Calm. B. Strict. C. Thoughtful.13. What is the probable relationship between the speakers?A. Waitress and customer.B. Husband and wife.C. Brother and sister.听第9段材料,回答第14至17题。14. What do the speakers like most about t
7、he opening ceremony in China?A. The dancing.B. The light show.C. The music.15. Where will the Olympics be held next?A. In Japan. B. In Britain. C. In Greece.16. What does the woman admire about the gymnastics athletes?A. Their strength.B. Their speed.C. Their body control.17. How is the best athlete
8、 celebrated in the US?A. He paints large paintings.B. He appears in advertisements.C. He gets his picture on a building.听第10段材料,回答第18至20题。18. When did Karl Benz create the first car?A. In 1880. B. In 1885. C. In1898.19. What was created in England?A. The bicycle.B. The telephone.C. The plastic.20. W
9、hat may have earned the most money for a company?A. The medicine.B. The airplane.C. The smartphone.第二部分 阅读(共两节,满分40分)第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。AObviously, you want to make the most of your precious time, to squeeze every last drop out of the days. Here weve rounded up the
10、 best events for you to enjoy in June in Shanghai.Shanghai International Literary FestivalThe literary event champion of Shanghai is back! Every type of author is set to appear at this years gathering, including legendary Chinese American writer Amy Tan (The Joy Luck Club and The Bonesetters Daughte
11、r), Internet business expert Duncan Clark (Alibaba: The House That Jack Ma Built), the Anthill founder Alec Ash (Wish Lanterns: Young Lives in New China) and many more. Stay tuned for our full festival preview and author features.June 1022, various times, RMB 85 or RMB 150 (for literary lunches). Gl
12、am.Vivienne Westwood The iconic (人像的) fashion designer is the subject of this exhibition of Chinese modern art and environmental-friendly fashion inspired by Westwoods strong attitude towards a climate revolution. Participating artists include Sun Xun, Wu Junyong and Zhang Ruyi.Until June 28, free e
13、ntry. Chi K11 Art Museum.Dog Day Saturdays On the first Saturday of the month, The Rooster (Jingan) throws a backyard party where dogs are welcome. There will be free hot dogs. Flying Dog Beers and dog treats for the little buddies. Donations will also be collected for local animal rescue group, Bes
14、t Friends China.June 6, 35p.m., RMB 50. The Rooster (Jingan).Mom to Mom Sale Sell or stock up on clothes, toys, books, strollers and other family goods at this twice-a-year market organized by Shanghai mothers. Sellers will contribute 15 percent of all their profit to the charity group, Heart to Hea
15、rt.June 2122, 10 a.m.2 p.m. Free entry. Shanghai Racquet Club.1. Who could you possibly meet at Glam on 21, June?A. Jack Ma.B. Sun Xun.C. Amy Clark.D. Alec Ash.2. Which event is most likely to attract the environmentalists?A. Mom to Mom Sale.B. Dog Day Saturdays.C. Vivienne Westwood.D. Shanghai Inte
16、rnational Literary Festival.3. What do Dog Day Saturdays and Mom to Mom Sale have in common?A. They take place at the same time.B. They support charity work.C. They are organized annually.D. They are free of charge【答案】1. D 2. C 3. B【解析】这是一篇应用文。文章主要介绍了6月份在上海举办的几个活动,供人们体验欣赏。【1题详解】细节理解题。根据Shanghai Inte
