四川省泸州市2021届高三下学期第三次教学质量诊断性考试英语试卷(含听力) WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
4 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 四川省泸州市2021届高三下学期第三次教学质量诊断性考试英语试卷含听力 WORD版含解析 四川省 泸州市 2021 届高三 下学 第三次 教学质量 诊断 考试 英语 试卷 听力 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、泸州市高2018级第三次教学质量诊断性考试英语本试卷分为试题卷和答题卡两部分,其中试题卷由第I卷(选择题)和第II卷 非选择题) 组成,满分150分,考试时间120分钟。注意事项:1.答题前,考生务必在答题卡上将自己的学校、班级、姓名用0.5毫米黑色签字笔填写清 楚,同时用2B铅笔将考号准确填涂在“考号”栏目内。 2.选择题使用2B铅笔填涂在答题卡对应题目标号的位置上,如需改动,用橡皮擦擦干净 后再选涂其它答案;非选择题用0.5毫米黑色签字笔书写在答题卡的对应框内,超出答题区域 书写的答案无效;在草稿纸、试题卷上答题无效。3 .考试结束后将答题卡收回。第I卷 (选择题,共100分)第一部分听力
2、(共两节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试题上的答案转 涂到答题卡上。第一节供5小题;每小题1.5分,满分75分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳 选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅 读一遍。1. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What should they do first according to the woman?A. Paint the walls.B. Remove a tree.C. Get a new window.【答案】C【解析
3、】【原文】M: We really need to do up the home before we sell it. The walls need a fresh coat of paint and we need to cut down that tree.W: Yes, but first we need to replace that broken window.2. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What did the woman intend to buy?A. Some shoes.B. A coat.C. A bag.【答案】A【解析】【原文】W: Oh wow! Lo
4、ok at these things. I love this coat and look at those bags. I could spend all day in this shop.M: Lets focus on the purpose of your visit. Are these the shoes you said you wanted?3. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What are the speakers mainly talking about?A. Choosing a new suit.B. Learning to send an email.C. P
5、reparing for an interview.【答案】C【解析】【原文】M: Any tips for going for a job interview? I bought this new suit, so I look the part.W: If they invite you to ask anything in the end, make sure you do. Ill send you a list by email.4. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】Why are there so many people in the shop?A. There is a sa
6、le.B. They need furniture.C. They are hiding from the rain.【答案】C【解析】【原文】W: Oh, look at all these people escaping the weather.M: Yes, I bet they dont get this many people in the furniture shop even on a sale day.W: Look how wet it is out there now. I hope it stops soon.5. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】Where are
7、the speakers?A. In an apartment.B. In a classroom.C. In a factory.【答案】A【解析】【原文】W: Keep the lights off when you leave. Saving energy protects the environment.M: I doubt if our tiny apartment can make any difference. We would use less power in 100 years than a factory does in one hour.W: But any effor
8、t inakes a difference.第二节(共15小题;每小题L 5分,满分225分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选 项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后, 各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】6. Why does the woman want a summary of the report?A. She didnt receive it.B. She was too busy to read it.C.
9、She wants to use it for a meeting.7. Whats the benefit of using less paper according to the man?A. Saving money.B. Protecting the work environment.C. Making the office more organized.【答案】6. B 7. A【解析】【原文】M: Did you get the report I sent earlier?W: I did, but Im afraid Ive beenin meetings all moming.
