四川省宜宾市2020-2021学年高二下学期调研考试英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
9 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 四川省宜宾市2020-2021学年高二下学期调研考试英语试题 WORD版含解析 四川省 宜宾市 2020 2021 学年 下学 调研 考试 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、宜宾市普通高中2019级调研考试英语第一部分 听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。请听下面5段对话,选出最佳选项。1. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What does the man prefer?A. Fruit.B. Cheese.C. Something cold.
2、【答案】C【解析】【原文】W: Could we get something for after dinner? Fruit? Cheese?M: No, I dont want any of those. Id prefer something cold.2. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】How many foreign languages can the woman speak?A. Three.B. Four.C. Five.【答案】A【解析】【原文】M: Lily, do you speak any foreign languages?W: Yes. I learned Ita
3、lian from my grandmother, Spanish from my grandfather, and Chinese at college. And now Im planning to learn French.3. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】How does the man probably feel now?A. Sad.B. Pleased.C. Nervous.【答案】A【解析】【原文】W: Im terribly sorry, Adam, but Ive lost your radio.M: What? I just cannot believe it.
4、Thats a gift from my grandfather. It meant a lot to me.4. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】Why is the woman going to California?A. To see her parents.B. To visit friends.C. To do sightseeing.【答案】C【解析】【原文】M: Anna, I heard youre going to California next week. Are you visiting friends there?W: No. My parents and I tr
5、avel to a new state every year. We love seeing around the country.5. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】Where will the speakers go first?A. A library.B. A bookstore.C. A cafe.【答案】B【解析】【原文】W: Lets start our tour here on Pear Street where the star is. This star marks Harbor Bookstore. Its directly across the street fr
6、om City Library.M:The next building on the left is Pear Caf, isnt it?第二节 (共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。 听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】6. What did the man do this morning?A. He watched a movie.B.
7、He did his schoolwork.C. He read a book.7. What will the woman do next?A. Offer information.B. Give a lecture.C. Ask for help.【答案】6. B 7. A【解析】【原文】W: Adam, did you watch the movie I told you this morning?M: I planned to, but I had to finish my book report for Professor Wangs class. W: So what are yo
8、u doing now?M: Im doing some research on the Internet. It is easy for me to spend a lot of time searching on the web and still not find what I am looking for.W: You need to remember some rules.M: Tell me about the rules, please. W: OK.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】8. What does the man like doin
9、g best in his free time?A. Writing stories.B. Traveling around.C. Collecting stamps.9. Who is the man probably talking to?A. His classmate.B. His mother.C. His teacher.【答案】8. C 9. A【解析】【原文】W: Look at the stamps. You must like collecting stamps in your spare time.M: Youre right. Ive collected hundred
10、s of stamps. My mother often goes abroad and helps me to collect stamps. I like exchanging stamps with people from foreign countries. W: Why? M: I like listening to the stories behind the stamps. Each stamp has a story to tell of different land and people.W: You must have made a lot of foreign frien
11、ds.M: Yes. Oh, the class begins. Ill tell you more about my stamps after class.W: OK.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】10. When did the tennis club meet last year?A. On Mondays.B. On Tuesdays.C. On Wednesdays.11. What sport does the man prefer?A. Basketball.B. Football.C. Tennis.12. What club will
12、the speakers join together?A. The film club.B. The singing club.C. The guitar club.【答案】10. B 11. C 12. A【解析】【原文】W: Is the tennis club running on Tuesday as it was last year?M: No. Thats on Wednesdays this year. On Tuesdays its football. W: Will you go?M: To football? No, I prefer going to tennis. Bu