17、rnational Literary Festival部分的“Every type of author is set to appear at this years gathering, including legendary Chinese American writer Amy Tan, Internet business expert Duncan Clark, the Anthill founder Alec Ash and many more. Stay tuned for our full festival preview and author features.”及该活动的时间和
18、地点“June 1022、Glam”可知,6月10日至6月22日的上海国际文学节上每种类型的作者都将出现在今年的聚会上,其中包括传奇的华裔美国作家Amy Tan ,互联网业务专家Duncan Clark,Anthill创始人Alec Ash等。即参与文学节的人们可能在Glam于6月21日遇到Alec Ash。故选D。【2题详解】细节理解题。根据Vivienne Westwood部分的“The iconic (人像的) fashion designer is the subject of this exhibition of Chinese modern art and environmenta
19、l-friendly fashion inspired by Westwoods strong attitude towards a climate revolution.”可知,人像时装设计师是本届中国现代艺术和环保时装展览的主题,此次展览的灵感来自Westwood对气候革命的坚定态度。由此可知,Vivienne Westwood最有可能吸引环保主义者。故选C。【3题详解】细节理解题。根据Dog Day Saturdays部分的“Donations will also be collected for local animal rescue group, Best Friends China
20、.”可知,该活动还将为当地的动物救援组织Best Friends China募集捐款。根据Mom to Mom Sale部分的“Sellers will contribute 15 percent of all their profit to the charity group, Heart to Heart.”可知,该活动的卖家将全部利润的15捐给“心连心”慈善组织。因此这两个活动的共同点在于它们支持慈善工作。故选B。BAs the coronavirus (冠状病毒) outbreak continues, many Americans are fearful of using publi
21、c transportation. They are also looking for ways to get exercise without going to a gym. So, it may not be surprising that the pandemic (疫情) has led to a major increase in bicycle sales.In the US, bicycles at big stores have sold out. And small bicycle stores cannot keep up with demand for “family-s
22、tyle” bicycles: the low-cost, easy-to-ride models. “The bicycle industry is seeing its biggest sales increase since the oil crisis of the 1970s,” said Jay Townley, an industry expert. He compared the sale of bicycles to the rush to buy products like toilet paper at the start of the pandemic.The rise
23、 in bicycle sales is not happening just in the US. Italy has created bicycle paths for the growing number of people who want to avoid public transportation. In London, city officials plan to ban cars from some central roads. Bike shop owners in Manila say demand is even stronger than what they see a
24、t Christmas time.Of course, you can only buy a bicycle if you can find one. In the US, the shortages now mean it may take many months to get a bicycle. High demand is not the only reason for the shortage. Many bicycle factories were shut down to stop the spread of COVID-19. The increase in bicycle d
25、emand began in March as countries began to close down. In April, the sale of bicycles increased 200 percent in the US.Joe Minutolo is the co-owner of Bar Harbor Bicycle Shop in Maine. He said he hoped the increased sales meant a change in the way people think about transportation. “People are having
26、 a chance to rethink things,” he said, “Maybe well all learn something out of this, and something really good will happen.”4. What causes the increase in bicycle sales?A. Shortage of public transportation.B. Outbreak of the coronavirus.C. Peoples desire to defeat disease.D. Peoples fear of natural d
27、isasters.5. What change has the pandemic caused in Italy?A. More bikes are sold than at Christmas time.B. “Family-style” bicycles are in great need.C. Cars are banned from some central roads.D. New bicycle paths have been built.6. What can we know from Paragraph 4?A. Its impossible to buy a bike.B.
