四川省威远中学2019-2020学年高一英语下学期第一次月考试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
5 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 四川省 威远 中学 2019 2020 学年 英语 下学 第一次 月考 试题 解析
- 资源描述:
-
1、四川省威远中学2019-2020学年高一英语下学期第一次月考试题(含解析)第一部分:听力(共两节,满分30分)第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面五段对话。每段对话有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. What colour does the man like?A. Brown. B. White. C. Black.2. How will the woman go to the railway station?A. By bike. B. By
2、 car. C. On foot.3. Where does the conversation take place?A. In a restaurant. B. On a farm. C. In an office.4. What does the woman ask the boy to do?A. Listen to his MP3 player. B. Do his homework C. Open the door.5. Where was the man when the earthquake happened?A. In a hospital B. In a restaurant
3、. C. In his bedroom第二节 (共15小题; 每小题1.5分, 满分22.5分)请听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题, 每小题5秒钟:听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间,每段对话或独白读两遍。听下面一段对话,回答第6-8题。6. What is the weather like now?A. Rainy. B. Cloudy. C. Windy.7. What will the weather be like?A. Cold B. Cool C. Ho
4、t8. Why will the two speakers go out to the beach?A. To enjoy the sun. B. To cool off. C. To shelter from the rain,听下面一段对话,回答第9-11题。9. Where are probably the two speakers?A. In a restaurant. B. In a school canteen. C. In a supermarket.10. What does the man think of fried noodles with shredded pork?A
5、. Expensive. B. Too fatty. C. Healthy.11. What do the two speakers finally decide to eat?A. Fried rice with tomato soup.B. Boiled dumplings stuffed with vegetables.C. Fried noodles with shredded pork.听下面一段对话,回答第12-14题。12. What is the most probable relationship between the two speakers?A. Husband and
6、 wife. B. Doctor and patient. C. Teacher and student.13. Whats wrong with the woman?A. She is getting a cold.B. She has a stomachache.C. She is suffering from sleeping problems.14. Why does the man ask for a leave?A. Because he wants to see the doctor himself.B. Because he wants to accompany the wom
7、an to see the doctor.C. Because he wants to accompany his colleague to see the doctor.听下面一段对话,回答第15-17题。15. Which of the following has the woman got?A. Her necklace. B. Her watch. C. Her ring.16. Where are the speakers going to?A. A wedding. B. A party. C. A concert.17. How much time do the speakers
8、 have?A. 25 minutes. B. 45 minutes. C. 35 minutes.听下面一段独白,回答第18-20题。18. What is the passage about?A. Several women living under the sea. B. Sea plants. C. Sea animals.19. What do the women want to find out?A. How the sea animals live.B. How the sea plants grow.C. Both A and B.20. How many days did t
9、he women live under the sea?A. Five days. B. Two weeks. C. A week.第二部分:阅读理解(共两节,满分40分)第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。AShakespeares Globe Exhibition & Tour is a unique international resource to explore Shakespeares work. Open all year round, it gives you an oppor
10、tunity to learn more about the most famous playwright, Shakespeare, and helps you seek to further the experience and international understanding of him.Group Visits to the Exhibition & TourOpening HoursTheatre Tours: Monday - Sunday 9:30 a.m.- 5:00 p.m.Exhibition: Monday - Sunday 9:00 a.m.- 5:00 p.m
11、.Groups of 15 people or more are required to pre-book their visit, and each group will have its own guide for free. To make a reservation, please fill in a Group Request Form and return it to us via email.Exhibition and Tour PricesAdult: $15.00Senior (60+): $13.50Student (with valid ID): $11.50Child
12、 (5-15): $ 8.00Complimentary: Every 16th person freeGetting hereShakespeares Globe 21 New Globe Walk, London SEl9DT, UKVisitors are advised to arrive by public transport or by taxi. There is a car park on Thames Exchange on the north side of Southwark Bridge (open 24 hours, seven days a week). Cabs
13、may be found all year round on Southwark Bridge. It may also be possible to pick one up from outside the entrance hall on New Globe Walk.Where to eatSwan at Shakespeares Globe serves modern British seasonal food for dinner, afternoon tea or drinks in our beautiful bar and restaurant set over two flo