13、t Ive just read my college timetable; I have basketball classes all afternoon on Wednesdays. W: Then maybe I wont go to that! Is there anything on Thursdays?M: Mr. Brown is running his usual film club again, just like last year. I enjoyed that. W: Im hoping to do that this year too. And on Fridays,
14、the local singing group will be upstairs and the guitar group is downstairs. I tried the singing group two years ago, but the songs were quite boring.M: Well, I guess Ill see you on Thursday evenings then!W: Yes!听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】13. Whats the relationship between the two speakers?A
15、. Husband and wife.B. Father and daughter.C. Brother and sister.14. Why does the woman suggest buying a skirt for her mother?A. Because itll make her mother look younger.B. Because its the most expensive present.C. Because its easy to buy a skirt there.15. Where will they have their dinner?A. In a r
16、estaurant.B. At home.C. In a supermarket.16. What will they probably do this afternoon?A. Do shopping.B. Learn to cook.C. Invite friends.【答案】13. B 14. A 15. B 16. A【解析】【原文】M: Mary, tomorrow is your mums 50th birthday, you know?W: Of course I do. How shall we celebrate it?M: First of all, a birthday
17、present. What about buying her a beautiful skirt?W: Thats a good idea. Itll make her look younger. And a big birthday cake, too, with 50 candles.M: Thats right. Shall we have a special dinner?W: How about a Chinese dinner?M: Fine. Where shall we have it?W: We can have it at home and learn to cook a
18、few dishes from a Chinese friend. Im sure Mum will like them.M: All right. Are you going to do the shopping as well?W: Why dont we go together, Dad?M: OK. When?W: How about this afternoon?听下面一段独白,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】17. What is the speaker talking about?A. Her career as a writer.B. Her job as a
19、 reporter.C. Her job as a lawyer.18. When did the speaker begin to write her first novel?A In 2000.B. In 1996.C. In 1987.19. What did the speaker study in the university?A. Writing skills.B. Publishing.C. Law.20. Which novel won a prize?A. Sunset.B. The Ballet Dancer.C. The List.【答案】17. A 18. C 19.
20、C 20. B【解析】【原文】Im here today to tell you about my career as a writer. I wrote my first novel in 1987. I called it Sunset. However, it didnt come out until 1996, four years after my first published novel. After school, I went to university where I studied law. However, I never practiced law. I was lu
21、cky enough to get a holiday job on a local newspaper as a reporter, and I stayed there. This, of course, gave me lots of opportunities to improve my writing skills. I had my first novel published during that period. It was called Tango. It wasnt a great success, but it gave me useful contacts in the
22、 publishing world. My second novel, The Ballet Dancer, was much more successful. It even won a prize for new novelists. Since then, Ive written three more novels and have also had a couple of collections of short stories published. At present, Im experimenting with writing a play The List. I feel Im
23、 learning a great deal from this work 第二部分 阅读理解(共两节,满分40分)第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。AThe 2021 Weibo Movie Nightan award ceremony jointly organized by Sina Weibo and China Movie Channelwas held on June 12, gathering around 100 filmmakers and A-list stars. Fo
24、llowing are some upcoming films. Bipolar Cast: Dou Jingtong, Tian Zhuangzhuang and Wang ZhiwenDirector: Li MengqiaoAudience will follow a young womans unusual trip across China who wishes to send a stolen lobster (龙虾) back to the sea. Li said that its a sort of experiment, examining the line between
25、 dreams and reality. And this is singer-actress Dou Jingtongs first leading role.On Your MarkCast: Wang Yanhui and Zhang YouhaoDirector: Chiu Keng Gua (Malaysia)Inspired from a true story, On Your Mark is about a taxi driver and his son, a marathon enthusiast whos struggling with a visually-impaired
26、 disease. In order to help his son to realize his dream, the father joins a marathon training group to serve as his sons personal “competition assistant”. This film is expected to tug the heartstrings of moviegoers near Fathers Day.The Battle at Lake ChangjinCast: Wu Jing, Hu Jun, Li Chen and Zhang