28、Bike factories were closed in April.C. High demand for bikes began in March.D. It takes many months to produce a bike.7. What is Joe Minutolos attitude towards the increased sales of bicycles?A. Doubtful.B. Positive.C. Uncertain.D. Critical.【答案】4. B 5. D 6. C 7. B【解析】这是一篇新闻报道。文章主要讲述了疫情下全球自行车市场繁荣从而导致
29、了自行车的供应出现了短缺的情况。【4题详解】细节理解题。根据第一段的“So, it may not be surprising that the pandemic (疫情) has led to a major increase in bicycle sales.”可知,疫情大流行导致自行车销量大幅度增长并不奇怪。即冠状病毒爆发导致了自行车销量的增加。故选B。【5题详解】细节理解题。根据第三段的“ Italy has created bicycle paths for the growing number of people who want to avoid public transport
30、ation. ”可知,意大利为越来越多希望避免使用公共交通工具的人们建造了自行车道。即疫情大流行使意大利政府为民众新建了自行车道。故选D。【6题详解】细节理解题。根据第四段的“The increase in bicycle demand began in March as countries began to close down. ”可知,随着国家开始实施封闭措施,民众对于自行车需求的增长开始于三月份。即民众对自行车的大量需求始于三月份。故选C。【7题详解】推理判断题。根据最后一段的“He said he hoped the increased sales meant a change in
31、 the way people think about transportation. “People are having a chance to rethink things,” he said, “Maybe well all learn something out of this, and something really good will happen.”可知,Joe Minutolo说,他希望自行车销量的增加意味着人们对出行方式的看法发生了变化。他说:“人们有机会重新思考一些事情,也许我们都会从中学到一些东西,并且某些真正好的事情将会发生。由此可知,Joe Minutolo对自行
32、车销量增加持肯定的态度。故选B。CThe snow in Antarctica is turning green and scientists say climate change may be to blame. According to a study at the Cambridge University, microscopic algae blooms (藻类爆发) across the surface of the snow is slowly turning Antarcticas winter white landscape green. Although microscopi
33、c, scientists say theyre able to see the “green snow” from space when the algae blooms all together.Researchers created a large-scale map of green snow algae along the Antarctic coast using a combination of satellite data and on-the-ground observations over the course of two summers. The study found
34、 that the green snow algae bloomed in warmer areas where the average temperatures are just above 0 during the southern hemispheres (半球的) summer months from November to February.“As Antarctica warms, we predict the overall mass of snow algae will increase,” said Dr Andrew Gray, lead author of the pap
35、er, and a researcher. Researchers say larger blooms of algae can be found north of the Antarctic and South Shetland Islands, where it can spread to higher ground as the snow melts.The team also discovered some sea birds and mammals influenced the distribution of algae. Over 60% of algae blooms were
36、found within three miles of a penguin settlement. Scientists hypothesize this may be due to their droppings, which act as a “highly nutritious fertilizer.”“This is a significant advance in our understanding of land-based life on Antarctica, and how it might change in the coming years as the climate
37、warms,” said Dr. Matt Davey in the University of Cambridges Department of Plant Sciences, who led the study.8. What is turning the Antarctic snow green?A. The melting of snow.B. The blooming algae.C. The beautiful landscape.D. The balanced temperature.9. Where is microscopic algae most likely to blo
38、om in Antarctica?A. North of the Antarctic.B. West of the South Pole.C. South of the Antarctic.D. Around the southern hemisphere.10. What does the underlined word “hypothesize” in Paragraph 4 probably mean?A. Confirm.B. Support.C. Assume.D. Warn.11. What can we learn from the text?A. Penguins feed o
39、n microscopic algae.B. Antarctic algae grow under the snow.C. Ground observation lasted for four months.D. Animal droppings contribute to the algae blooms.【答案】8. B 9. A 10. C 11. D【解析】这是一篇说明文。讲述了科学家们对南极洲藻类的爆发原因的调查研究。【8题详解】细节理解题。根据“microscopic algae blooms (藻类爆发) across the surface of the snow is slo