14、ors, available for pre- and post-theatre dining.Swan RestaurantMonday- Friday: 12 noon - 2:30 p.m. & 6:00 p.m.- 10:30 p.m.Saturday: 12 noon- 3:30 p.m. & 6:00 p.m.Sunday: 12 noon- 9: 00 p.m.1. When can you pay a visit to the exhibition?A. Friday at 12:00 p.m.B. Monday at 8: 00 a.m.C. Saturday at 5: 3
15、0 p.m.D. Sunday at 7: 00 p.m.2. If a group of 20 children visit the Exhibition & Tour, what is required for them to do?A. They need to hire a guide themselves.B. They must be accompanied by an adult.C. They have to pay $160 for tickets in total.D. They need to email for a reservation in advance.3. W
16、hat can we know about Swan Restaurant?A. Afternoon tea is not served on Sunday.B. It serves traditional seasonal food for diners.C. It is closed from 3 p.m. to 5 p.m. on workdays.D. It serves three meals, drinks and afternoon tea.【答案】1. A 2. D 3. C【解析】【分析】这是一篇广告布告类阅读。文章主要介绍了莎士比亚环球展览与旅游的活动安排及旅游价格。【1题
17、详解】细节理解题。答案定位在Group Visits to the Exhibition & Tour部分Exhibition: Monday - Sunday 9:00 a.m.- 5:00 p.m.可知展览时间是:星期一到星期日,上午九点到下午五点。星期五中午十二点在这个区间范围内,故选A。【2题详解】细节理解题。根据Groups of 15 people or more are required to pre-book their visit, and each group will have its own guide for free.(15人或以上的团体需要提前预订他们的行程,每个
18、团体将有自己的免费导游。)可知如果一个20个孩子的小组参观展览和旅游,他们需要提前发邮件预订,故选D。【3题详解】细节理解题。答案定位在Swan Restaurant部分Monday- Friday: 12 noon - 2:30 p.m. & 6:00 p.m.- 10:30 p.m.可知Swan饭店,工作日下午3点至5点休息,故选C。【点睛】细节理解题的解题思路:细节理解题就是我们常见的wh-题,它们大多是根据文章中的具体信息如事实、例证、原因、过程、论述等进行提问的。抓住文段中的事实和细节是做好该题型的关键,也是做好其它类型问题的基础。该题型几乎都可以在文章中直接找到与答案有关的信息,或
19、是其变体。在一篇短文里大部分篇幅都属于这类围绕主体展开的细节,做这类题一般采用寻读法,即先读题,然后带着问题快速阅读短文,找出与问题和选项有关的词语或句子,再对相关部分进行分析对比,找出答案。例如小题1,答案定位在Group Visits to the Exhibition & Tour部分Exhibition: Monday - Sunday 9:00 a.m.- 5:00 p.m.可知展览时间是:星期一到星期日,上午九点到下午五点。星期五中午十二点在这个区间范围内,故选A。BIve loved my mothers desk since I was just tall enough to
20、see above the top of it as mother sat doing letters. Standing by her chair, looking at the ink bottle, pens, and white paper, I decided that the act of writing must be the more wonderful thing in the world.Years later, during her final illness, mother kept different things for my sister and brother.
21、 “But the desk,” shed said again, “its for Elizabeth.”I never saw her angry, never saw her cry. I knew she loved me; she showed it in action. But as a young girl, I wanted heart-to-heart talks between mother and daughter.They never happened. And a gulf opened between us. I was “too emotional(易动感情的)”
22、. But she lived “on the surface”.As years passed I had my own family. I loved my mother and thanked her for our happy family. I wrote to her in careful words and asked her to let me know in any way she chose that she did forgive me.I posted the letter and waited for her answer. None came.My hope tur
23、ned to disappointment, then little interest and, finally, peace it seemed that nothing happened. I couldnt be sure that the letter had even got to mother. I only knew that I had written it, and I could stop trying to make her into someone she was not.Now the present of her desk told, as shed never b
24、een able to, that she was pleased that writing was my chosen work. I cleaned the desk carefully and found some papers inside a photo of my father and a one-page letter, folded and refolded many times.Give me an answer, my letter asks, in any way you choose. Mother, you always chose the act that spea
25、ks louder than words.4. The passage shows that _.A. mother was cold on the surface but kind in her heart to her daughterB. mother was too serious about everything her daughter had doneC. mother cared much about her daughter in wordsD. mother wrote to her daughter in careful words5. The word “gulf” i
26、n the passage means _.A. deep understanding between the old and the youngB. different ideas between the mother and the daughterC. free talks between mother and daughterD. part of the sea going far in land6. What did mother do with her daughters letter asking forgiveness?A. She had never received the