27、HanyuDirector: Chen Kaige, Tsui Hark and Dante LamThe film centers on how the Chinese Peoples Volunteers fearlessly fought against foreign invaders during an extremely cold winter. The battle destroyed around 13,000 enemies of US troops, becoming a turning point to lay the foundation for the final v
28、ictory.Chinese DoctorsCast: Zhang Hanyu, Yuan Quan, Zhu Yawen and Li ChenDirector: Liu WeiqiangAdapted from true stories, it is about Chinese medical staffs battle to rescue lives during the COVID-19 outbreak last year in Wuhan Jinyintan Hospital.21. Who plays the leading role in Bipolar?A. Dou Jing
29、tong.B. Yuan Quan.C. Li Mengqiao.D. Zhang Hanyu.22. Which film focuses on the war between China and the U.S.? A. Bipolar.B. On Your Mark.C. Chinese Doctors.D. The Battle at Lake Changjin.23. What do On Your Mark and Chinese Doctors have in common?A. They both star Zhang Hanyu.B. They are based on tr
30、ue stories.C. They reflect the efforts to rescue lives.D. They are directed by Chinese directors.【答案】21. A 22. D 23. B【解析】【分析】这是一篇应用文。文章介绍了2021年即将上映的四部电影。【21题详解】细节理解题。根据Bipolar中最后一句“And this is singer-actress Dou Jingtongs first leading role.(这是歌手兼演员窦靖童的第一个主演角色。)”可知,电影Bipolar的主演是窦靖童。故选A。【22题详解】细节理解题
31、。根据The Battle at Lake Changjin中“The film centers on how the Chinese Peoples Volunteers fearlessly fought against foreign invaders during an extremely cold winter. The battle destroyed around 13,000 enemies of US troops, becoming a turning point to lay the foundation for the final victory.(这部电影主要讲述了中
32、国人民志愿军在一个极其寒冷的冬天无畏地抗击外国侵略者的故事。此次战役歼灭了约1.3万名美军敌人,为最终胜利奠定了基础。)”可知,电影长津湖聚焦于中美战争。故选D。【23题详解】细节理解题。根据On Your Mark中第一句“Inspired from a true story, On Your Mark is about a taxi driver and his son, a marathon enthusiast whos struggling with a visually-impaired disease.(灵感来自一个真实的故事,On Your Mark 讲述的是一个出租车司机和他
33、的儿子的故事,他的儿子是一个马拉松爱好者,正在与视力受损疾病作斗争。)”和Chinese Doctors中“Adapted from true stories, it is about Chinese medical staffs battle to rescue lives during the COVID-19 outbreak last year in Wuhan Jinyintan Hospital.(该片改编自真实故事,讲述了去年新冠肺炎疫情期间,中国医护人员在武汉金银潭医院奋力抢救生命的故事。)”可知,电影 On Your Mark 和中国医生都是根据真实故事改变的。故选B。BSa
34、roo Brierley, a 4-year-old boy, lived in rural India. One day, he played with his brother along the rail line and fell asleep. When he woke up, he found himself alone. So he got on the train in front of him to search for his brother. That train took him a thousand miles across the country to a total
35、ly strange city. He lived on the streets, and then in an orphanage (孤儿院), where he was adopted by an Australian family and taken to Tasmania. Brierley is a famous writer now, and in his new book, A Long Way Home, he wrote he couldnt help but wonder about his hometown back in India. He remembered lan
36、dmarks, but since he didnt know his towns name, finding a small neighborhood in a vast country seemed impossible. Then he found a digital mapping program. He spent years searching for his hometown in the programs satellite pictures. In 2011, he came across something familiar. He studied it and reali
37、zed he was looking at a towns central business district from a birds-eye view. He thought, “On the right-hand side you should see the three-platform train station”and there it was. “And on the left-hand side you should see a big fountain”and there it was. Everything matched! Standing in front of the
38、 house where he grew up as a child, he saw a lady standing at the entrance. It took him a few seconds but he finally remembered what she used to look like. In an interview Brierley says, “My mother came forth and walked forward, and I walked forward, my eyes filled with tears and my brain blank. I j
39、ust didnt know what to say, because I never thought seeing my mother would ever come true. And here I am, standing in front of her.”24. Why did Brierley get on the train when he was a little boy?A. To go back to his home.B. To look for his brother.C. To travel to Tasmania.D. To follow a stranger.25.