10、 Maybe you could give me a quick summary, and Ill be sure to look at it more closely once I have the chance.M: Of course. Well, this past month the office spent quite a bit on paper supplies. Ive found sone areas where we can save money by doing things electronically instead of using paper.W: Thats
11、great. Going paperless would also be more eco-friendly and make everything easier to find. I look forward to looking through all your suggestions.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】8. What are the speakers doing?A. Playing the guitar.B. Listening to music.C. Playing cards.9. What is the probable rel
12、ationship between the speakers?A. Friends.B. Sister and brother.C. Mother and son.10. What are films like these days according to the man?A. Uncreative.B. Strange.C. Attractive.【答案】8. B 9. B 10. A【解析】【原文】W: This is good. who is it?M: Im not sure. It was playing when I came into the room.W: I like th
13、e guitar. You dont hear that sound very rmuch anymore. It reminds me of that famous film.M: I know the one you mean in which a strange man rides into town and starts playing cards with the bad guys.W: Thats the one. Mom and Dad took us to see it, didnt they?M: Yes. They thought theyd made a big mist
14、ake, letting children see all that shooting and killing.W: That sort of thing is in every film these days. Its become boring.M: Films are all the same. They are running out of ideas.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】11. On which day will Carol bring the heater?A. Tuesday.B. Wednesday.C. Thursday.12
15、. What is the man likely to do better in?A. Speaking.B. Writing.C. Reading.13. What does the woman expect the man to do?A. Read more books.B. Have a right hobby.C. Come home earlier.【答案】11. C 12. A 13. B【解析】【原文】M: Is Carol still coming by today to drop off that heater? Youll have to meet her, if so.
16、 I have to attend my English course on Wednesday nights.W: No. She called yesterday to say that she is too busy today. She rescheduled to bring it tomorrow instead. How are you doing in the class anyway?M: I am not sure. I find the written tests very easy, but I could do better on the speaking parts
17、. My teacher is strict, but fair. I think I am somewhere in the middle, but I do enjoy it.W: As long as you enjoy it. It gets you away from the television for a while, anyway.M: Well, I dont have the patience to come home and sew like you do. At best I can read a book for an hour, but then I get so
18、tired.W: We just need to find you the right hobby. Once you find it, youll look forward to every minute you spend doing it.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】14. How much is the woman planning to make in her first year?A. $20,000.B. $50,000.C. $100,000.15. What is the woman planning to sell?A. Food
19、for animals.B. Clothes for animals.C. Toys for dogs.16. What does the man do to help the woman?A. Give his honest opinion.B. Contact a friend for advice.C. Offer to make a video for her.【答案】14. A 15. B 16. B【解析】【原文】W: Im looking to increase the social media influence of my brand. Do you know anyone
20、that can help?M: I have a few friends who make videos online. They have around 100,000 views on average per day.W: Wow, thats a lot! Do you think they would give me some tips?M: Sure, if you buy them a coffee or lunch. Ha-ha.W: I can do that. Im aiming to make $20,000 by year one and $50,000 by year
21、 two.M: So what is the brand you are trying to promote?W: Ive started my own business selling produets for pets. M: Like dog toys?W: No, more clothing. Rain jackets, hats, funny costumes .M: That sounds like something that should be easy to market.W: Thats what I thought, but its harder than it look
22、s.M: OK, let me message my friend and Ill give them your number. I cant promise theyll get back to you straight away. Theyre always busy.W: Not a problem and thanks for doing that.M: Id maybe think of selling toys, though. Our dogs chew through toys. Its a big market.W: Its not sonething I had thoug