40、wly turning Antarcticas winter white landscape green.”可知,遍布雪表面的微生物藻类的爆发正在慢慢地将南极洲冬天的白色景观变成绿色。所以南极洲的雪变绿的是藻类的爆发,故选B。【9题详解】细节理解题。根据“Researchers say larger blooms of algae can be found north of the Antarctic and South Shetland Islands”可知,调查者们说更大的藻类的爆发会在南极洲北部和南设得兰群岛被发现,A项符合,故选A。【10题详解】词义猜测题。根据“this may be
41、 due to their droppings”中的may(也许)和due to(因为)可知,科学家们是在推测和假设原因,故选C。【11题详解】细节理解题。文中并未提到企鹅以藻类为食,故A错,排除选项A;根据“across the surface of the snow”可知藻类覆盖在雪的表面,故B错,排除选项B;根据“on-the-ground observations over the course of two summers”可知,地面观察持续了两个夏天,故C错,排除选项C;根据“this may be due to their droppings”可知,藻类的爆发可能是因为企鹅等动物
42、的粪便,故选D。DTeenagers who travel around the world alone have been making headlines quite often. A young person alone in a dangerous situation attracts attention and sponsors. Young sailors also attract various views. For example, Jessica Watson was asked by the government to cancel her voyage, yet the
43、Prime Minister called her “a hero for young Australians” when she returned. It seemed there is confusion about the competence and independence of young people.The popular psychologists tell us that teenage brains are likely to make wrong judgments. But such ideas often do not apply to specific indiv
44、iduals. Between the ages of 14 and 18, teenagers vary greatly in their abilities. The amount of independence that each is allowed should be determined not simply by their age but by discussion with the related, responsible adults. Some teens are certainly inexperienced and capable of childish mistak
45、es, but the ones who attempt dangerous journeys normally do so by winning the confidence of hard-headed and well-qualified adult supporters.But its also wrong to think that any 16-year-old can desire to get achievements as unusual as Jessica Watsons. Watson calls herself “an ordinary girl who had a
46、dream”. Her intention is to encourage teenagers but this idea can have the opposite effect of making them feel not good enough because great achievements are beyond them. Should all teens have such dreams? Actually, individuals face varying circumstances that restrict their dreams.Teenagers who trav
47、el around the world alone should not be judged by preconceived (事先形成的) views about young people. Nor should young “ordinary” teenagers feel pressure to long for extraordinary personal goals. In fact, I believe the example of solo sailing overstresses individualism. The teenage years are when most of
48、 us “ordinary” people learn that we can achieve great things in cooperation with others.12. What can we learn about Jessica Watson?A. She was criticized by the government.B. She eventually canceled her voyage.C. She has traveled around the world.D. She made a successful voyage.13 What can be inferre
49、d about teenagers from the text?A. They have similar abilities.B. They make decisions on their own.C. They always make wrong judgments.D. They need supports of responsible adults.14. Who does the underlined word “them” in Paragraph 3 refer to?A. Parents.B. Teenagers.C. Psychologists.D. Adults.15. Wh
50、at is the best title for the text?A. Divided Opinions on Young AdventurersB. Problems Faced by Adventurous TeensC. Various Ways to Become IndependentD. Pressure to Achieve Personal Goals【答案】12. D 13. D 14. B 15. A【解析】这是一篇议论文。文章主要讲述了独自一人环游世界的青少年经常成为头条新闻,一个年轻人Jessica Watson成为了澳大利亚年轻人的英雄,为此各方有着不同的看法。【1
51、2题详解】细节理解题。根据第一段的“For example, Jessica Watson was asked by the government to cancel her voyage, yet the Prime Minister called her “a hero for young Australians” when she returned.”可知,政府要求Jessica Watson取消航行,但在她返回时总理称她为澳大利亚年轻人的英雄。由此可知,Jessica Watson进行了一次成功的航行。故选D。13题详解】推理判断题。根据第二段的“ The amount of inde