40、 What made it difficult for Brierley to find his hometown?A. The vast area of India.B. The fact that he was nobody then.C. His not remembering the towns name.D. The distance between Australia and his hometown.26. How did Brierley find his hometown?A. By studying digital maps.B. By analyzing old pict
41、ures.C. By travelling all around India.D. By spreading his story via his book.27. Whats the best title of the passage?A. Love for MotherB. Union with BrotherC. Memory of HometownD. Long Way back Home【答案】24. B 25. C 26. A 27. D【解析】【分析】这是一篇记叙文。文章主要介绍了Saroo Brierley小时候因为意外导致自己流落他乡,后来终于通过数字地图找回了自己的家。【24
42、题详解】细节理解题。根据第一段中“When he woke up, he found himself alone. So he got on the train in front of him to search for his brother. (当他醒来时,发现只有他一个人。于是他上了他前面的火车去寻找他的兄弟)”可知,Brierley小的时候上火车是去找他的兄弟。故选B项。【25题详解】细节理解题。根据第三段中“ He remembered landmarks, but since he didnt know his towns name, finding a small neighbo
43、rhood in a vast country seemed impossible. (他记得一些地标,但由于他不知道自己所在城镇的名字,在一个辽阔的国家里找到一个小社区似乎是不可能的)”可知,Brierley不记得那个城镇的名字,这让他难以找到自己的家乡。故选C项。【26题详解】细节理解题。根据第四段中“Then he found a digital mapping program. He spent years searching for his hometown in the programs satellite pictures. In 2011, he came across som
44、ething familiar. He studied it and realized he was looking at a towns central business district from a birds-eye view. (然后他找到了一个数字地图程序。他花了数年时间在该节目的卫星图片中寻找自己的家乡。2011年,他遇到了一些熟悉的事情。他研究了一下,意识到自己正从鸟瞰的角度看一个城镇的中央商务区)”可知,Brierley是通过研究数字地图找到他的家乡的。故选A项。【27题详解】主旨大意题。根据文章第一、二段讲述了Saroo Brierley为什么上了火车以及他在异国他乡的遭遇
45、;第三段中“Brierley is a famous writer now, and in his new book, A Long Way Home, he wrote he couldnt help but wonder about his hometown back in India. (现在是一位著名的作家,在他的新书回家的漫漫长路中,他写道,他禁不住对他的家乡印度感到好奇)”可知第三段讲述了Saroo Brierley有了寻找家乡的意愿;第四段讲述了Saroo Brierley利用数字地图找到了他的家乡;第五、六段讲述了Brierley回到家门口并看见了自己的母亲。由此可知,本文主要
46、介绍了Saroo Brierley是如何找回自己的家的,因此本文的最佳标题选项D“回家的漫漫长路”符合题意。故选D项。CHumans are the only creature that gets around by standing up and putting one foot in front of the other. Our ability to walk upright has allowed humankind to travel great distances and survive changing climates, environments and landscapes.
47、Countless scientific studies have found that walking is really good for us and this simple act can provide a number of health implications, which help people live longer. In fact, a walking routine, if done properly, might be the only exercise people need.How much walking should one aim for? Youve l
48、ikely heard we need 10,000 steps a day. Thats about 5 miles. But contrary to popular belief, this recommendation doesnt come from science. Instead, it is from a 1960s advertising campaign to promote a pedometer (计步器) in Japan. Perhaps because its a round number and easy to remember, it stuck.Since t
49、he 1960s, researchers have studied the 10,000-steps-a-day standard and have turned up mixed results. Although 10,000 steps is certainly a healthy and worthwhile goal, its not fit for all.For instance, a recent Harvard University study involving more than 16,000 senior women found that those who got
50、at least 4,400 steps a day greatly reduced their risk of dying early when compared with less active women. The study also noted that these benefits continued up to 7,500 steps. This 7,500 mark isnt surprising: Its similar to common public health recommendations, such as the Centers for Disease Contr
51、ol and Preventions recommendation of 150 minutes of moderate (适度的) physical activity a week for adults.28. What does the underlined word “implications” in Paragraph 2 refer to?A. BenefitsB. Problems.C. Habits.D. Manners.29. Where does the 10,000-steps-a-day standard come from?A. A Harvard University