23、ht about, but ill definitely look into it. if it takes off.听下面一段独白,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】17. How often are the awards presented?A. Weekly.B. Monthly.C. Yearly.18. Why is there an additional prize?A. Because of COVID-19.B Because of extra students.C. Because of new achievements.19. Who receives th
24、e arts award?A. Martin Lacey.B. Michelle Weymouth.C. Mark London.20. How many students receive the awards this year?A. Two.B. Three.C. Four.【答案】17. C 18. A 19. B 20. C【解析】【原文】W: Welcome to our aunual school prize-giving. This is, of course, a very different year. CoVID-19 has brought claos and hards
25、hip to the world and our school hasnt escaped its effects. So, apart from our usual arts, science and School Champion awards, this year we will have an additional prize for someone who has contributed outstandingly during the crisis. So, Id like to start with that prize, which will go to a girl who
26、has spent the last few months shopping and delivering groceries for older people. Please step forward, Mary Edwards. You are truly a model citizen. Now, for the second year running, Im delighted to present a prize to a very talented artist who has attracted national attention for the quality of her
27、painting. Applause please for Michele Weymouth. Next, our school is proud of its scientific achievemnents and one shining example of how this benefits our students is Mark London, our science award winner. He achieved good grades in every exam and hopes to continue his studies at Oxford. And now for
28、 the big moment this years School Champion. Were lucky to have one person who is excellent across the whole range of subjects from math to art, and from music to languages. He makes it look easy but a lot of work goes into such briliance. Our School Champion this year is Martin Lacey.第二部分 阅读理解(共两节,满
29、分40分)第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项,并在答题卡 上将该项涂黑。ATaskmasterCan you beat the four members of the public who answer general knowledge and specialist questions in the final of this years competition? Tonights specialist subjects include the history of winter sports, Latin Ame
30、rican dances, detective novels and French history. There will be information about how to enter next years competition.Below StairsA new comedy series about Ray and Jen, who work in the IT section of a big company. Their office is in the basement while their bosses work in luxury upstairs. Reviews s
31、o far have been mixed. There are plenty of laughs, though some people may find the situations rather silly.WhiteoutIt includes mens and womens downhill racing, jumping and ice dance. Figure skater Jayne Wilton comments on the dance performances.Top TeamA return of the jokey quiz show, in which teams
32、 of famous sports personalities and comedians have to give amusing answers to questions on a range of popular sports, not just football and tennis but winter sports too. Light-hearted entertainment for everyone!QuickstepsEach week, well-known faces from the world of television team up with a profess
33、ional partner to perform a range of classical and modem dances. Each weeks winners will take part in the grand final later in the year.Inspector BlakeA famous football player has a beautiful wife, a big house and a bright future. When hes found dead in his car near a local park, Blake discovers that
34、 he was less popular than it seemed. Set in the 1970s, this nail-biting drama will keep you guessing right until the end.21. What is Taskmaster?A. Its a TV series.B. Its a talk show.C. Its a dance performance.D. Its a competition program.22. Which word best describes Top Team?A. Relaxing.B. Amazing.
35、C. Thrilling.D. Challenging.23. Who might Blake be?A. A housewife.B. A detective.C. A football player.D. A drama writer.【答案】21. D 22. A 23. B【解析】这是一篇应用文。文章向我们介绍了几个电视节目。【21题详解】细节理解题。根据Taskmaster相关介绍中“Can you beat the four members of the public who answer general knowledge and specialist questions in
36、the final of this years competition? (在今年的比赛决赛中,你能击败四位回答常识和专业问题的市民吗?)”以及“There will be information about how to enter next years competition. (将有关于如何参加明年比赛的信息)”可知,Taskmaster是一个比赛类的节目。故选D。【22题详解】细节理解题。根据Top Team相关介绍中“Light-hearted entertainment for everyone! (对所有人都是轻松的娱乐)”可知,这个节目是让人放松的,故选A。【23题详解】推理判