27、 letter.B. For years, she often talked about the letter.C. She didnt forgive her daughter at all in all her life.D. She read the letter again and again till she died.7. Whats the best title of the passage?A. My letter to MotherB. Mother and ChildrenC. My mothers DeskD. Talks between Mother and Me【答案
28、】4. A 5. B 6. D 7. C【解析】本文是记叙文。文章以“母亲的写字台”为线索回忆母亲生前的点点滴滴。托物思人,以表达自己对母亲的怀念之情。【4题详解】推理判断题。由第三段中I knew she loved me; she showed it in action. But as a young girl, I wanted heart-to-heart talks between mother and daughter.以及文章最后一句Mother, you always chose the act that speaks louder than words.可知,作者的母亲表面上
29、很冷漠,但心里充满了对作者的爱,故选A。【5题详解】词义猜测题。根据后文I was “too emotional”. But she lived “on the surface”. 可知,此词是指两人之间不同的看法和观点,故选B。【6题详解】细节理解题。根据a photo of my father and a one-page letter, folded and refolded many times. 可知,作者妈妈去世前一直在反复读女儿的请求原谅的信件,所以信件被折了又折。故选D。【7题详解】主旨大意题。根据文章的开头Ive loved my mothers desk以及后面的Now t
30、he present of her desk told, as shed never been able to可知,作者是托物思人,以表达自己对母亲的怀念之情,所以最佳标题应是C。CThe day was September 5, 2015, when for the first time I left my country Bangladesh for China to get Master of Environmental Engineering at Chongqing University, thanks to the Chinese Government Scholarship (C
31、SC). I always wanted to know and learn new language, culture and tradition.At the beginning, because of the language prevention, going to canteen or restaurant or visiting places or buying things were a challenge. Later, when I began learning Chinese, considered one of the most difficult languages i
32、n the world, life became much smoother. In addition, I took part in after-school activities organized by the university or by Chinese friends. In the past four years I have visited many places in China such as Yichang, Beijing, Kunming and Sichuan province. I enjoy Chongqings delicious hotpot, tofu,
33、 traditional Chinese tea. China covers a large region and has many ethnicities (少数民族), so theres a variety of Chinese food. China is a country with a time-honored civilization and a land of ceremony. Whenever guests visit, it is necessary to serve tea to them. Before serving tea, you may ask them fo
34、r their preferences as to what kind of tea they prefer and serve them the tea in the right teacups.China is one of the few countries in the world which depend on coal as the main energy source. At present, coal accounts for about 70 percent of the energy structure in China, which produces serious en
35、vironmental pollution and ecological (生态的) damage. After years of efforts, China has made achievements. Related technologies have been used in large companies in China.Im lucky to here working as a doctoral researcher at the department of environmental science and engineering. I should have the oppo
36、rtunity to develop the knowledge and skills that I need to build a bright future planet. By gathering scientific knowledge in this field, I have plans to create new opportunities for policymakers of my country Bangladesh. I value the chance to serve my beloved homeland!8. The best title of the passa
37、ge should be _.A. the Chinese government helps less developed countries a lotB. Chinese, the most difficult language in the worldC. from Bangladesh to Chongqing, learning from ChinaD Sichuan as well as Chongqing is home to delicious food9. We can know from the second paragraph that _.A. buying thing
38、s is a challenge in ChinaB. the writer probably wrote this article in 2019C. serving tea is necessary as tea is a healthy drinkD. the writer joined in after-school activities to meet new friends10. About the author (作者), we can know that _.A. she majored in Chinese as a new language in Chongqing Uni
39、versityB. she considered Chinese as one of the most difficult languages in the worldC. she would work as a doctor to help the patients after she returned to her countryD. she loved her country, Bangladesh11. In the writers eyes, _.A. China, like many countries, uses coal as the main energy sourceB.