52、 study.B. Science research on health.C. A pedometer advertisement.D. Public health recommendation.30. What can we know from the last paragraph?A. 7,500-steps-a-day standard is the best choice for all.B. More than 16,000 old people were involved in the study.C. Those who walk at least 4,400 steps a d
53、ay wont die early.D. 150-minute moderate exercise a week for adults is advised.31. What does the author mainly want to tell readers?A. The more you walk a day, the healthier you will be.B. We can benefit from continuous and proper walking.C. Walking upright helps humankind to explore the world.D. Ad
54、vertisements can always tell us some scientific suggestions .【答案】28. A 29. C 30. D 31. B【解析】【分析】这是一篇说明文。研究发现,步行真的对我们有好处。我们可以从持续和适当的步行中受益。【28题详解】词句猜测题。根据第二段中“Countless scientific studies have found that walking is really good for us and this simple act can provide a number of health implications, whi
55、ch help people live longer. (无数的科学研究已经发现,走路真的对我们有好处,这个简单的行为可以提供许多健康方面的implications,帮助人们活得更久)”由讲述走路“帮助人们活得更久”可知走路对健康是有好处的,划线词implications意为“好处”。故选A项。【29题详解】细节理解题。根据第三段中“Instead, it is from a 1960s advertising campaign to promote a pedometer (计步器) in Japan. Perhaps because its a round number and easy
56、to remember, it stuck. (相反,它来自于20世纪60年代在日本推广一种计步器的广告活动。也许是因为它是一个整数,而且容易记住,所以它就固定下来了)”可知,每天一万步的标准来自一个计步器广告。故选C项。【30题详解】细节理解题。根据最后一段中“This 7,500 mark isnt surprising: Its similar to common public health recommendations, such as the Centers for Disease Control and Preventions recommendation of 150 minu
57、tes of moderate (适度的) physical activity a week for adults.( 7500分钟的运动量并不奇怪:这与常见的公共健康建议类似,比如美国疾病控制与预防中心建议成年人每周适度锻炼150分钟)”可知,建议成年人每周进行150分钟的适度锻炼。故选D项。【31题详解】推理判断题。根据第二段中“In fact, a walking routine, if done properly, might be the only exercise people need. (事实上,如果正确的话,步行可能是人们唯一需要的锻炼方式)”和最后一段中“For insta
58、nce, a recent Harvard University study involving more than 16,000 senior women found that those who got at least 4,400 steps a day greatly reduced their risk of dying early when compared with less active women. The study also noted that these benefits continued up to 7,500 steps. (例如,哈佛大学最近对16000多名老
59、年女性进行的一项研究发现,与不怎么运动的女性相比,每天至少走4400步的女性大大降低了早死的风险。研究还指出,这些好处会持续到7500步)”可知,作者主要想告诉读者我们可以从持续和适当的步行中受益。故选B项。DAs is commonly known, Antarctica is an icy continent with extreme environment. However, a new study provides evidence that the area had a rainforest in the past.The researchers collected a piece
60、of Earth sediment from under the seafloor off the coast of Antarctica. In the sediment, they discovered forest material that was estimated to be about 90 million years old. At that period, dinosaurs were the ruler animals of the land.Johann Klages, a German geologist, was the lead writer of a study
61、on the findings, published in the journal Nature. He said the sediment was collected from a depth of about 30 meters below the ocean floor. Klages said an examination showed that the material didnt form in the ocean.The researchers estimate that the area about 900 kilometers from the South Pole had
62、average yearly temperatures of about 12C to 13C. The soil included fine dirt particles and hard clay, as well as substances linked to at least 65 different kinds of plants, the study found. Although no animal remains were found, Klages said there were likely dinosaurs, flying reptiles and many insec
63、ts in the environment.The research represents new evidence of the major climate changes Earth experienced in the past and is currently undergoing today. The soil in the sediment dates back to the planets warmest period of the past 140 million years, with sea level about 170 meters higher than today.
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-396049.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