37、断题。Inspector Blake中的inspector表示“调查员”,再根据Inspector Blake相关介绍中的“When hes found dead in his car near a local park, Blake discovers that he was less popular than it seemed. Set in the 1970s, this nail-biting drama will keep you guessing right until the end. (当著名足球运动员被发现死在当地公园附近的车里时,Blake发现他并不像看上去那么受欢迎。故
38、事发生在20世纪70年代,这部扣人心弦的戏剧会让你猜到最后)”可知,这是一部关于探案的节目。有人死亡时,Blake会进行调查。由此推知,调查员Blake也许是一名侦探。故选B。BIndonesian university student Tyas Sisianindita spends about eight hours a day on her phone. That time includes watching videos, chatting with friends and using social media. At night, when I cant sleep, I can u
39、se my phone for up to five hours, she said, noting she checks her phone countless times from morning until night. She even checks it while in class.Tyas goes to the University of Indonesia, where a team of students recently developed a device meant to fight phone addiction. The students spent three
40、months creating the device, which can help internet users like Tyas diminish time they spend looking at their phones.Inventor Irfan Budi Satria led the development team. The device is called “Nettox, which combines the words “internet and detox (排毒). Users wear it on their arm. The device has a sens
41、or that measures hemoglobin (红蛋白) oxygen levels and changes to the heart rate called HRV. Studies have found that using a mobile phone for long hours can lower HRV levels. The Nettox device makes a sound when HRV and blood oxygen levels fall, which reminds wearers to stop using their phones.For peop
42、le between the ages of 18 and 25, the HRV should stay above 60. At a recent trial, Tyas HRV reading was 44.Internet addiction is a growing social issue in Indonesia. In October, two teenagers were treated for their addiction to internet gaming, media reported.Irfan Budi Satrias team is working to im
43、prove Nettoxs accuracy. HRV readings can change depending on whether the user is a man or woman, and what their body shape and health conditions are.The team aims to get a patent for their invention with the university by next year. Irfan says Nettox is for people already trying to change their beha
44、vior. Our goal is to help people who want to free themselves from internet addiction, he said.24. What can we learn about Tyas from Paragraph1?A. She often sleeps late.B. She often skips classes.C. She is addicted to phones.D. She is skilled in the media.25. Which word may replace the underlined wor
45、d “diminish in Paragraph 2?A. Kill.B. Treasure.C. Record.D. Reduce.26. What does Paragraph 3 mainly talk about?A. How the device works.B. Where Nettox is from.C. When users wear the device.D. Why hemoglobin changes with HRV.27. What is the team focusing on now according to the text?A. Applying for a
46、 patent.B. Setting free phone addicts.C. Bettering the devices accuracy.D. Studying internet addiction.【答案】24. C 25. D 26. A 27. C【解析】【分析】这是一篇说明文。文章主要介绍了印尼大学的一个学生团队发明的可以对抗手机上瘾的设备。【24题详解】细节理解题。根据第一段中“Indonesian university student Tyas Sisianindita spends about eight hours a day on her phone.(印尼大学生Tya
47、s Sisianinita每天花大约8小时在手机上)”及“she checks her phone countless times from morning until night. She even checks it while in class.(她从早到晚看手机无数次。她甚至在上课的时候查看)”可知,Tyas对手机上瘾。故选C项。【25题详解】词义猜测题。根据第二段中“Tyas goes to the University of Indonesia, where a team of students recently developed a device meant to fight
48、phone addiction.(Tyas就读于印度尼西亚大学,那里的一个学生团队最近开发了一种旨在对抗手机成瘾的设备)”可知,这种设备是对抗手机上瘾的情况,所以划线词所在句“which can help internet users like Tyas diminish time they spend looking at their phones”意为“它可以帮助像Tyas这样的互联网用户减少看手机的时间”,“diminish”意为“减少”。故选D项。【26题详解】段落大意题。根据第三段内容“The device has a sensor that measures hemoglobin
49、(红蛋白) oxygen levels and changes to the heart rate called HRV. Studies have found that using a mobile phone for long hours can lower HRV levels. The Nettox device makes a sound when HRV and blood oxygen levels fall, which reminds wearers to stop using their phones.(设备有一个传感器测量红蛋白氧含量和被称为HRV的心率变化。研究发现长时
50、间使用手机可以降低HRV水平。当HRV和血氧水平下降时,Nettox设备会发出声音,提醒佩戴者停止使用手机)”可知,本段主要讲述这种设备的工作原理。故选A项。【27题详解】细节理解题。根据倒数第二段中“Irfan Budi Satrias team is working to improve Nettoxs accuracy.(Irfan Budi Satria的团队正在努力提高Nettox的准确性。)”可知,团队目前专注于提高设备的准确性。故选C项。CWhen the island of Singapore became an independent country in 1965, it