40、China is a country with much beautiful scenery and tasty foodC. environmental pollution will be a serious problem in ChinaD. China acts as the top country in the field of environmental science and engineering【答案】8. C 9. B 10. D 11. B【解析】这是一篇记叙文。本文主要讲述了作者从孟加拉国来到中国重庆的求学之路,他希望能更多的了解中国的文化和习俗等。【8题详解】主旨大意
41、题。根据文章的主要内容,尤其第一段The day was September 5, 2015, when for the first time I left my country Bangladesh for China to get Master of Environmental Engineering at Chongqing University, thanks to the Chinese Government Scholarship (CSC). I always wanted to know and learn new language, culture and tradition
42、. (那一天是2015年9月5日,我第一次离开祖国孟加拉国,来到重庆大学攻读环境工程硕士学位,这要归功于中国政府奖学金,我一直想了解和学习新的语言、文化和传统)可知,本文章主要讲述了作者从孟加拉国来到中国重庆的求学之路,他希望能更多的了解中国的文化和习俗等。C. from Bangladesh to Chongqing, learning from China(从孟加拉来到重庆,了解中国)可以作为本文标题,故选C项。【9题详解】推理判断题。根据文章第一、二段的The day was September 5, 2015, when for the first time I left my cou
43、ntry Bangladesh for China to get Master of Environmental Engineering at Chongqing University(那一天是2015年9月5日,我第一次离开祖国孟加拉国,来到重庆大学攻读环境工程硕士学位),In the past four years I have visited many places in China such as Yichang, Beijing, Kunming and Sichuan province. (在过去的四年里,我参观了中国的许多地方,如宜昌、北京、昆明和四川省)可推测,这篇文章有可能是
44、作者在2019年写的。B. the writer probably wrote this article in 2019(作者可能在2019年写的这篇文章)符合以上推测,故选B项。【10题详解】推理判断题。根据文章最后一段的By gathering scientific knowledge in this field, I have plans to create new opportunities for policymakers of my country Bangladesh. I value the chance to serve my beloved homeland!(通过学习以及
45、累计这一领域的科学知识,我计划为国孟加拉国的决策者创造新的机会,我珍视为我亲爱的祖国服务的机会!)可推测,作者非常热爱自己的祖国。D. she loved her country, Bangladesh(她爱自己的祖国孟加拉)符合以上推测,故选D项。【11题详解】细节理解题。根据文章第二段的China covers a large region and has many ethnicities, so theres a variety of Chinese food. China is a country with a time-honored civilization and a land
46、of ceremony. (中国幅员辽阔,民族众多,中国的食物种类繁多,是一个文明古国,礼仪之邦,而且风景优美)可知,作者认为中国是一个有着美丽风景和美食的国家。B. China is a country with much beautiful scenery and tasty food(中国是一个有着美丽风景和美食的国家)符合以上说法,故选B项。DIn Africa, Christmas Day begins with groups of carolers (欢唱颂歌的人) walking to and from through the village, along the roadway
47、, by the houses of the missionaries (传教士), singing the lovely carols known to the world around. Often people may be awakened by a group of carolers beginning to gather at the house of worship(敬神活动). They return home to make final preparations as to the clothes one must wear and also as to their offe
48、ring for the Christmas service.The most important part of their Christmas worship service is the love offering. This is the gift in honor of Jesus. At about 8 or 9 oclock everyone goes to the celebration of the birthday of Jesus. Everyone who attends the service goes forward to lay down their gift u
49、pon the raised platform near the Communion table. No one will attend the service without giving a gift.Christmas in South Africa is a summer holiday. There is no snow, but it has many flowers, many beautiful varieties of wild flowers being in their full pride.In Ghana, most churches show the coming
50、of Christmas by decorating the church and homes beginning with the first week in Advent, four weeks before Christmas. This season happens to be the time of cocoa harvest, so it is a time of wealth. Everyone returns home from wherever they might be such as farms or mines.In Africa, it is the traditio
51、nal dinner of turkey, roast beef, mince pies, or suckling pig, yellow rice with raisins, vegetables, and plum pudding, crackers. In the afternoon, families go out into the country and usually there are games or bathing in the warm sunshine, and then home in the cool of the evening. Boxing Day is als
52、o a proclaimed (正式宣布的) public holiday usually spent in the open air. It falls on December 26 and is a day of real relaxation.12. The purpose of this text is to _.A. persuade us to have a holiday in AfricaB. describe some important holidays in AfricaC. tell us how people celebrate Christmas in Africa
53、D. introduce to us when Christmas came into being13. What is the most important part of Christmas worship service?A. One must sing a carol on the platform.B. One must appear in fantastic clothes.C. Food is shared among carolers.D. Everyone carries a gift to the scene.14. If you visit South Africa on
54、 Christmas Day, youll find _.A. the church and homes are being decoratedB. there are flowers all over the countryC. everyone returns home to harvest cocoaD. it is snowing heavily everywhere15. The correct time order of the following festivals should be _.A. Christmas Boxing DayAdventB. Boxing Day Ch
55、ristmasAdventC. Christmas AdventBoxing DayD. AdventChristmasBoxing Day【答案】12. C 13. D 14. B 15. D【解析】这是一篇说明文。文章主要讲了非洲,在圣诞节这一天,人们有很多的活动,其中最重要的活动是呈献礼物。【12题详解】推理判断题。根据文章第一段In Africa, Christmas Day begins with groups of carolers (欢唱颂歌的人) walking to and from through the village, along the roadway, by the
56、 houses of the missionaries (传教士), singing the lovely carols known to the world around. (在非洲,圣诞节开始,一群欢唱颂歌的人在村里走来走去,沿巷道,在牧师的房子旁边,唱着世界闻名的优美的圣诞颂歌)最后一段In Africa, it is the traditional dinner of turkey, roast beef, mince pies, or suckling pig, yellow rice with raisins, vegetables, and plum pudding, crack
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