52、pendence that each is allowed should be determined not simply by their age but by discussion with the related, responsible adults. Some teens are certainly inexperienced and capable of childish mistakes, but the ones who attempt dangerous journeys normally do so by winning the confidence of hard-hea
53、ded and well-qualified adult supporters.”可知,允许每个人独立的程度不仅应由他们的年龄决定,还需要与相关的负责任的成年人讨论。有些青少年肯定是没有经验的,并且容易犯幼稚的错误,但是那些尝试危险旅行的青少年那样做通常是得到了精明冷静的和有学识的成人支持者的信任。由此可知,青少年需要负责任的成年人的支持。故选D。【14题详解】指代猜测题。根据第三段的“But its also wrong to think that any 16-year-old can desire to get achievements as unusual as Jessica Wat
54、sons. Watson calls herself “an ordinary girl who had a dream”. Her intention is to encourage teenagers but this idea can have the opposite effect of making them feel not good enough because great achievements are beyond them. Should all teens have such dreams? Actually, individuals face varying circ
55、umstances that restrict their dreams.”可知,认为任何16岁的年轻人都渴望获得Jessica Watson一样出色的成就也是错误的。Watson称自己为一个有梦想的普通女孩。她这样做的目的是为了鼓励青少年,但是这个想法可能产生相反的效果,使他们感到自己不够好,因为在他们看来伟大的成就是他们不可触及的。所有的青少年都应该有这样的梦想吗?实际上,每个人面临着各种不同的情况,这限制了他们的梦想。由此可知,划线词they指代的是前文提到的青少年。故选B。【15题详解】标题判断题。通读全文可知,文章主要讲述了独自一人环游世界的青少年经常成为头条新闻,一个处境危险的年轻
56、人Jessica Watson成为了澳大利亚年轻人的英雄,为此各方有着不同的看法。下文具体地分析了人们的不同看法。根据第二题的分析可知,第二段提到“青少年需要负责任的成年人的支持”。第三段提到“认为任何16岁的年轻人都渴望获得Jessica Watson一样出色的成就也是错误的”。最后一段中提到作者的看法“不应仅凭对年轻人的先入为主的看法来判断在世界各地旅行的青少年。青少年也不应感到压力去渴望达到非凡的个人目标。实际上,我相信单人航行的例子过分强调个人主义。十几岁的时候,我们大多数普通人都知道我们可以与他人合作来成就伟大的事情”。因此A项(对年轻冒险者的不同看法。)可以作为文章的标题。故选A。
57、第二节(共5小题;每小题2分,满分10分)阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Where do you see yourself in five years? While some of us might have answers to that, the reality is that most of us dont. That is totally OK. We may not stress too much about the future. _16_.Stop worrying about what hasnt happened yet
58、Weve all done it. Worrying about a situation that hasnt happened yet is only going to ruin all the good things that are happening now. _17_. If it is really eating you up, try thinking about what you can do right now to avoid any negative situations you might be worried about._18_Saving for a house,
59、 but your friend invites you on a last-minute group getaway? Go for it! Group holidays with all your friends dont come around often. As you get older and people start their families, they are less likely to happen. Good memories will always be precious.Surround yourself with people that make you fee
60、l good In order to fully live in the present, surround yourself with people that make you feel good. _19_. If you find yourself doubting your achievements and feeling less than someone because they have a nicer car or a better job, take a step away from them for a while until you feel better.Put you
61、rself first and stop trying to please everyone else_20_. Looking after yourself before anyone else is the most important. Work towards the goals you want to achieve, not the ones others want you to achieve. Just make sure that anything you do is done for you!A. Take things as they comeB. You are you
62、r own number oneC. Try hard to make more friendsD. You can always take care of othersE. Here are some tips about how to live in the nowF. It is so easy to get caught up in other peoples livesG. Focusing on the future too much makes the present less valuable【答案】16. E 17. G 18. A 19. F 20. B【解析】这是一篇说明
63、文。文章讲述了有些人可能知道未来的自己身处何方而有些人可能不知道,不过这是正常的。作者给出了一些关于如何活在当下的提示。【16题详解】考查段尾句。前文提到:五年后你预计自己会在哪里?尽管我们当中有些人可能对此有答案,但现实是我们中大多数人并不清楚。那并没有什么问题。我们可能不会过度关注未来。E项(这里有一些关于如何活在当下的提示。)与上文连接通顺。故选E项。【17题详解】考查段中句。前文提到:担心尚未发生的情况只会破坏现在正在发生的所有美好的事情。后文提到:如果有什么事情确实让你苦恼,请尝试考虑一下现在可以做什么以避免你可能担心的任何不利情况。G项(过度关注未来会使现在的价值变少。)与上下文连
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