51、had few friends and even fewer natural resources. How did it become one of the worlds great trading and financial centers? The strategy, explained Lee Kuan Yew, its first prime minister, was to develop Singapores only available natural resource: its people.Today Singapores education system is consid
52、ered the best in the world. The graduates of its best schools can be found scattered around the worlds finest universities.The island-state has much to teach the world. But other countries are reluctant (不情愿的) pupils. One reason is that Singapore favors traditional method, with teachers leading the
53、class. That seems not useful for children to learn for themselves.Yet Singapore shows that academic brilliance need not come at the expense of personal skills. In 2015 Singaporean students also came first in a new PISA ranking designed to look at cooperative problem-solving, scoring even better than
54、 they did in reading and science. They are also reported to be happy. Not content with its achievements, Singapore is now introducing reforms to improve creativity and reduce stress. This is a gradual education reform - the first of three lessons that Singapore offers the rest of the world.The secon
55、d lesson is to accept Singapores distinctive approach to teaching maths. It emphasizes a narrower but deeper curriculum, and seeks to ensure that a whole class progresses through the syllabus (教学大纲). Struggling students get compulsory extra lessons to help them keep up.The third and most important l
56、esson is to focus on developing excellent teachers. In Singapore, they get 100 hours of training a year to keep up to date with the latest techniques. The government pays them well, too.The system is hardly faultless. Other countries might wish to avoid Singapores dividing of high and low-achievers
57、into separate schools from the age of 12, which contributes to stress about exams. That is a pity. Education would be much better if more countries copied Singapores homework.28. What did Lee Kuan Yew think contributed to Singapores great development?A. Trading with other countries.B. Making full us
58、e of its people.C. Exploiting its natural resources.D. Introducing all kinds of talents.29. Why are other countries unwilling to learn from Singaporean?A. Its system is too advanced.B. Its method, seems not to be up to date.C. Their students are too independent.D. They are lack of challenging teache
59、rs.30. Whats the key lesson of Singapores education according to the text?A. Sticking to quick reforms.B. Adopting different syllabuses.C. Aiming at teachers further training.D. Helping struggling students catch up.31. Whats the authors attitude to Singapores education on the whole?A. Supportive.B.
60、Worried.C. Subjective.D. Uncertain.【答案】28. B 29. B 30. C 31. A【解析】【分析】本文是一篇说明文。文章介绍新加坡的教育制度。如今,新加坡的教育体系被认为是世界上最好的。它最好的学校的毕业生遍布世界上最好的大学。【28题详解】细节理解题。根据第一段中“The strategy, explained Lee Kuan Yew, its first prime minister, was to develop Singapores only available natural resource: its people.(新加坡首任总理李光耀
61、(Lee Kuan Yew)解释说,这一战略是开发新加坡唯一可用的自然资源:人民。)”可知,李光耀认为,新加坡的发展离不开它的人民。故选B。【29题详解】细节理解题。根据第三段“The island-state has much to teach the world. But other countries are reluctant pupils. One reason is that Singapore favors traditional method, with teachers leading the class. That seems not useful for children
62、 to learn for themselves.(这个岛国有很多东西可以教给世界。但其他国家是不情愿的学生。原因之一是新加坡喜欢传统的教学方式,由老师来授课。这似乎对孩子们自己学习没有帮助。)”可知,其他国家之所以不愿意向新加坡学习,是因为它的方法似乎不是最新的。故选B。【30题详解】细节理解题。根据倒数第二段中“The third and most important lesson is to focus on developing excellent teachers.(第三点,也是最重要的一点,是注重培养优秀的教师。)”可知,针对教师的进一步培训是本文认为的新加坡教育的关键一课。故选C
63、。【31题详解】观点态度题。根据最后一段第一句“The system is hardly faultless.(该系统并非完美无缺。)”和“Education would be much better if more countries copied Singapores homework.”(如果更多国家照搬新加坡的家庭作业,教育会好得多。)可推知,作者对新加坡的教育是支持的。故选A。DMany cars in advertisements, exhibits and at car sales in the United States are red, blue or green but a
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-390457.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
